Selam dostlar, uzun zamandır retro bir makine topluyorum: Pentium III 800MHz, 256MB RAM, 40GB IDE HDD. Üzerine Windows 98 SE kurdum, her şey güzel gidiyordu ama bir sorunla karşılaştım. USB flash belleğimi taktığımda sistem hiçbir şekilde tanımıyor. BIOS'ta USB legacy support açık, ama Windows 98'de sürücü harfi bile görünmüyor. Araştırdım, bazıları NUSB (NUSB 3.6) adlı bir yama öneriyor, bazıları da anakartın USB sürücülerini kurmam gerektiğini söylüyor. Anakartım ASUS P3B-F, VIA VT82C693A chipset. BIOS'ta USB ayarlarını yaptım, hatta USB flash belleği FAT32 olarak biçimlendirdim ama nafile. Sorun şu ki, Windows 98 SE'nin orijinal sürümünde USB depolama desteği yok. Ben de bu işi çözmek için kafayı yedim. Acaba NUSB mi kurmalıyım, yoksa başka bir yöntem mi var? Ayrıca, bu işlem sırasında sistem açılışında NTLDR hatası alıyorum, ama bu başka bir hikaye. Öncelikle USB'yi tanıtmak istiyorum. Yardımcı olabilecek var mı?
Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Sürücüsü Tanıtma Rehberi (NTLDR hatası)
Cevaplar (2)
04.08.2026 14:13
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşadım. Windows 98 SE, USB depolama aygıtlarını desteklemez, bu yüzden NUSB (Nusb 3.6) şart. NUSB'yi kurmadan önce anakartın USB sürücülerini (VIA USB Filter driver) kurman lazım. ASUS P3B-F için VIA 4-in-1 sürücülerini (VIA Service Pack 4.43 veya üzeri) kurmanı öneririm. Sonra NUSB'yi kur, kurulum sırasında 'USB Mass Storage' desteğini işaretle. Ayrıca, USB flash belleğini takmadan önce BIOS'ta 'USB Legacy Support' açık olmalı ve 'USB Keyboard Support' da açık olmalı. Ben bu adımları yaptıktan sonra flash diskim anında tanındı. Eğer hala tanımıyorsa, flash belleğin FAT32 olmasına dikkat et, NTFS desteklenmiyor. NTLDR hatası ise farklı bir sorun, muhtemelen boot sektörü bozulmuş, onu da düzeltmek için fdisk /mbr komutunu çalıştırabilirsin. Ama önce USB'yi halledelim.
04.08.2026 14:28
Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! atariphreak86'nın dediği gibi önce VIA 4-in-1 sürücülerini kurdum, ardından NUSB 3.6'yı yükledim. Flash belleğim anında tanındı, hatta dosya kopyalama hızı bile fena değil. NTLDR hatasına gelince, fdisk /mbr yaptım ve düzeldi. Şimdi sistem tam istediğim gibi çalışıyor. Retro kurulumuma devam edebilirim. Tekrar teşekkürler!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu (NEC CHIPSET)
Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98 SE'de Ses Kartı Sürücüsü Takılınca Mavi Ekran (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL)
Windows 98 SE kurulumunda USB desteği eklemek için en temiz yöntem?