disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98'de USB 2.0 sürücü sorunu: NTLDR eksik hatası alıyorum

Yazılım Sorunları Açılış: 03.08.2026 19:37 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır retro bir makine topluyorum ve sonunda Windows 98 SE kurmayı başardım. Donanım olarak ASUS P4B266 anakart, Pentium 4 1.8GHz ve 512MB RAM var. Her şey güzel çalışıyordu ama geçenlerde USB 2.0 belleklerden birine format atıp kurulum dosyalarını kopyaladım. Şimdi bilgisayarı açarken BIOS'ta USB'den boot seçeneğini seçince ekrana 'NTLDR eksik' hatası geliyor. Normalde Windows 98'de NTLDR olmaz, bu dosya Windows NT/2000/XP'ye ait. Benim aklım karıştı. Acaba USB belleğe yanlış mı format attım? FAT32 olarak biçimlendirdim ama önyükleme sektöründe bir sıkıntı mı var? Ayrıca anakartım USB-HDD'den boot destekliyor ama yine de olmuyor. Bu hatayı nasıl çözebilirim? Windows 98 kurulumunu USB'den yapmak isteyen başka biri var mı? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (2)

Merhaba, bu sorunu bende yaşadım. NTLDR hatası genellikle USB belleğin önyükleme sektörüne Windows NT tabanlı bir bootloader yazılmışsa çıkar. Muhtemelen USB belleğe Windows XP kurulum dosyalarını kopyalarken bir şekilde boot sektörüne NTLDR bulaşmış. Çözüm olarak şunu öneririm: Öncelikle USB belleği tamamen sıfırlayın. Bunun için HP USB Disk Storage Format Tool veya RUFUS gibi bir araçla MBR'yi temizleyin. Windows 98 için önyüklenebilir USB oluşturmanın en pratik yolu, bellekten önce FreeDOS veya Windows ME boot diski ile boot etmek. Ayrıca, BIOS'ta USB-ZIP modunu deneyin, çünkü bazı eski anakartlar USB-HDD'yi düzgün tanımaz. Eğer hala olmuyorsa, USB belleği FAT32 ile biçimlendirip, Windows 98 kurulum CD'sindeki 'bootdisk.bin' dosyasını sektör bazında yazmayı deneyin. Komut satırından 'sys a:' gibi bir komutla sistem dosyalarını aktarmayı da deneyebilirsiniz, ama önce mevcut boot sektörünü düzeltmek şart.

actions.php yazdı:

Şimdi bilgisayarı açarken BIOS'ta USB'den boot seçeneğini seçince ekrana 'NTLDR eksik' hatası geliyor. Normalde Windows 98'de NTLDR olmaz, bu dosya Windows NT/2000/XP'ye ait.

Kanka, aynen dediğin gibi, bu çok tipik bir sorun. Bende de olmuştu. Aslında sorun şu: USB belleği önyüklenebilir yaparken yanlış bir MBR yazılmış. Ben çözümü şöyle buldum: Önce USB belleği Windows 98 boot diski ile açılabilir hale getirmek için 'format a: /s' benzeri bir komutla sistem dosyalarını kopyalamak gerekiyor. Ama USB'de bu işi yapmak için özel bir araç lazım. Benim önerim, 'Win98SE' kurulum CD'sinden bir boot diski oluşturup, o diski USB'ye aktarmak. Ayrıca, BIOS'ta 'USB Legacy Support' ayarını açık konuma getir. Bir de, USB belleğinizin ilk sektörünü temizlemek için 'dd' benzeri bir araçla sıfırlayın. Benim anakartımda (Abit BH6) USB-HDD seçeneği işe yaramıştı, ama sizde farklı olabilir. Sonuç olarak, sorun çözülebilir, umarım bu işe yarar. Teşekkürler.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken 'Software Failure' hatası Kategori: Yazılım Sorunları
WinUAE'de ADF disket görüntüsü yazma hatası: 'Track 0 read error' Kategori: Yazılım Sorunları
MS-DOS 6.22'de Türkçe karakter sorunu: .bat dosyasında yazdıramıyorum Kategori: Yazılım Sorunları