disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98 SE'de Ses Kartı Sürücüsü Takılınca Mavi Ekran (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL)

Eski İşletim Sistemleri Açılış: 04.08.2026 07:43 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır topladığım Pentium III 800MHz, 256MB RAM, 40GB IDE diskli bir makineye Windows 98 Second Edition kurdum. Her şey güzel gidiyordu, VIA 4-in-1 sürücülerini de sorunsuz taktım. Fakat asıl bela ses kartında başladı. Elimde Creative Sound Blaster Live! 5.1 (SB0060) var, orijinal CD'si de mevcut. Sürücüyü kurarken ilk başta sorun yok, kurulum tamamlanıyor, yeniden başlat diyor. Ama yeniden başlattıktan sonra Windows açılırken mavi ekran alıyorum: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Güvenli modda açılıyor, aygıt yöneticisinden ses kartını devre dışı bırakınca normal açılıyor. BIOS'ta IRQ ayarlarıyla oynadım, PCI slot değiştirdim, hatta başka bir ses kartı denedim (eski bir ESS 1868) onda sorun yok. Ama Live! 5.1'i takınca aynı mavi ekran. Sürücü olarak hem CD'deki eski sürücüyü hem de Creative'in sitesinden indirdiği son Win98 sürücüsünü denedim, ikisinde de aynı. Ne yapabilirim? Bu kartın bilinen bir sorunu mu var? Yardımcı olursanız sevinirim, kafayı yemek üzereyim.

Cevaplar (3)

Kanka, bence bu klasik bir VIA chipset + Sound Blaster Live! uyumsuzluğu. Özellikle VIA VT82C693A chipsetli anakartlarda bu kartla IRQ paylaşımı sorunları çok oluyor. Öncelikle BIOS'ta 'PNP/PCI Configuration' bölümüne gir, 'Resources Controlled By' seçeneğini 'Manual' yap ve 'IRQ 5' veya 'IRQ 10'u 'Reserved' (PCI/ISA) olarak ayır. Ayrıca 'PCI Latency Timer' değerini 64'e düşür. Bunu yapmadıysan dene. Ama asıl önemli şey, Windows 98'de ACPI'yi devre dışı bırakmak. Eğer kurulumu ACPI bilgisayar olarak yaptıysan, IRQ paylaşımı sıkıntı çıkarıyor. Aygıt Yöneticisi'nde 'Bilgisayar' altında 'Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC' yazıyorsa, bunu 'Standard PC' olarak değiştirmeyi dene. Bunun için Windows'u yeniden kurman gerekebilir, ama çözüm büyük ihtimalle bu. Bir de Live! 5.1'in kendi sürücüsünde 'Legacy' sürücüleri (DOS mode) yükleme seçeneği var, kurulumda onu işaretleme, sadece WDM sürücüsünü kur.

BIOS'ta IRQ ayarlarıyla oynadım, PCI slot değiştirdim, hatta başka bir ses kartı denedim (eski bir ESS 1868) onda sorun yok.

Aynen katılıyorum, ESS 1868 sorunsuz çalışıyorsa anakartta genel bir PCI sorunu yok demektir. Ama Live! 5.1 (SB0060) aslında 5.1 ses desteği olan ilk nesil Live! kartlarından, ve VIA chipsetleriyle arası çok fena. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, çözümüm şuydu: Windows 98'de ACPI'yi kapatıp Standart PC moduna geçmek. Bunu yapmak için 'Aygıt Yöneticisi' > 'Bilgisayar' > 'Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC' sağ tık > 'Sürücüyü Güncelle' > 'Belirli bir konumdan' > 'Sürücüyü seç' > 'Standard PC' seç ve yeniden başlat. Bu işlemden sonra IRQ'lar yeniden dağıtılacak, büyük ihtimalle mavi ekran geçecek. Eğer bu işe yaramazsa, bir de şu var: Creative'in eski sürücülerinde 'VXD' sürücüleri kullanılıyor, WDM sürücülerine geçmeyi dene. Ayrıca BIOS'ta 'Assign IRQ for VGA' ve 'Assign IRQ for USB' gibi seçenekleri kapat, böylece ses kartına daha fazla IRQ kalır. Son çare olarak kartın üzerindeki jumper'larla (varsa) IRQ ayarı yapılabilir, ama SB0060'da jumper yok diye hatırlıyorum. Deneyip sonucu yaz, merak ettim.
Sorun çözüldü arkadaşlar, çok teşekkürler! turboghost99 ve retrodigger44 önerileriniz işe yaradı. Özellikle ACPI'yi Standart PC'ye çevirmek kesin çözüm oldu. Windows'u yeniden kurmak istemediğim için retrodigger'ın dediği gibi Aygıt Yöneticisi'nden sürücüyü değiştirme yöntemini denedim, bir iki uyarı verdi ama sonunda Standart PC olarak açıldı. IRQ'lar yeniden dağıtıldı ve ses kartı takılıyken mavi ekran falan yok. Şu an Sound Blaster Live! 5.1'den hem oyunlarda hem MP3'lerde harika ses alıyorum. Ayrıca BIOS'ta 'Assign IRQ for USB'yi kapatmak da işe yaramış olabilir, neyse ki artık sorun yok. Bu konuyu okuyan başka arkadaşlar varsa, VIA + Live! kombinasyonunda ilk iş ACPI'yi Standart PC yapmak olsun. Tekrar sağ olun, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Sürücüsü Tanıtma Rehberi (NTLDR hatası) Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu (NEC CHIPSET) Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE kurulumunda USB desteği eklemek için en temiz yöntem? Kategori: Eski İşletim Sistemleri