Selam dostlar, uzun zamandır retro donanım topluyorum ve geçenlerde elime temiz bir Pentium 133MHz, 32MB RAM, 1.2GB HDD'li bir makine geçti. Üzerine orijinal Windows 95 OSR2 kurmak istiyorum ama kurulumun başında 'Setup could not determine your machine's type' veya 'A:\' sürücüsüne erişim hatası alıyorum. Disketten boot ediyorum, SMARTDRV.EXE yüklüyorum, CD-ROM sürücüsüne erişebiliyorum ama setup.exe çalıştırdığımda 'Please insert the disk labeled Windows 95 Setup Disk #1' diyor ve A: sürücüsünde disket yok. Disket sürücüsü BIOS'ta görünüyor, kabloyu değiştirdim, yine olmuyor. Başka bir makinede aynı disketlerle kurulum denedim, orada sorun yok. Bu makinede ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim, kafayı yemek üzereyim.
Windows 95 OEM Kurulumunda A: Sürücüsü Hatası ve Çözüm Yolları
Cevaplar (5)
07.08.2026 13:20
Selam, bu klasik bir sorun. Öncelikle BIOS'ta disket sürücüsünün doğru ayarlandığından emin ol. 'Standard CMOS Setup' bölümünde Drive A: '1.44M, 3.5 in.' olmalı. Ayrıca bazı anakartlarda 'Floppy 3 Mode Support' gibi bir ayar vardır, bunu 'Disabled' yap. Eğer hala olmuyorsa, disket sürücüsünün kablosunu kontrol et; 34 pinli kabloda bükülmüş kısım sürücüye takılmalı, anakarta değil. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, kablo ters takılıydı. Ayrıca setup.exe'yi çalıştırmadan önce 'mem /c' komutuyla bellek yönetimini kontrol et, belki EMS çakışması oluyor.
07.08.2026 13:43
romknight98 yazdı:
Disketten boot ediyorum, SMARTDRV.EXE yüklüyorum, CD-ROM sürücüsüne erişebiliyorum ama setup.exe çalıştırdığımda 'Please insert the disk labeled Windows 95 Setup Disk #1' diyor ve A: sürücüsünde disket yok.
Kanka, bu hatayı ben de gördüm. Aslında sorun genellikle Windows 95 kurulumunun ilk aşamada disket sürücüsünü yoklaması ve sürücünün düzgün çalışmamasından kaynaklanıyor. Şunu dene: BIOS'ta disket sürücüsünü 'None' yapıp tekrar kaydet, sonra tekrar '1.44M' olarak ayarla. Bu bazen CMOS belleğindeki kalıntıları temizler. Ayrıca eğer anakart üzerinde bir 'FDC' (floppy disk controller) entegresi varsa, onun arızalı olma ihtimali var. O zaman harici bir ISA veya PCI disket denetleyicisi takmayı düşünebilirsin. Ama önce basit çözümleri dene.
07.08.2026 14:06
Beyler, bence sorun disket sürücüsünde değil, belki de kurulum dosyalarının olduğu CD'de. Windows 95 OSR2 CD'leri bazen boot edilebilir olur, bazen de kurulum disketlerini ister. Sen disketten boot edip CD'ye erişebiliyorsan, setup.exe'yi çalıştırırken 'A:' sürücüsüne neden ihtiyaç duyuyor? Çünkü kurulum, sürücü dosyalarını veya bazı DLL'leri disketten okumak istiyor. Eğer elinde orijinal kurulum disketleri varsa, onların ilk disketini tak ve kuruluma devam et. Ama disketlerin bozuk olabilir, bu yüzden başka bir makinede imaj alıp yeniden yazmayı dene. Ayrıca, kurulumu 'setup /is' parametresiyle çalıştırmayı dene; bu, disk taramasını atlar ve bazı durumlarda bu hatayı çözer.
07.08.2026 14:28
Hobidaşlar, ben de benzer bir sorun yaşamıştım, çözümü şuydu: Windows 95 kurulumu, disket sürücüsünün motorunun dönüş hızını algılayamıyordu. Disket sürücünün üzerindeki jumper ayarlarını kontrol et, özellikle 'DS0' (Drive Select) jumper'ı doğru pozisyonda olmalı. Ayrıca, bazı eski sürücülerde 'Motor On' sinyali için bir jumper olur, onu da kontrol et. Eğer sürücüyü değiştirdiysen ve hala olmuyorsa, güç kablosunun 4 pinli konnektörünün iyi oturduğundan emin ol. Bazen gevşek temas bu tür hatalara yol açar. Bir de, BIOS'ta 'Floppy Drive Seek' ayarını 'Enabled' yapmayı dene, bu sürücünün her açılışta taranmasını sağlar ve algılama sorununu çözebilir.
07.08.2026 15:18
Sonunda çözdüm arkadaşlar! Hepinize teşekkürler, özellikle cpuhunter71'in önerisi işe yaradı. BIOS'ta 'Floppy Drive Seek' ayarını 'Enabled' yaptım ve ayrıca disket sürücüsünün üzerindeki jumper'ları kontrol ettim, DS0 doğruydu ama güç kablosu gevşekmiş, onu sıkıca taktım. Şimdi kurulum sorunsuz ilerliyor. Ayrıca actions.php'nin dediği gibi 'setup /is' parametresi de işe yaradı, disk taramasını atladı. Tekrar teşekkürler, bu topluluk harika!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98 SE kurulumunda A: sürücüsü hatası - CD-ROM sürücüsü algılanmıyor
Kategori: Eski İşletim Sistemleri
Windows 98'de AGP 4x destekli ekran kartı ile çözünürlük sorunu
MS-DOS 6.22'de CD-ROM sürücüsü tanıtmak: MSCDEX.EXE hata veriyor, ne yapmalı?