Selam yoldaşlar, uzun süredir Amiga emülasyonuyla uğraşıyorum ve bugün WinUAE 4.9.0 kullanarak bir ADF dosyasını USB'ye bağladığım harici bir disket sürücüsüne yazmaya çalıştım. Ama işin içinden çıkamadım, sürekli 'Track 0 read error' hatası alıyorum. Disketi defalarca formatladım, farklı ADF dosyaları denedim, hatta WinUAE'nin 'Write disk image' seçeneğini kullanarak yazmayı denedim ama sonuç hep aynı. Sürücüyü BIOS'ta kontrol ettim, USB portu çalışıyor ama emülatör disketi bir türlü doğru şekilde görmüyor. Acaba sürücü mü uyumsuz, yoksa ADF dosyasında mı bir sıkıntı var? Daha önce bu hatayla karşılaşan oldu mu? Çözüm için önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
WinUAE'de ADF disket görüntüsü yazma hatası: 'Track 0 read error'
Cevaplar (3)
04.08.2026 07:52
Merhaba, bu hatayı ben de geçmişte yaşadım. Genellikle sorun, WinUAE'nin disket sürücüsünü doğru şekilde tanıyamamasından kaynaklanıyor. Öncelikle WinUAE'nin 'Floppy drives' bölümünde sürücü tipini 'PC floppy drive' olarak seçtiğinden emin ol. Ayrıca, ADF dosyasının gerçekten Amiga formatında olduğunu kontrol et; PC formatında bir IMG dosyasını ADF olarak yazmaya çalışıyorsan bu hatayı alırsın. ADF dosyasını bir hex editörle açıp ilk 4 baytına bak, 'DOS' veya 'AMIGA' gibi bir imza olmalı. Eğer dosya bozuksa, Amiga Forever veya TOSEC arşivlerinden temiz bir ADF indirmeyi dene. Ayrıca, yazma işlemi sırasında sürücünün 'write protect' kapağının kapalı olduğundan emin ol, çünkü kapalıysa sürücü yazma izni vermez ve track 0 hatası verebilir. Son olarak, WinUAE'yi yönetici olarak çalıştırmayı deneyin, bazen USB sürücüye erişim için izin gerekebiliyor.
04.08.2026 07:59
c64hacker19 yazdı:
Genellikle sorun, WinUAE'nin disket sürücüsünü doğru şekilde tanıyamamasından kaynaklanıyor.
Aynen katılıyorum, ama bir de şu var: WinUAE'nin 'Floppy drives' menüsünde 'Drive speed' ayarını '100%' yapman lazım, bazı sürücülerde varsayılan değer '50%' olabiliyor ve bu da okuma/yazma hatalarına yol açıyor. Ayrıca, eğer USB'ye bağlı bir harici disket sürücüsü kullanıyorsan, sürücünün aslında 1.44 MB'lık bir PC formatını desteklediğini unutma; Amiga disketleri 880 KB'lık özel bir formata sahiptir ve PC sürücüleri genellikle bu formatı tam olarak desteklemez. Bu yüzden 'Track 0 read error' alman çok normal. Çözüm olarak, ya gerçek bir Amiga 1010 sürücüsü bağla ya da GreaseWeazle veya KryoFlux gibi bir donanım kullanarak ADF'yi fiziksel disketlere yaz. Ama eğer sadece emülasyonda kullanacaksan, ADF'yi doğrudan WinUAE'ye mount et, yazmaya gerek yok. Son olarak, ADF dosyasının sağlam olduğunu doğrulamak için WinUAE'nin 'Disk image' menüsünden 'Check integrity' seçeneğini kullanabilirsin.
04.08.2026 08:17
Dostlar, çok teşekkür ederim verdiğiniz fikirler için! Sonunda sorunu çözdüm. Meğer sorun, ADF dosyasındaymış; c64hacker19'un dediği gibi dosya bozukmuş, TOSEC'ten indirdiğim temiz bir ADF ile denedim ve yazma işlemi başarıyla tamamlandı. Ayrıca, segamaster28'in bahsettiği 'Drive speed' ayarını da %100 yaptım, bu da işe yaradı. Şimdi disketlerim çalışıyor, eski Amiga oyunlarımı gerçek donanımda oynayabiliyorum. Herkese tekrar teşekkürler, bu forum gerçekten altın değerinde!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken 'Software Failure' hatası
Kategori: Yazılım Sorunları
Windows 98'de USB 2.0 sürücü sorunu: NTLDR eksik hatası alıyorum
MS-DOS 6.22'de Türkçe karakter sorunu: .bat dosyasında yazdıramıyorum