Selam dostlar, uzun süredir retro bir makinede (Pentium 133, 32 MB RAM) MS-DOS 6.22 kullanıyorum. Geçenlerde eski bir projeyi toparlarken bir .bat dosyası yazdım ve içinde Türkçe karakterlerle (ı, ş, ğ, ç, ö, ü) echo komutuyla mesaj bastırmak istedim. Fakat sorun şu ki, .bat dosyasını kaydedip çalıştırdığımda ekranda garip semboller çıkıyor, Türkçe karakterler düzgün görünmüyor. Aynı dosyayı edit.com ile mi kaydetmeliyim yoksa başka bir yöntem mi var? Kod sayfası (code page) ile ilgili bir şeyler okudum ama tam anlamadım. BIOS ayarlarında da bir şeyler değişiyor mu? Yardımcı olursanız sevinirim, bu işi çözmek istiyorum çünkü eski oyunlarımda da Türkçe metinler görmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.
MS-DOS 6.22'de Türkçe karakter sorunu: .bat dosyasında yazdıramıyorum
Cevaplar (3)
01.08.2026 13:25
Merhaba, sorun büyük ihtimalle kod sayfası (code page) uyumsuzluğundan kaynaklanıyor. MS-DOS 6.22 varsayılan olarak 437 (US) veya 850 (Latin-1) kod sayfasını kullanır. Türkçe karakterler için 857 kod sayfasını yüklemen gerekiyor. Bunun için config.sys dosyasına `DEVICE=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1)` satırını ekle, ardından autoexec.bat içine `MODE CON CP PREP=((857) C:\DOS\EGA.CPI)` ve `MODE CON CP SEL=857` komutlarını ekle. Ayrıca .bat dosyanı edit.com ile kaydederken 'Save As' seçeneğinde 'Text' formatını seçtiğinden emin ol, çünkü bazen farklı editörler dosyayı farklı karakter kodlamasıyla kaydedebiliyor. Eğer hâlâ sorun olursa, klavye düzenini de değiştirmen gerekebilir: `KEYB TR,857,C:\DOS\KEYBOARD.SYS` komutunu autoexec.bat'a ekle. Bu adımları uyguladıktan sonra yeniden başlat ve dene.
01.08.2026 13:48
actions'ın dediği gibi kod sayfası işi en kritik nokta. Ama bir de şu var: .bat dosyanı Windows tarafında Notepad ile kaydediyorsan, dosya UTF-8 veya Unicode BOM ile kaydedilmiş olabilir. Bu da DOS'ta karakterlerin bozulmasına neden olur. Dosyayı mutlaka ASCII veya DOS kod sayfası 857 ile kaydetmelisin. Ben genellikle edit.com kullanıyorum, ama eğer Windows tarafında bir editör kullanacaksan, 'ANSI' olarak kaydet ve BOM işaretini kaldır. Ayrıca, kod sayfasını yükledikten sonra `CHCP` komutuyla aktif kod sayfasını kontrol edebilirsin; 857 yazıyorsa sorun çözülmüş demektir. Eğer hâlâ sorun varsa, BIOS'ta 'Video' veya 'Advanced' bölümünde 'Language' ayarını değiştirmeye çalışma, çünkü bu genelde işe yaramaz ve sadece görüntüyü bozar. Kolay gelsin!
01.08.2026 14:13
Dostlar, çok teşekkür ederim! actions ve joyking93'in verdiği bilgilerle sorunu çözdüm. config.sys'e DISPLAY.SYS satırını ekledim, autoexec.bat'a MODE CON CP PREP ve SEL komutlarını yazdım, ayrıca KEYB TR,857 satırını da ekledim. Yeniden başlattıktan sonra CHCP komutu 857 gösteriyor ve artık .bat dosyamdaki Türkçe karakterler düzgün görüntüleniyor. Edit.com ile kaydetmek de işe yaradı, dosyayı Notepad'de değil edit.com'da açtım ve kaydettim. Çok sağ olun, bu retro işlerinde sizin gibi bilgili insanlar olmasa zor!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Görünmüyor - Sürücü Sorunu mu?
Kategori: Yazılım Sorunları
Windows 98'de USB Flash Disk Sürücüsü Görünmüyor - NHC008 Çipsetli Anakart
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu (Mass Storage Driver)