Selam dostlar, uzun zamandır Amiga 500'ümü kurcalıyorum. Elimde 6.2 versiyonlu Kickstart ROM var ve bunu eski 1.3 ROM ile değiştirip Workbench 2.04 yüklemek istiyorum. Ama işin içine girince işler karıştı. ROM'u söktüm, yeni ROM'u taktım, ama açılışta hiçbir görüntü alamıyorum. Sadece güç LED'i yanıyor, ekran simsiyah. Acaba ROM uyumsuz mu, yoksa başka bir şey mi gözden kaçırdım? Anakart üzerindeki jumper ayarlarını da kontrol ettim ama bir değişiklik yapmadım. Daha önce bu tarz bir yükseltme yapan oldu mu? Yardımcı olursanız sevinirim, çünkü makineyi tekrar eski haline döndürmek istemiyorum.
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken Kickstart ROM değişimi sonrası ekran gelmiyor
Cevaplar (5)
04.08.2026 19:12
Merhaba! Öncelikle geçmiş olsun. Bu sorun genellikle ROM uyumsuzluğundan değil, anakart revizyonundan kaynaklanır. Amiga 500'ün bazı revizyonları (özellikle 6A ve daha eski) 2.04 ROM'u desteklemez çünkü bu revizyonlar 1.3 ROM için tasarlanmıştır. Anakart revizyonunu kontrol ettin mi? Eğer revizyon 6A ise, 2.04 ROM'u çalıştırmak için bazı donanım modifikasyonları gerekebilir. Ayrıca, ROM'un doğru yönde takıldığından emin ol. Çentik işareti genellikle 1. pin tarafını gösterir, ama bazı ROM'larda farklı olabiliyor. Bir de eski ROM'u geri takıp makinenin açılıp açılmadığını kontrol et; sorun ROM'da değilse başka bir şey olabilir.
04.08.2026 19:35
atariphreak86 yazdı:
Selam dostlar, uzun zamandır Amiga 500'ümü kurcalıyorum. Elimde 6.2 versiyonlu Kickstart ROM var ve bunu eski 1.3 ROM ile değiştirip Workbench 2.04 yüklemek istiyorum. Ama işin içine girince işler karıştı. ROM'u söktüm, yeni ROM'u taktım, ama açılışta hiçbir görüntü alamıyorum. Sadece güç LED'i yanıyor, ekran simsiyah. Acaba ROM uyumsuz mu, yoksa başka bir şey mi gözden kaçırdım? Anakart üzerindeki jumper ayarlarını da kontrol ettim ama bir değişiklik yapmadım. Daha önce bu tarz bir yükseltme yapan oldu mu? Yardımcı olursanız sevinirim, çünkü makineyi tekrar eski haline döndürmek istemiyorum.
Yukarıdaki mesajda anakart revizyonundan bahsedilmemiş, ama glitchfiend73'ün dediği gibi bu kritik. Ben de bir şey ekleyeyim: Kickstart 2.04 ROM'u, Amiga 500 revizyon 6A üzerinde çalışmaz çünkü bu revizyonlarda ROM yuvası sadece 1.3 için pin uyumludur. Eğer revizyon 8A ise sorunsuz çalışır. Ayrıca, bazı anakartlarda JP2 ve JP7A atlama telleri var, bunların doğru konumda olması gerek. Ama önce anakart revizyonunu öğrenmen lazım. Anakart üzerinde genellikle 'A500 rev 6A' veya 'A500 rev 8A' yazar. Bir de güç kaynağını kontrol et, 2.04 ROM daha fazla güç çekebilir, ama bu genelde sorun yaratmaz. Eski ROM'u takıp açmayı dene, eğer açılıyorsa sorun kesin ROM'da değil.
04.08.2026 19:58
Selam, ben de benzer bir sorun yaşamıştım. Bende revizyon 6A vardı ve 2.04 ROM taktığımda aynen böyle siyah ekran aldım. Çözüm olarak anakart üzerindeki U5 ve U6 çipleri arasında bir modifikasyon yapmak gerekiyor. Ama önce daha basit bir şeyi dene: ROM'u tekrar çıkar, pinleri izopropil alkolle temizle ve tekrar tak. Bazen temas sorunu olabiliyor. Ayrıca, ROM'un 27C400 tipinde olduğundan emin ol. Eğer 27C400 değilse, uyumsuz olabilir. Benim bildiğim kadarıyla Kickstart 2.04 ROM'u 27C400 olarak satılıyor. Eğer elindeki ROM 27C800 ise, bu 1.3 için olabilir. Bir de açılışta ekrana gelen görüntüyü değil, sesi dinle; eğer bir hata kodu veriyorsa (uzun bip, kısa bip) bu sorunun kaynağını gösterir.
04.08.2026 20:22
Bence sorun büyük ihtimalle anakart revizyonu. Ama bir de şu var: Kickstart 2.04 ROM'u, bazı eski Amiga 500 modellerinde (revizyon 3, 5, 6) çalışmaz çünkü bu revizyonlar sadece 1.2/1.3 ROM'u destekler. Eğer anakart revizyonun 6A ise, yapman gereken şey şu: U5 ve U6 çipleri arasındaki bağlantıyı kesip, U6'nın 1. pinini U5'in 1. pinine bağlamak. Bu modifikasyonu internette 'Kickstart 2.04 mod A500' diye aratırsan bulursun. Ama bu işlem lehim gerektirir ve risklidir. Alternatif olarak, eski ROM'u takıp makineyi kullanmaya devam edebilirsin. Ayrıca, Workbench 2.04'ü kullanmak istiyorsan, emülatör kullanmak daha güvenli olabilir. Ben şahsen WinUAE kullanıyorum, orada sorunsuz çalışıyor.
04.08.2026 21:00
Herkese çok teşekkürler, sorunu çözdüm! joydrifter54'ün dediği gibi anakart revizyonum 6A çıktı ve modifikasyonu uyguladım. U5 ve U6 arasındaki bağlantıyı kesip, U6'nın 1. pinini U5'in 1. pinine lehimledim. Şimdi Kickstart 2.04 sorunsuz açılıyor ve Workbench 2.04'ü yükledim. Ayrıca glitchfiend73 ve gamerrider86'nın önerdiği gibi ROM pinlerini temizlemek de işe yaradı, belki temas sorunu da vardı. Tekrar teşekkürler, sağ olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB 2.0 PCI Kartı Tanıtma Sorunu (NEC uPD720102)
Kategori: Yazılım Sorunları
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçişte Kickstart uyumu ve disk sorunu?
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken 'Software Failure' hatası