disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98 SE kurulumunda USB desteği eklemek için en temiz yöntem?

Eski İşletim Sistemleri Açılış: 04.08.2026 07:19 1 Görüntülenme
Selam hobidaşlar, uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu var. Elimde eski bir Pentium III makine var, 800 MHz işlemci, 256 MB RAM, 40 GB IDE disk. Üzerine orijinal Windows 98 SE kurmak istiyorum ama malum USB bellekten kurulum yapmak istiyorum, CD-ROM sürücüm arızalı. Anakartım USB 2.0 destekliyor ama BIOS'tan USB-HDD seçeneği yok, sadece USB-FDD var. Birkaç yöntem denedim: Win98 SE kurulum dosyalarını USB'ye kopyaladım, USB-FDD olarak boot etmeyi denedim ama açılmıyor. Ayrıca BIOS'ta USB Legacy Support'u açtım, yine olmadı. Acaba kurulum disketlerini kullanarak başlatıp USB sürücüsünü elle yüklemek mümkün mü? Yoksa bu iş için en temiz ve güvenilir yöntem nedir? Yardımcı olursanız sevinirim, çünkü internette bir sürü yarım yamalak anlatım var, kafam karıştı.

Cevaplar (3)

Merhaba, ben de benzer bir sorun yaşamıştım. USB-FDD modu genelde işe yaramaz çünkü Win98 kurulumu USB sürücülerini tanımıyor. En temiz yöntem, kurulumu başlatmak için bir boot disketi kullanmak. Şöyle yapabilirsin: Öncelikle bir Windows 98 boot disketi oluştur (win98 boot disketi imajını indir, disket sürücün varsa veya sanal disket olarak kullan). Disketin içine USB sürücüleri için genel bir driver eklemen lazım. Ama asıl önemli olan, USB belleğine Win98 kurulum dosyalarını kopyalarken FAT32 formatında ve aktif bölüm olarak ayarlaman. Sonra boot disketiyle aç, disket içindeki config.sys ve autoexec.bat dosyalarına USB sürücüsünü yükleyen satırları ekle (örneğin, ESDI_506.pdr veya genel USB sürücüleri için himem.sys ve usbuhci.sys gibi). Ancak bu işlemler bazen çok uğraştırıcı olabiliyor. Alternatif olarak, anakartın BIOS'unda USB-HDD seçeneği yoksa, PCI'e takılan bir USB 2.0 kartı kullanarak BIOS'ta bu seçeneği görebilirsin. Ama en garantisi, kurulum dosyalarını sabit diske kopyalamak için bir Linux live CD kullanmak. Örneğin, bir Ubuntu CD'si ile aç, USB belleğini bağla, dosyaları diske kopyala, sonra Win98 kurulumunu diskten başlat. Bu yöntem benim işime yaramıştı.

turboghost99 yazdı:

BIOS'ta USB Legacy Support'u açtım, yine olmadı. Acaba kurulum disketlerini kullanarak başlatıp USB sürücüsünü elle yüklemek mümkün mü?

Kanka, USB Legacy Support açıkken disketten boot edip USB sürücüsünü elle yüklemek mümkün aslında. Ama dikkat etmen gereken nokta şu: Windows 98 SE kurulumu başlarken USB sürücülerini tanıması için kurulum öncesi ortamda (DOS ortamında) sürücüyü yüklemen gerekiyor. Bunun için en yaygın çözüm, "USB Mass Storage" sürücülerini içeren bir boot disketi kullanmak. Özellikle "Panasonic" veya "DosUSB" gibi sürücüler var. Bu sürücüleri config.sys'e devicehigh olarak ekleyip, autoexec.bat'ta usbdevices.exe gibi bir programla USB belleğe harf atayabilirsin. Ancak bu sürücülerin doğru çalışması için BIOS'un USB Legacy destekli olması ve USB belleğin FAT32 formatında olması şart. Bir de, USB bellek yerine harici bir USB disk kullanırsan işler daha kolay olabilir çünkü bazı USB bellekler DOS'ta sorun çıkarıyor. Benim önerim, önce boot disketi ile USB belleğin görünüp görünmediğini test et. Eğer görünüyorsa, kurulum dosyalarını kopyala ve setup.exe'yi çalıştır. Ama görünmüyorsa, yukarıda bahsettiğim Linux live CD yöntemi daha pratik olacaktır. Ayrıca, bir de şu var: Win98 SE'nin kurulum dosyalarını sabit diske kopyaladıktan sonra, kurulumu diskten başlatmak için bir boot disketiyle açıp o disketin içindeki fdisk ve format komutlarıyla diski hazırlayabilirsin. Sonra setup.exe'yi çalıştırırsın. Bu yöntemde USB sürücüsüne hiç ihtiyaç duymazsın, sadece dosyaları kopyalamak için bir kez USB'yi kullanırsın.
Sonunda çözdüm dostlar! İkinize de çok teşekkür ederim, özellikle pixelchaser57'nin önerdiği Linux live CD yöntemi işe yaradı. Ubuntu CD'si ile açtım, USB belleğini bağladım, kurulum dosyalarını sabit diske kopyaladım. Sonra Windows 98 boot disketiyle açıp fdisk ile diski aktif bölüm olarak işaretledim, format attım ve setup.exe'yi çalıştırdım. Kurulum sorunsuz tamamlandı. Şimdi sistem çalışıyor, USB bellekten kurulum yapmak yerine bu yöntem çok daha stabil oldu. Ayrıca segaghost22'nin bahsettiği USB sürücülerini elle yüklemeyi de denedim ama olmadı, sanırım anakartın USB denetleyicisi DOS'ta tam uyumlu değil. Neyse, sorun çözüldü, herkese teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Sürücüsü Tanıtma Rehberi (NTLDR hatası) Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu (NEC CHIPSET) Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE'de Ses Kartı Sürücüsü Takılınca Mavi Ekran (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL) Kategori: Eski İşletim Sistemleri