disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98'de AGP 4x destekli ekran kartı ile çözünürlük sorunu

Eski İşletim Sistemleri Açılış: 08.08.2026 19:10 17 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro bir sistem topluyorum. Anakartım Asus P3B-F, işlemci Pentium III 800EB, RAM 512 MB. Ekran kartı olarak da ATI Radeon 9200 (AGP 8x/4x destekli, 128 MB) taktım. Windows 98 SE kurulu, sürücüleri de resmi ATI sitesinden bulup kurdum. Ancak sorun şu: 1024x768 çözünürlükte 32 bit renk seçtiğimde ekranımda kareli bozulmalar ve rastgele donmalar oluyor. 16 bit renk seçince sorun yok gibi. Ayrıca BIOS'ta AGP 4x modunu açtım ama yine de aynı. Acaba anakart AGP 4x'i destekliyor mu, yoksa ekran kartı mı arızalı? Bir de Windows 98'de AGP sürücülerini (GART) kurmam gerektiğini duydum, ama nereden bulacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (3)

Merhaba, sorununu anladım. Öncelikle belirteyim, Radeon 9200 AGP 4x destekler, anakartın da P3B-F AGP 4x destekliyor (i820 chipset değil, i440BX ama aslında P3B-F AGP 4x destekliyor, yanlış hatırlamıyorsam). Ama asıl mesele şu: Windows 98'de AGP 4x için mutlaka chipset sürücüleri ve GART sürücüsü kurulu olmalı. Anakartın yonga seti Intel 440BX, bunun için Intel Chipset Software Installation Utility (INF) sürücüsünü kurmalısın. Bunu bulmak zor olabilir ama WinWorldPC'de mevcut. Ayrıca ATI sürücüleri ile birlikte gelen AGP sürücüsünü de kontrol et, bazen ayrıca kurulması gerekir. 32 bit renk sorunu genelde GART sürücüsü eksikliğinden olur, çünkü bellek eşlemesi düzgün çalışmaz. Bir de BIOS'ta 'AGP Aperture Size' ayarını 64 MB yap, 128 MB yapma, bazı kartlarda sorun çıkabiliyor. Deneyip sonucu yaz.

romknight98 yazdı:

Ayrıca BIOS'ta AGP 4x modunu açtım ama yine de aynı.

Bence sorun BIOS'ta değil, sürücüde. Benzer bir sorunu ben de Voodoo 3 ile yaşamıştım. Windows 98'in AGP sürücüsünü güncellemek şart. Ayrıca Radeon 9200 için ATI'nin resmi sürücüleri (Catalyst 4.3 gibi) Windows 98 için sadece 16 bit renk destekliyor olabilir mi? Hayır, 32 bit destekliyor ama bazen sürücü yükleme sırasında 'AGP' sekmesinde 'Enable AGP 4x' seçeneğini işaretlemek gerekiyor. Kontrol ettin mi? Ayrıca ekran kartının üzerinde bir jumper veya DIP switch olabilir mi? Bazı kartlarda AGP 4x/8x geçişi için jumper olur. Kartının modelini tam yazarsan yardımcı olabilirim. Bir de Windows 98 SE'ye Service Pack 2.1 kurmayı dene, bazı AGP sorunlarını çözüyor.
Sorun çözüldü arkadaşlar, çok teşekkürler! tapeknight13'in dediği gibi Intel INF sürücüsünü kurunca ve BIOS'ta AGP Aperture Size'ı 64 MB yapınca 32 bit renkte de sorun kalmadı. Ayrıca floppyknight74'in önerdiği gibi ATI sürücü ayarlarından AGP 4x'i açıkça işaretledim. Şu an 1024x768 32 bit'te sorunsuz çalışıyor. Hepinize minnettarım, iyi ki varsınız!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Windows 98 SE kurulumunda A: sürücüsü hatası - CD-ROM sürücüsü algılanmıyor Kategori: Eski İşletim Sistemleri
MS-DOS 6.22'de CD-ROM sürücüsü tanıtmak: MSCDEX.EXE hata veriyor, ne yapmalı? Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 95 OEM Kurulumunda A: Sürücüsü Hatası ve Çözüm Yolları Kategori: Eski İşletim Sistemleri