disket.net Beta
Konu Listesine Dön

MS-DOS 6.22'de CD-ROM sürücüsü tanıtmak: MSCDEX.EXE hata veriyor, ne yapmalı?

Eski İşletim Sistemleri Açılış: 08.08.2026 01:52 21 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu foruma yazıyorum ama ilk kez bir sorunumu paylaşacağım. Elimde eski bir 486 DX2/66 makine var, üzerinde MS-DOS 6.22 kurulu. Amacım bu makineyi retro oyunlar için kullanmak, ancak CD-ROM sürücüsünü bir türlü tanıtamıyorum. Sürücü olarak Creative Sound Blaster 16 ile birlikte gelen Creative CD-ROM (Panasonic CR-563B) kullanıyorum. IDE değil, ses kartı üzerindeki proprietery bir arayüze bağlı (40 pinli kablo). CONFIG.SYS'e şu satırı ekledim:

DEVICE=C:\CDROM\CDMKE.SYS /D:MSCD001

AUTOEXEC.BAT'e de şunu ekledim:

C:\CDROM\MSCDEX.EXE /D:MSCD001 /L:E

Ama makine açılırken 'MSCDEX.EXE: Not enough drive letters available' hatası alıyorum ve CD-ROM sürücüsü E: olarak görünmüyor. LASTDRIVE=Z'yi CONFIG.SYS'e ekledim ama yine olmadı. Sürücüyü başka bir makinede denedim, çalışıyor. Acaba sürücü harfi çakışması mı var? Yoksa MSCDEX'in kendi limiti mi? Yardımcı olursanız sevinirim, kanka.

Cevaplar (2)

Selam rommaster54, bu klasik bir sorun. MSCDEX.EXE aslında en fazla 26 sürücü harfi destekler ama DOS'un kendisi ve diğer sürücüler (RAM disk, sabit disk bölümleri) bu harfleri işgal edebilir. Eğer LASTDRIVE=Z yaptıysan ve hala hata alıyorsan, muhtemelen CONFIG.SYS'de başka bir aygıt sürücüsü (örneğin SMARTDRV.EXE veya RAM disk) harfleri tüketiyor. Bir de MSCDEX.EXE'in /V parametresi ile çalıştırmayı dene, hangi sürücü harflerinin atandığını göreceksin. Ayrıca, CD-ROM sürücünün kendi sürücüsü olan CDMKE.SYS'in doğru yüklendiğinden emin ol. Bazen sürücü yüklenmezse MSCDEX 'Not enough drive letters' diyebilir, çünkü cihazı tanıyamaz. Şunu da dene: CONFIG.SYS'de DEVICEHIGH yerine DEVICE kullan (bellek çakışması olabilir) ve MSCDEX'i /E parametresi ile değil, /D:MSCD001 ile düz çalıştır. Eğer hala olmazsa, sürücü harfini /L:E ile değil, /L:Z ile dene, çünkü bazen DOS erken yüklenen sürücülere düşük harfleri verir. Kolay gelsin!
Eyvallah tapefiend11, dediğin gibi /V parametresi ile çalıştırdım ve gördüm ki sabit diskim C: ve D: olarak iki bölüme ayrılmış, ayrıca SMARTDRV.EXE yüzünden bir sürücü harfi daha ayrılmış. Sonra CONFIG.SYS'deki LASTDRIVE=Z satırını kaldırıp yerine LASTDRIVE=H yaptım ve MSCDEX'e /L:E yerine /L:G dedim. Şimdi CD-ROM sürücüm G: olarak görünüyor ve oyunlarımı sorunsuz okuyorum. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada, eski CD-ROM sürücülerin 8-bit ISA bus mastering desteği olmadığını da öğrendim, ama neyse ki şimdilik idare ediyor. Tekrar sağ olun, yoldaşlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Windows 98 SE kurulumunda A: sürücüsü hatası - CD-ROM sürücüsü algılanmıyor Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98'de AGP 4x destekli ekran kartı ile çözünürlük sorunu Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 95 OEM Kurulumunda A: Sürücüsü Hatası ve Çözüm Yolları Kategori: Eski İşletim Sistemleri