Selam beyler, eski bir Pentium II makine topladım, üzerinde Windows 98 SE kurulu. USB flash disk takıyorum ama hiçbir şey olmuyor, Explorer'da da gözükmüyor. BIOS'ta USB desteği açık, USB klavye ve mouse çalışıyor. Sanırım sürücü eksikliği var ama emin değilim. Anakart VIA VT82C693A chipset'li, üzerinde 2 adet USB 1.1 portu var. USB sürücülerini anakartın CD'sinden kurmayı denedim ama kurulum sırasında hata veriyor. Ayrıca Windows 98'in USB depolama desteği için bir yama gerektiğini duymuştum, doğru mu? Bu işi bilen biri varsa yardımcı olabilir mi? Teşekkürler.
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Görünmüyor - Sürücü Sorunu mu?
Cevaplar (3)
01.08.2026 13:17
Merhaba, evet Windows 98 SE'nin USB depolama aygıtları için resmi bir güncelleştirmesi var. Microsoft, Windows 98 Second Edition için 'USB Storage Supplement' adında bir yama yayınlamıştı. Bu yamayı bulup kurman lazım. Ayrıca BIOS'ta 'USB Legacy Support' açık mı kontrol et, bazen bu kapalı olursa depolama aygıtları algılanmaz. Bir de flash diskin FAT32 formatında olduğundan emin ol, NTFS desteklenmiyor. Eğer yamayı bulamazsan, alternatif olarak USB sürücülerini anakartın VIA USB 1.1 denetleyicisi için doğrudan VIA'nın sitesinden indirebilirsin, ama önce o yamayı dene.
01.08.2026 13:50
copperdigger43 yazdı:
Anakart VIA VT82C693A chipset'li, üzerinde 2 adet USB 1.1 portu var. USB sürücülerini anakartın CD'sinden kurmayı denedim ama kurulum sırasında hata veriyor.
Aynı sorunu ben de yaşamıştım, anakart CD'sindeki sürücüler Windows 98 SE ile uyumsuz olabiliyor. Önce USB Storage Supplement'i kur, sonra VIA USB Filter sürücüsünü dene. Eğer hala olmuyorsa, BIOS'ta 'USB Controller' ayarını 'Enabled' yap ve 'USB Legacy' kapalı olsun. Ayrıca flash diski takarken bilgisayarı açıp BIOS'a gir, orada USB aygıtı görünüyor mu bak. Görünmüyorsa donanımsal bir sorun olabilir, portların lehimlerini kontrol et. Bir de bazı eski flash diskler Windows 98 ile uyumsuz, 256MB'lık eski bir flash disk bulursan dene, o daha iyi çalışır.
01.08.2026 16:05
Sorun çözüldü arkadaşlar, çok teşekkürler! USB Storage Supplement yamasını kurunca flash disk hemen göründü. Ayrıca BIOS'ta 'USB Legacy Support' kapatınca daha stabil oldu. VIA sürücülerine hiç gerek kalmadı. Eski bir 256MB flash diskle denedim, anında tanıdı. Herkese yardımları için minnettarım, sağ olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
MS-DOS 6.22'de Türkçe karakter sorunu: .bat dosyasında yazdıramıyorum
Kategori: Yazılım Sorunları
Windows 98'de USB Flash Disk Sürücüsü Görünmüyor - NHC008 Çipsetli Anakart
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu (Mass Storage Driver)