Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Elimde eski bir Pentium II sistem var, anakartı NEC/Via Apollo Pro 133A chipset'li. Windows 98 SE kurulu, tüm sürücüleri tamam. Geçenlerde eski bir 128 MB USB 1.1 flash disk buldum, bunu sisteme taktım ama hiçbir şekilde tanımıyor. BIOS'ta USB ayarları açık, legacy USB desteği de var. Windows 98 SE'nin USB storage desteği olmadığını biliyorum ama bu işi çözmek için ne yapabilirim? Maxior USB sürücüsü mü kurmam lazım, yoksa başka bir yöntem mi var? Anakartın USB portları çalışıyor çünkü USB klavye ve fare sorunsuz çalışıyor. Ama flash disk'i takınca hiçbir tepki yok, ne bir ses ne de bir olay görünüyor. Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu (NEC CHIPSET)
Cevaplar (5)
04.08.2026 08:07
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşamıştım. Windows 98 SE'nin USB mass storage desteği yok, bunun için ek bir sürücü gerekiyor. En bilinen çözüm NUSB (NUSB 3.5 veya NUSB 3.6) sürücüsüdür. Bu sürücü, Windows 98 SE'ye USB flash disk ve harici disk desteği ekler. İndirip kurmanız yeterli. Kurulumdan sonra yeniden başlatın ve flash diski takın. Eğer hala tanımazsa, BIOS'ta 'USB Legacy Support' veya 'USB Keyboard Support' ayarlarını kontrol edin, bazı anakartlarda 'USB Controller' ayrıca etkinleştirilmelidir. Ayrıca flash diskinizin FAT32 formatında olduğundan emin olun, NTFS desteklenmez. Deneyin, sonucu yazın.
04.08.2026 08:23
rommaster54 yazdı:
Windows 98 SE'nin USB mass storage desteği yok, bunun için ek bir sürücü gerekiyor. En bilinen çözüm NUSB (NUSB 3.5 veya NUSB 3.6) sürücüsüdür.
Kesinlikle katılıyorum, NUSB şart. Ama bir de şu var: Windows 98 SE'nin orijinal sürümünde USB storage desteği yok, ancak Windows 98 Second Edition'ın bazı sürümlerinde (özellikle son güncellemelerle) temel destek gelebiliyor. Yine de NUSB en garantili yol. Ayrıca flash diskinizin 128 MB olması iyi, çünkü büyük kapasiteli disklerde sorun yaşanabiliyor. Kurulumdan sonra 'Aygıt Yöneticisi'nde 'Universal Serial Bus controllers' altında 'USB Mass Storage Device' görünmeli. Eğer görünmezse, flash diski takılıyken 'Donanım Değişikliklerini Tara' seçeneğini kullanın. Bir de flash diskinizin üzerindeki LED yanıyor mu? Eğer yanmıyorsa port arızalı olabilir, ama klavye çalışıyorsa port sağlamdır. Kolay gelsin.
04.08.2026 08:40
Selam, ben de bir şey eklemek istiyorum. NUSB dışında, bazı anakart üreticileri kendi USB sürücülerini sunuyor. Özellikle Via chipset'lerde 'VIA USB Filter' veya 'VIA USB 2.0 driver' gibi sürücüler olabiliyor. Ama senin anakart NEC/VIA Apollo Pro 133A, yani VIA VT82C686B güney köprüsü kullanıyor olmalı. Bu köprüde USB 1.1 var, NUSB bu köprüyle uyumlu. Ayrıca, eğer flash diskini taktığında hiçbir tepki yoksa, sürücü harfi atanmamış olabilir. 'Bilgisayarım' sağ tık > Yönet > Disk Yönetimi'ne bak, orada 'Çıkarılabilir disk' olarak görünüyor mu? Bazen format atamak gerekebiliyor. Benim önerim, NUSB'yi kurduktan sonra flash diski farklı bir USB portuna takmayı da deneyin, çünkü bazı portlar sadece klavye/fare için güç sağlıyor olabilir.
04.08.2026 08:55
help yazdı:
Windows 98 SE'nin USB storage desteği olmadığını biliyorum ama bu işi çözmek için ne yapabilirim?
Hocam, bir de şu var: Windows 98 SE'de USB sürücüleri için 'USB Supplement' güncellemesi var, ama o da tam çözüm değil. NUSB en iyisi. Benim sistemimde de aynı sorun vardı, NUSB 3.6 kurunca çözüldü. Ancak dikkat et: NUSB'yi kurmadan önce, mevcut USB sürücülerini kaldırman gerekebilir. Aygıt Yöneticisi'nde 'Universal Serial Bus controllers' altında sarı ünlem işareti olan bir aygıt var mı? Eğer varsa, onu kaldır ve yeniden başlat. Sonra NUSB'yi kur. Ayrıca, flash diskinin formatı FAT16 olmalı, çünkü Windows 98 SE, FAT32'yi desteklese de bazı eski USB sürücüleri FAT16 ile daha iyi çalışıyor. Benim 64 MB flash diskim FAT16 ile sorunsuz çalışıyor. Deneyin, olmazsa başka bir flash disk deneyin.
04.08.2026 09:25
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim! NUSB 3.6 sürücüsünü indirip kurduktan sonra flash disk anında tanındı. Aygıt Yöneticisi'nde 'USB Mass Storage Device' olarak göründü ve 'Bilgisayarım'da çıkarılabilir disk olarak atandı. Ayrıca formatı FAT16'ya çevirdim, sorunsuz çalışıyor. Sorun çözüldü, emeği geçen herkese minnettarım. Bu forum gerçekten harika, artık daha sık takılacağım. Sağ olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Sürücüsü Tanıtma Rehberi (NTLDR hatası)
Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE'de Ses Kartı Sürücüsü Takılınca Mavi Ekran (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL)
Windows 98 SE kurulumunda USB desteği eklemek için en temiz yöntem?