disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken 'Software Failure' hatası

Yazılım Sorunları Açılış: 04.08.2026 13:13 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu okuyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Elimde 1989 model bir Amiga 500 var, hâlâ orijinal haliyle duruyor. Son zamanlarda Workbench 1.3'ten 2.04'e geçmek istedim çünkü bazı oyunlar ve demolar 2.04 istiyor. Bir adet GVP A500 HD+ 40MB sabit disk kartı taktım ve üzerine Workbench 2.04 kurmayı denedim. Kurulum sırasında hiçbir sorun yaşamadım, dosyalar kopyalandı, ama sistemi yeniden başlattığımda ekrana "Software Failure" yazısı geliyor ve hemen ardından guru meditation #8000000B hatası alıyorum. Kickstart 1.3 ile açılışta bu hatayı alıyorum. Acaba Kickstart 1.3, Workbench 2.04 ile uyumsuz mu? Yoksa başka bir sorun mu var? Bir de bazı yerlerde "SetPatch" komutunu çalıştırmam gerektiğini okudum ama bu komutu nereden bulacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim, çünkü bu makine benim için çok değerli ve bozmak istemiyorum.

Cevaplar (3)

Merhaba tapeusta75, öncelikle geçmiş olsun. Bu hatayı görmenin en yaygın nedeni, Kickstart 1.3'ün Workbench 2.04 ile uyumsuz olmasıdır. Workbench 2.04, Kickstart 2.04 (veya 2.05) gerektirir. Kickstart 1.3 ile sadece Workbench 1.3 çalışır. Ancak bu durumda "Software Failure" hatası genellikle sistemin açılışta okuduğu komut dosyasındaki (startup-sequence) bir sorundan kaynaklanır. Özellikle GVP kartının driver'ları Workbench 2.04 ile uyumlu olmayabilir. Şunu deneyin: açılışta iki mouse tuşuna basılı tutarak erken başlangıç menüsüne (early startup menu) girin ve oradan GVP kartının driver'ını yüklemeyi atlayın. Eğer bu şekilde açılırsa, sorun kesinlikle driver uyumsuzluğudur. Ayrıca, Workbench 2.04'ün kurulu olduğu bölümün (partition) DOS tipinin "DOS\0" (yani FFS) olduğundan emin olun. Eski tip "DOS\1" (yani OFS) ile de sorun yaşanabiliyor. Son olarak, "SetPatch" komutu aslında Workbench 2.04'ün kurulum disketlerinde mevcuttur; C dizininde olması gerekir. Startup-sequence içinde "SetPatch" satırı varsa ve dosya yoksa, bu da hataya neden olur. Bir de şu anki startup-sequence dosyanızın içeriğini paylaşırsanız daha net yardımcı olabiliriz.

atariguru37 yazdı:

Kickstart 1.3 ile sadece Workbench 1.3 çalışır. Ancak bu durumda "Software Failure" hatası genellikle sistemin açılışta okuduğu komut dosyasındaki (startup-sequence) bir sorundan kaynaklanır.

Kesinlikle katılıyorum, ama bir de şu açıdan bakalım: GVP A500 HD+ kartının driver'ı (gvpscsi.device) aslında Workbench 2.04 ile uyumlu sürümleri var. Eğer kartın üzerindeki ROM sürümü eskiyse, yeni driver gerekiyor olabilir. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım; çözüm olarak kartın üzerindeki ROM'u güncellemek gerekmişti. Ancak önce şunu deneyin: Workbench 2.04 kurulum disketlerinden birini (örneğin Install2.04 disketi) sürücüye takıp açılışı deneyin. Eğer bu diskle açılırsa, sorun kesinlikle sabit diskteki kurulumda. Ayrıca, startup-sequence içinde "BindDrivers" satırı olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa, driver'lar düzgün yüklenmez ve bu hatayı alırsınız. Bir de, guru meditation #8000000B hatası genellikle "task not found" anlamına gelir. Bu da demek oluyor ki sistem, açılışta bir görevi (task) bulamıyor. Bu görev büyük ihtimalle GVP kartının driver'ı ya da bir dosya. Sonuç olarak, startup-sequence dosyanızı düzenleyip "SetPatch" ve "BindDrivers" satırlarını kontrol etmenizi öneririm. Eğer dosyada "C:SetPatch" yazıyorsa ve C dizininde SetPatch yoksa, bu hatayı alırsınız. Workbench 2.04'ün kurulum disketlerindeki C dizininden SetPatch dosyasını sabit diskinize kopyalayın.
Arkadaşlar, çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Sonunda sorunu çözdüm! Sorun dediğiniz gibi startup-sequence'deki SetPatch eksikliğiydi. Workbench 2.04 kurulum disketlerinden C dizinindeki SetPatch dosyasını sabit diskime kopyaladım ve startup-sequence'da "C:SetPatch" satırını ekledim. Ayrıca BindDrivers satırını da kontrol ettim ve o da vardı. Şimdi sistem sorunsuz açılıyor. Ayrıca, GVP kartının driver'ını da güncellemek gerekebilir ama şimdilik bir sorun yok. Tekrar teşekkürler, sağ olun! Bu forum gerçekten çok faydalı.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

WinUAE'de ADF disket görüntüsü yazma hatası: 'Track 0 read error' Kategori: Yazılım Sorunları
Windows 98'de USB 2.0 sürücü sorunu: NTLDR eksik hatası alıyorum Kategori: Yazılım Sorunları
MS-DOS 6.22'de Türkçe karakter sorunu: .bat dosyasında yazdıramıyorum Kategori: Yazılım Sorunları