Selam dostlar, uzun zamandır kafamı kurcalayan bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Elimde bir Pentium III 800 MHz sistem var, üzerinde Windows 98 Second Edition yüklü. Anakartı ASUS CUSL2-C, yani i815E yonga seti var. Bu anakartın USB portları USB 1.1 destekliyor. Bir tane 256 MB'lık eski bir USB flash belleğim var (Kingston DataTraveler değil, markası Silikon Power). Bunu takınca Windows 'Yeni Donanım Bulundu' diyor, sürücüyü arıyor ama bulamıyor. Ben de 'Sürücüyü belirt' diyorum, Windows 98 kurulum CD'sindeki klasörleri gösteriyorum ama olmuyor. 'usbhub.sys' ve 'usbd.sys' dosyaları C:\Windows\System klasöründe mevcut. BIOS'tan USB Legacy Support açık. Başka bir USB fare takınca çalışıyor. Acaba bu flash belleğin sürücüsünü elle nasıl yükleyebilirim? Yoksa Windows 98'in USB depolama desteği yok mu? Yardımcı olursanız sevinirim, yoksa CD-RW'ye yazmakla uğraşacağım.
Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Tanıtma Sorunu (Nero ile İlgili Değil)
Cevaplar (4)
28.07.2026 13:23
Öncelikle Windows 98 SE, USB kütle depolama aygıtlarını (Mass Storage Device) desteklemez. Microsoft, bu desteği ancak Windows 98 SE için yayınlanan USB Storage Supplement güncellemesi ile ekledi. O güncelleme olmadan flash bellek tanımaz. O güncellemeyi Microsoft'un sitesinden bulup yüklemen lazım. Ama bir de işin BIOS tarafı var: USB 1.1 aygıtları için BIOS'ta 'USB Legacy Support' yanında 'USB Function' veya 'USB Controller' ayarının 'Enabled' olduğundan emin ol. Ayrıca flash belleğin FAT16/FAT32 formatında olması gerek, NTFS desteklenmez. Güncellemeyi yükledikten sonra bellek takılıyken yeniden başlat, belki otomatik tanır.
28.07.2026 13:56
c64hunter86 yazdı:
Windows 98 SE, USB kütle depolama aygıtlarını (Mass Storage Device) desteklemez. Microsoft, bu desteği ancak Windows 98 SE için yayınlanan USB Storage Supplement güncellemesi ile ekledi.
Haklısın, o güncelleme şart. Ama bazen o supplement bile yetmeyebiliyor, özellikle anakartın USB denetleyicisi UHCI veya OHCI ise. CUSL2-C'de i815E yonga seti var, o da UHCI denetleyici kullanıyor. Güncellemeyi yükledikten sonra, eğer hala tanımazsa, aygıt yöneticisinden 'Universal Serial Bus controllers' altındaki 'Unknown Device' veya 'Mass Storage Device' için sürücüyü elle güncellemeyi dene. Sürücü dosyası olarak C:\Windows\System klasöründeki usbstor.inf dosyasını göster. Eğer o dosya yoksa, supplement güncellemesi ile gelmesi lazım. Ayrıca flash belleği takılıyken Windows'u güvenli kip (Safe Mode)te başlatıp donanım yöneticisinden elle eklemeyi dene.
28.07.2026 15:11
Beyler, bir de şu var: Windows 98 SE'nin USB desteği çok kırılgan. Eğer supplement güncellemesini yüklediysen ve hala olmuyorsa, bir de 'NUSB 3.5' veya 'NUSB 3.6' diye bilinen üçüncü parti sürücü paketini dene. Bu paket, Microsoft'un resmi güncellemesinden daha fazla aygıtı destekliyor. Ama dikkatli ol, bazı sistemlerde çakışma yapabiliyor. Önce sistem geri yükleme noktası al. Ayrıca flash belleğin kapasitesi de önemli: 256 MB sorun olmaz, ama 2 GB üzeri belleklerde sorun çıkabiliyor. Seninki 256 MB, o yüzden sorun olmamalı. Bir de flash belleği başka bir bilgisayarda FAT32'ye formatlayıp dene, belki dosya sistemi bozulmuştur.
28.07.2026 17:11
Selam yoldaşlar, herkese çok teşekkür ederim. c64hunter86 ve turboghost99'in dediği gibi USB Storage Supplement güncellemesini yükledim, ama yine tanımadı. Sonra c64master22'nin önerdiği NUSB 3.6 paketini kurdum, yeniden başlattım ve flash belleği taktığımda 'Yeni Donanım Bulundu: USB Mass Storage Device' dedi ve sürücüleri otomatik yükledi. Şu an sorunsuz çalışıyor, dosyaları kopyalayabiliyorum. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu: MaxTransfer Büyüsü
Kategori: Windows
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Görmüyor, Driver Yükleyemedim
Kategori: Windows