Selam millet, uzun süredir Amiga 500 topluyorum ve sonunda orijinal bir A500 aldım. Üzerinde 1.3 Kickstart ve Workbench 1.3 var. Amiga'da oyunların çoğu 1.3 ile çalışıyor ama bazı yeni çıkan programlar ve WHDLoad paketleri için 2.04'e geçmek istiyorum. Elimde bir adet 2.04 Kickstart ROM çipi var ama lehimleme konusunda pek tecrübem yok. Ayrıca elimdeki Workbench 2.04 diskleri (DD) başka bir Amiga 600'dan kopyalandı, ama benim A500'de harici 3.5' floppy sürücüm yok, dahili sürücü 880K DD. Bu diskleri taktığımda "Not a DOS disk" hatası alıyorum. Acaba ROM'u takmadan önce mi yoksa sonra mı bu diskleri okutmam lazım? Bir de A500'ün anakartındaki ROM soketini değiştirmek zorunda mıyım, yoksa direkt takabilir miyim? Ayrıca 2.04 ROM ile birlikte 1.3'e geri dönmek istersem ne yapmalıyım? Yardımcı olabilecek var mı?
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçişte Kickstart uyumu ve disk sorunu?
Cevaplar (3)
06.08.2026 20:09
Öncelikle merhaba, hoş geldin. Amiga 500'de Kickstart 2.04'e geçmek istiyorsan bazı önemli noktalar var. Öncelikle, A500'ün anakartındaki ROM soketi genellikle 28-pin DIP'tir ve 2.04 ROM'ları da 28-pin DIP olarak gelir, bu yüzden adaptör veya soket değişikliği gerekmez. Ancak dikkat etmen gereken şey, anakart revizyonunun (rev 6 veya 8A) 2.04 ile uyumlu olmasıdır. Çoğu A500 rev 6 ve üzeri 2.04 ROM'u destekler, ama rev 5'lerde bazı sorunlar olabiliyor. Lehimleme konusuna gelince, eğer ROM soketi lehimli değilse (bazı revizyonlarda soket vardır) doğrudan takabilirsin. Eğer lehimliyse, soket takmanı öneririm, böylece geri dönüş kolay olur. Şimdi disk sorununa gelince: "Not a DOS disk" hatası genellikle diskin formatının 1.3 ile uyumsuz olmasından kaynaklanır. Workbench 2.04 diskleri, 1.3 Kickstart ile önyükleme yapıldığında okunmaz çünkü 1.3'ün dosya sistemi 2.04'ün OFS/FFS versiyonunu tanımaz. Bu yüzden önce ROM'u değiştirmen gerekiyor. Ama dikkat: 2.04 ROM taktıktan sonra, eğer disketlerin 880K DD formatındaysa sorun olmaz, ama HD (1.76M) formatında ise A500'ün dahili sürücüsü okuyamaz. Ayrıca, bazı 2.04 diskleri koruma amaçlı özel sektörler içerir, bu yüzden kopyalanmış disklerde hata alabilirsin. En temizi, orijinal Workbench 2.04 disklerini bulmak veya ADF olarak indirip disketlere yazmaktır. Son olarak, geri dönüş için ROM'u tekrar değiştirmen yeterli, ama 1.3 ile 2.04 arasında geçiş yaparken NVRAM ayarları (varsa) sıfırlanabilir, bu normaldir. Başka sorun olursa yaz.
06.08.2026 20:35
amigarunner62 yazdı:
Öncelikle merhaba, hoş geldin. Amiga 500'de Kickstart 2.04'e geçmek istiyorsan bazı önemli noktalar var. Öncelikle, A500'ün anakartındaki ROM soketi genellikle 28-pin DIP'tir ve 2.04 ROM'ları da 28-pin DIP olarak gelir, bu yüzden adaptör veya soket değişikliği gerekmez. Ancak dikkat etmen gereken şey, anakart revizyonunun (rev 6 veya 8A) 2.04 ile uyumlu olmasıdır. Çoğu A500 rev 6 ve üzeri 2.04 ROM'u destekler, ama rev 5'lerde bazı sorunlar olabiliyor.
Aynen katılıyorum, ama bir de şunu eklemek istiyorum: Rev 5 anakartlarda 2.04 ROM takılırsa, genellikle ekran çözünürlüğü ve PAL/NTSC sorunları yaşanabiliyor. Benim tavsiyem, önce anakart revizyonunu kontrol et (genellikle anakart üzerinde "A500 rev 6A" gibi yazar). Eğer rev 5 ise, 2.04 yerine 1.3 kalmanı öneririm, çünkü 2.04'ün getirdiği yenilikler (mesela yeni Workbench) oyunlarda pek işe yaramıyor, zaten çoğu oyun 1.3 ile uyumlu. Ayrıca, disk sorunu için bir öneri: Eğer disklerin başka bir Amiga'dan kopyalandıysa, disketin üzerindeki yazma koruma sekmesini kontrol et. Ayrıca, 2.04 Workbench disklerini okutmak için bazen Kickstart 2.04 yüklüyken bile "NDOS" hatası alabilirsin, çünkü disklerdeki dosya sistemi bozulmuş olabilir. En garantisi, WinUAE üzerinde ADF'leri test etmek ve sonra gerçek donanımda kullanmaktır. Bir de, ROM değişimi sırasında anakarttaki kondansatörlere dikkat et, eski A500'lerde şişme sorunu olabiliyor. Eğer kondansatörler bozuksa, ROM taktıktan sonra sistem kararsız olabilir.
07.08.2026 19:57
Herkese teşekkürler, özellikle amigarunner62 ve c64master22'nin önerileri işe yaradı. Anakartımın rev 6A olduğunu kontrol ettim ve 2.04 ROM'u doğrudan taktım, lehimleme gerekmedi çünkü soket vardı. Disk sorununa gelince, c64master22'nin dediği gibi, disketlerin üzerindeki yazma koruma sekmesi kapalıymış, onu açtım ve ayrıca WinUAE'de ADF'leri test ettim, bazılarının bozuk olduğunu gördüm. Orijinal Workbench 2.04 ADF'sini indirip disketlere yazdım, şimdi sorunsuz açılıyor. Ayrıca, 1.3'e geri dönmek için yedek ROM'u sakladım, soket sayesinde 5 dakikada değiştirebiliyorum. Şu an 2.04 ile WHDLoad oyunları deniyorum, her şey çalışıyor. Destek olan herkese çok teşekkürler, sorun çözüldü!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB 2.0 PCI Kartı Tanıtma Sorunu (NEC uPD720102)
Kategori: Yazılım Sorunları
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken Kickstart ROM değişimi sonrası ekran gelmiyor
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken 'Software Failure' hatası