Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Elimde eski bir Pentium III 800MHz sistem var, anakartı VIA Apollo Pro 133A çipsetli (NHC008 güney köprüsü var). Windows 98 SE kurulu ve her şey çalışıyor, ama USB flash disk taktığımda hiçbir şey olmuyor. BIOS'ta USB Legacy Support açık, USB Controller da enabled. Aygıt Yöneticisi'nde 'Universal Serial Bus Controllers' altında iki tane giriş görünüyor: VIA USB Universal Host Controller ve VIA USB Enhanced Host Controller. Ama flash disk takınca ne bir 'ding' sesi geliyor ne de 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı açılıyor. Flash disk'i FAT32 olarak biçimlendirdim, başka bir bilgisayarda sorunsuz çalışıyor. Ben de bu sisteme Windows ME yüklemeyi düşünüyordum ama önce burada bir çözüm bulmak istedim. Acaba BIOS ayarlarında mı bir şey kaçırıyorum, yoksa Windows 98 SE'nin USB depolama desteğiyle mi ilgili? Sonuçta Windows 98 SE ilk çıktığında USB bellekler yaygın değildi, bu yüzden belki bir sürücü veya yama gerekiyordur. Yardımcı olabilecek var mı?
Windows 98'de USB Flash Disk Sürücüsü Görünmüyor - NHC008 Çipsetli Anakart
Cevaplar (4)
31.07.2026 19:25
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşamıştım. Windows 98 SE'nin USB depolama desteği gerçekten eksik. Microsoft'un USB Storage sürücüsü yok, ama NUSB (NUSB 3.5) diye bir yama var. Bu yama, Windows 98 SE'ye USB flash disk ve harici disk desteği ekliyor. NUSB'yi indirip kurduktan sonra yeniden başlat, büyük ihtimalle flash diskin tanınacaktır. Ayrıca BIOS'ta 'USB Legacy Support' açık olmalı, ama bir de 'USB Mouse Support' veya 'USB Keyboard Support' gibi ayarlar varsa onları da açık tut. Eğer yine olmazsa, flash diski takmadan önce BIOS'ta 'Plug and Play OS' ayarını 'Yes' yapmayı dene. Ben NUSB ile çözmüştüm.
31.07.2026 19:48
synthspecter50 yazdı:
Windows 98 SE kurulu ve her şey çalışıyor, ama USB flash disk taktığımda hiçbir şey olmuyor.
Aynen, NUSB şart. Ama bir de şu var: Windows 98 SE'nin USB sürücüleri bazen çakışabiliyor. Aygıt Yöneticisi'nde 'Universal Serial Bus Controllers' altındaki her iki denetleyiciyi de sil, sonra yeniden başlat. Windows bunları yeniden kuracaktır. Ayrıca flash diskin takılıyken BIOS'a girip boot sırasında görünüp görünmediğine bak. Eğer BIOS'ta görünüyorsa, sorun tamamen Windows tarafındadır. NUSB'yi kurarken 'usbstor.inf' dosyasını da güncellediğinden emin ol. Benim eski Lexar 128MB flash diskim ancak NUSB 3.5 ile çalışmıştı. Bir de, flash diski taktıktan sonra 'Aygıt Yöneticisi'nde 'Diğer Aygıtlar' altında sarı ünlem işaretli bir şey var mı kontrol et?
31.07.2026 20:11
NUSB dışında bir de 'Maximus Decim Native USB' sürücüleri var, ama onlar daha çok Windows ME için. Windows 98 SE için NUSB 3.5 en iyisi. Ben de VIA çipsetli bir anakartta kullanıyorum, sorunsuz. Ama bir detay: Flash diskin NTFS ise Windows 98 SE okuyamaz, FAT32 olmalı. Ayrıca bazı flash disklerin USB 2.0 olmasına rağmen Windows 98 SE'de USB 1.1 hızında çalıştığını unutma, bu normal. Eğer NUSB'yi kurduktan sonra hala tanımıyorsa, flash diskin üzerindeki LED yanıyor mu kontrol et. Bazı eski anakartlar USB portlarına yeterli güç veremiyor, bu yüzden flash disk çalışmayabilir. O zaman bir USB hub kullanmayı dene. Ayrıca, BIOS'ta 'USB Controller' ayarını 'V1.1' veya 'V2.0' olarak değiştirmeyi dene, bazı VIA çipsetlerde bu işe yarıyor.
31.07.2026 20:43
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim! NUSB 3.5'i kurduktan sonra sorun çözüldü. Ayrıca Aygıt Yöneticisi'nden eski USB denetleyicilerini silip yeniden başlatmak da işe yaradı. Flash disk artık 'Bilgisayarım'da görünüyor, dosya kopyalayabiliyorum. Ayrıca USB hub kullanmak da güç sorununu çözdü. Windows 98 SE'de bu kadar basit bir çözüm olacağını tahmin etmemiştim, NUSB gerçekten şartmış. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'de Workbench 1.3'ten 2.04'e geçerken 'Software Failure' hatası
Kategori: Yazılım Sorunları
WinUAE'de ADF disket görüntüsü yazma hatası: 'Track 0 read error'
Windows 98'de USB 2.0 sürücü sorunu: NTLDR eksik hatası alıyorum