disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98 SE'de USB Flash Disk Görmüyor, Driver Yükleyemedim

Windows Açılış: 30.07.2026 13:05 5 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, uzun süredir topladığım bir Pentium III 800 MHz makineye Windows 98 SE kurdum. Şimdi bu makineye USB flash disk taktığımda hiçbir şey olmuyor, ne bir ses geliyor ne de bir sürücü harfi atanıyor. BIOS'tan USB Legacy Support'u açtım, hatta USB Controller'ı da enable yaptım ama nafile. Windows 98 için USB Mass Storage Device driver'ı gerekiyor diye duydum ama bulduğum driverları yüklemeye çalıştığımda 'Bu aygıt için daha iyi bir sürücü bulunamadı' gibi hatalar alıyorum. Anakartım Asus CUSL2-C, chipset i815. Acaba hangi driverı kullanmalıyım? Yoksa başka bir püf noktası mı var? Dosyaları disketle taşımaktan bıktım artık, yardım ederseniz çok sevinirim.

Cevaplar (5)

Kanka, Windows 98'in USB desteği gerçekten rezalet. Anakartın i815 chipsetli olduğu için USB 1.1 portları var, ama driver olmadan işe yaramaz. Öncelikle şunu dene: Windows 98 SE için 'NUSB 3.6' (Maximus Decim Native USB Driver) diye bir driver paketi var. Bunu kurduktan sonra flash belleğini taktığında tanıması lazım. Ama dikkat et, flash belleğin FAT32 formatında olmalı, NTFS desteklemiyor. NUSB 3.6'yı kurmadan önce de 'Windows 98 USB Supplement' güncellemesini yüklemeni tavsiye ederim. Ayrıca BIOS'ta 'USB Legacy Support' ve 'USB Function' dışında 'USB Keyboard Support' gibi bir ayar varsa onu da enable yap. Bir de i815 chipset için Intel'in kendi USB driver'ları var, onları da dene. Ama en garanti çözüm NUSB 3.6.

Kanka, Windows 98'in USB desteği gerçekten rezalet. Anakartın i815 chipsetli olduğu için USB 1.1 portları var, ama driver olmadan işe yaramaz. Öncelikle şunu dene: Windows 98 SE için 'NUSB 3.6' (Maximus Decim Native USB Driver) diye bir driver paketi var. Bunu kurduktan sonra flash belleğini taktığında tanıması lazım. Ama dikkat et, flash belleğin FAT32 formatında olmalı, NTFS desteklemiyor. NUSB 3.6'yı kurmadan önce de 'Windows 98 USB Supplement' güncellemesini yüklemeni tavsiye ederim. Ayrıca BIOS'ta 'USB Legacy Support' ve 'USB Function' dışında 'USB Keyboard Support' gibi bir ayar varsa onu da enable yap. Bir de i815 chipset için Intel'in kendi USB driver'ları var, onları da dene. Ama en garanti çözüm NUSB 3.6.

+1, NUSB 3.6 gerçekten iş görüyor. Ama ek olarak şunu da belirteyim: Windows 98 SE'nin orijinal CD'sinden USB Supplement'ı yüklemek için 'Q243199' numaralı güncellemeyi de bulup kurman gerekebilir. Yoksa NUSB bazen çakışabiliyor. Ayrıca flash belleğin kapasitesi de önemli; 2 GB'den büyük flash belleklerde sorun yaşayabilirsin, çünkü Windows 98'in FAT32 sınırı var. Ben Kingston DataTraveler 1 GB ile sorunsuz kullanıyorum. Bir de USB portlarını anakartın arkasındaki portlara tak, ön paneldeki portlar bazen voltaj düşüklüğü yapabiliyor.
Beyler, bir de şu alternatifi düşünün: Eğer driver işiyle uğraşmak istemiyorsan, 'USB Flash Drive for Windows 98' diye bir araç var (aslında 'FlashBoot' projesinin bir parçası). Bu, flash belleğini özel bir şekilde formatlayıp Windows 98'in tanımasını sağlıyor. Ama NUSB kadar kolay değil. Ben şahsen NUSB 3.6 kullanıyorum, i815 chipsetli bir Dell OptiPlex GX110'da sorunsuz çalışıyor. Yalnız bir uyarı: NUSB'yi kurduktan sonra bilgisayarı kapatıp flash belleği takılıyken açma, yoksa mavi ekran yiyebilirsin. Önce bilgisayarı aç, Windows tamamen yüklensin, sonra flash belleği tak. Ayrıca 'USB Mass Storage Device' driver'ı yüklenirken 'sürücü harfi ata' seçeneğini elle yapman gerekebilir, Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Bilgisayar Yönetimi'nden elle harf ver.
Hobidaşlar, güzel öneriler var. Ben de bir ekleme yapayım: NUSB 3.6'nın yanında 'XUSB' diye bir alternatif daha var, özellikle USB 2.0 kartları için. Ama senin anakartında USB 1.1 var, o yüzden NUSB yeterli. Ancak bir sorun daha olabilir: Windows 98 SE'nin SP1 veya SP2'si yoksa, USB desteği çok kısıtlı. Windows 98 SE'nin orijinal sürümünde USB 1.1 için temel driver'lar var ama güncellenmesi lazım. 'Windows 98 SE Service Pack 2.1' (Gape tarafından yapılmış) adlı bir toplu güncelleme paketi var, onu kurmanı tavsiye ederim. İçinde USB güncellemeleri de var. Ayrıca flash belleğini taktığında Aygıt Yöneticisi'nde 'Bilinmeyen Aygıt' olarak görünüyorsa, driver'ı elle 'C:\Windows\Inf\Usb.inf' dosyasını göstererek yüklemeyi dene. Bazen otomatik arama bulamıyor.
Arkadaşlar, çok teşekkür ederim hepinize! NUSB 3.6'yı kurdum ve Windows 98 USB Supplement'ı da yükledim. Flash belleğimi (Kingston 1 GB FAT32) taktığımda hemen tanıdı, D: sürücüsü olarak geldi. Sorun tamamen çözüldü. Özellikle segaspecter48 ve joychaser94'ün önerileri işe yaradı. c64hunter86'nın dediği gibi önce bilgisayarı açıp sonra takmak da önemliymiş, denedim sorunsuz. synthspecter50'nin bahsettiği Service Pack'i de kurdum, sistem daha kararlı oldu. Artık disketle uğraşmaktan kurtuldum, sağ olun var olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Windows 98 SE'de USB bellek sürücüsü tanıtma sorunu (NEC uHCI denetleyicisi) Kategori: Windows
Windows 98'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu: MaxTransfer Büyüsü Kategori: Windows
Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Tanıtma Sorunu (Nero ile İlgili Değil) Kategori: Windows