Selam yoldaşlar, uzun zamandır burada okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde eski bir Pentium III 800MHz sistem var, anakartı i815EP çipsetli. Üzerinde sadece USB 1.1 portları mevcut ve modern bir flash belleğe dosya atmak işkenceye dönüştü. Bu yüzden ikinci el bir NEC uPD720102 çipli USB 2.0 PCI kartı aldım. Kartı taktım, Windows 98 SE açılışta 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı çalıştı ama sürücüyü bulamadı. Kartla birlikte gelen mini CD'de sürücü var ama CD-ROM sürücüm artık çalışmıyor (lens ölmüş). İnternetten indirdiğim bazı sürücü dosyalarını disketete kopyaladım ama Windows yine de 'Aygıt sürücüsü bulunamadı' diyor. Aygıt yöneticisinde 'PCI Universal Serial Bus' ve 'PCI Universal Serial Bus Controller' şeklinde iki bilinmeyen aygıt görünüyor. Bu kartı Windows 98 SE'de nasıl düzgün tanıtabilirim? Ek olarak, kart üzerinde iki adet harici ve bir adet dahili (pin header) USB portu var. Sürücüyü kurduktan sonra bu portların tam hızda (480Mbps) çalışması için başka bir yama veya güncelleme gerekiyor mu? Teşekkürler.
Windows 98 SE'de USB 2.0 PCI Kartı Tanıtma Sorunu (NEC uPD720102)
Cevaplar (2)
07.08.2026 20:09
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşamıştım. Öncelikle NEC uPD720102 için Windows 98 SE sürücüsü genellikle 'NEC USB 2.0 Host Controller Driver' olarak geçer. Microsoft'un USB 2.0 sürücüsü Windows 98 SE'de yerleşik değildir, bu yüzden NEC'in kendi sürücüsünü kurmanız şart. Disketten kurulum yaparken dikkat etmeniz gereken şey, sürücü dosyalarının doğru klasörde olması. Genellikle sürücü paketinde 'Win98' alt klasörü bulunur. Sihirbazda 'Sürücü ara' seçeneğini seçip disket sürücüsünü (A:) gösterin ve 'Disket' kutusunu işaretleyin. Eğer hala bulamıyorsa, sürücüyü elle kurmayı deneyin: Aygıt Yöneticisi'nde bilinmeyen aygıta sağ tık -> Özellikler -> Sürücü -> Sürücü Güncelle -> 'Belirli bir konumdan' -> disket sürücüsünü seçin. Ayrıca, Windows 98 SE için USB 2.0 desteği için Microsoft'un 'USB 2.0 Update' yamasını (KB822603) yüklemenizi öneririm. Bu yama, USB 2.0 aygıtlarının daha kararlı çalışmasını sağlar. Son olarak, kart üzerindeki dahili pin header portlarının çalışması için anakartınızda USB 2.0 pin çıkışı olması gerekir, ama sizin anakartınız USB 1.1 olduğu için bu pinler muhtemelen işe yaramayacaktır. Harici portlar yeterli olacaktır.
07.08.2026 20:24
Dostum, çok teşekkürler! KB822603 yamasını indirip kurduktan sonra NEC sürücüsünü disketten kurabildim. Sihirbazda 'Sürücü ara' seçeneğini seçip disketi gösterdiğimde bu sefer buldu. Aygıt Yöneticisi'nde artık 'NEC USB 2.0 Host Controller' görünüyor ve USB 2.0 flash belleğimi taktığımda 'Yüksek Hızlı USB Aygıtı' olarak algıladı. Ayrıca, yamayı kurduktan sonra dosya kopyalama hızı ciddi şekilde arttı. Dahili pin header portlarını da denedim ama anakartta destek olmadığı için çalışmadı, zaten tahmin etmiştim. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçişte Kickstart uyumu ve disk sorunu?
Kategori: Yazılım Sorunları
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken Kickstart ROM değişimi sonrası ekran gelmiyor
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken 'Software Failure' hatası