Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazıyorum ama ilk kez bir sorunumu paylaşacağım. Elimde eski bir Pentium II makine var, 64 MB RAM, 4 GB IDE disk. Üzerine Windows 98 Second Edition kurmak istiyorum ama kurulum sırasında 'Setup cannot find a valid CD-ROM device' hatası alıyorum. CD-ROM sürücüsü olarak eski bir Creative Labs CD-ROM (24x) takılı, IDE kanalına bağlı. BIOS'ta CD-ROM'u görüyorum, açılışta da tanıyor. Ama kurulum disketinden başlattığımda (boot disketi oluşturdum) sürücü algılanmıyor. Boot disketinde himem.sys ve smartdrv.exe var, ama CD-ROM sürücüsü için sürücü (MSCDEX) eklemeyi unutmuşum galiba. Normalde Windows 98 kurulum disketi CD-ROM desteğiyle gelir ama benim oluşturduğum disket eksik. Ne yapmam lazım? Sürücüyü elle mi eklemeliyim, yoksa başka bir yol var mı? Yardımcı olursanız sevinirim, kafayı yemek üzereyim. Şimdiden teşekkürler.
Windows 98 SE kurulumunda A: sürücüsü hatası - CD-ROM sürücüsü algılanmıyor
Cevaplar (2)
09.08.2026 01:41
Merhaba, sorununun kaynağını anladım. Windows 98 SE kurulum disketi aslında CD-ROM sürücüsü için genel bir sürücü içerir, ama senin oluşturduğun disket muhtemelen sadece temel sistem dosyalarını içeriyor. Çözüm olarak şunu yap: Öncelikle, Windows 98 SE kurulum CD'sinin içindeki 'Win98' klasöründe 'oakcdrom.sys' adında bir sürücü dosyası vardır. Bu, Microsoft'un genel IDE CD-ROM sürücüsü için sağladığı bir sürücüdür. Boot disketine bu dosyayı kopyala ve config.sys dosyasına şu satırı ekle:
DEVICE=A:\OAKCDROM.SYS /D:MSCD001
Ardından, autoexec.bat dosyasına da şu satırı ekle:
A:\MSCDEX.EXE /D:MSCD001
MSCDEX.EXE dosyasını da disketine kopyalamayı unutma (genellikle C:\Windows\Command klasöründe bulunur). Bu şekilde disketi tekrar başlattığında CD-ROM sürücüsü tanınacak ve kuruluma devam edebileceksin. Alternatif olarak, Windows 98 SE'nin orijinal boot disketini internetten indirip kullanabilirsin; bu disket zaten gerekli sürücüleri içerir. Kolay gelsin.
MSCDEX.EXE dosyasını da disketine kopyalamayı unutma (genellikle C:\Windows\Command klasöründe bulunur). Bu şekilde disketi tekrar başlattığında CD-ROM sürücüsü tanınacak ve kuruluma devam edebileceksin. Alternatif olarak, Windows 98 SE'nin orijinal boot disketini internetten indirip kullanabilirsin; bu disket zaten gerekli sürücüleri içerir. Kolay gelsin.
09.08.2026 02:14
rommaster20 yazdı:
Boot disketine bu dosyayı kopyala ve config.sys dosyasına şu satırı ekle:
Hocam, çok teşekkür ederim! Tam olarak dediğin gibi yaptım, config.sys ve autoexec.bat dosyalarını düzenledim, disketi güncelledim. Şimdi kurulum CD-ROM'u algıladı ve Windows 98 SE kurulumu başladı. Şu an kurulum devam ediyor, sorun çözüldü. Gerçekten sağ ol, bu kadar basit olacağını düşünmemiştim. Emeğine sağlık, herkese de yardımın için teşekkürler. Bu arada, o boot disketini ileride kullanmak üzere saklayacağım, başka bir makinede lazım olabilir. Tekrar teşekkürler!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98'de AGP 4x destekli ekran kartı ile çözünürlük sorunu
Kategori: Eski İşletim Sistemleri
MS-DOS 6.22'de CD-ROM sürücüsü tanıtmak: MSCDEX.EXE hata veriyor, ne yapmalı?
Windows 95 OEM Kurulumunda A: Sürücüsü Hatası ve Çözüm Yolları