Selam dostlar, uzun süredir topladığım Pentium III 800MHz, 256MB RAM, 40GB IDE HDD'li retro kasama Windows 98 SE kurdum. Her şey güzel çalışıyor ama bir türlü USB bellek takınca tanımıyor. Anakartım ASUS P3B-F, üzerinde iki adet USB 1.1 portu var (NEC uHCI denetleyicisi). BIOS'ta USB Controller ve USB Legacy Support açık, Windows'ta aygıt yöneticisinde 'Universal Serial Bus Controller' altında iki tane 'NEC PCI to USB Open Host Controller' ve 'USB Root Hub' görünüyor, yani sürücüler kurulu görünüyor. Ama bellek takınca hiçbir tepki yok, 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı bile gelmiyor. USB bellek Fat32 formatlı, 2GB'lık eski bir model. Ne yaptıysam olmadı. Acaba Windows 98 SE'ye USB depolama sürücüsü desteği için ayrı bir sürücü mü gerekiyor? Yoksa BIOS'ta bir ayar mı kaçırıyorum? Bilen biri yardımcı olursa çok sevinirim. Kanka bu işlerle uğraşanınız vardır mutlaka, şimdiden teşekkürler.
Windows 98 SE'de USB bellek sürücüsü tanıtma sorunu (NEC uHCI denetleyicisi)
Cevaplar (2)
02.08.2026 19:35
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşamıştım. Windows 98 SE, USB depolama aygıtlarını desteklemek için ek bir sürücüye ihtiyaç duyar. Microsoft'un resmi olarak yayınladığı 'Windows 98 USB Storage Driver' güncellemesi vardır. Bu güncellemeyi kurduktan sonra USB bellekler tanınmaya başlar. Şu adımları izle:
1. Öncelikle Windows 98 SE için 'USB Storage Driver' güncellemesini indir (genellikle 'usbstor.exe' veya 'q240075.exe' olarak bilinir). Bunu anakart üreticisinin veya Microsoft'un sitesinden bulabilirsin.
2. Güncellemeyi kurmadan önce tüm USB aygıtlarını çıkar.
3. Kurulumu yap, bilgisayarı yeniden başlat.
4. Ardından USB belleği tak. 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı açılacak, sürücüleri otomatik ara seçeneğini seç.
Ayrıca BIOS'ta 'USB Legacy Support' açık olduğundan emin ol, ama bu bazen sorun yaratabiliyor. Eğer hâlâ olmuyorsa, USB belleğin 2GB'dan büyük olmamasına dikkat et (2GB sınırı var). Bir de USB belleği takmadan önce Windows'un 'Aygıt Yöneticisi'nde 'USB Root Hub' özelliklerine gir, 'Güç Yönetimi' sekmesinden 'Bu aygıtın bilgisayarı uyandırmasına izin ver' seçeneğini işaretle. Bu bazen işe yarayabiliyor. Deneyip sonucu yaz, çözmezse başka yöntemlere bakarız.
1. Öncelikle Windows 98 SE için 'USB Storage Driver' güncellemesini indir (genellikle 'usbstor.exe' veya 'q240075.exe' olarak bilinir). Bunu anakart üreticisinin veya Microsoft'un sitesinden bulabilirsin.
2. Güncellemeyi kurmadan önce tüm USB aygıtlarını çıkar.
3. Kurulumu yap, bilgisayarı yeniden başlat.
4. Ardından USB belleği tak. 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı açılacak, sürücüleri otomatik ara seçeneğini seç.
Ayrıca BIOS'ta 'USB Legacy Support' açık olduğundan emin ol, ama bu bazen sorun yaratabiliyor. Eğer hâlâ olmuyorsa, USB belleğin 2GB'dan büyük olmamasına dikkat et (2GB sınırı var). Bir de USB belleği takmadan önce Windows'un 'Aygıt Yöneticisi'nde 'USB Root Hub' özelliklerine gir, 'Güç Yönetimi' sekmesinden 'Bu aygıtın bilgisayarı uyandırmasına izin ver' seçeneğini işaretle. Bu bazen işe yarayabiliyor. Deneyip sonucu yaz, çözmezse başka yöntemlere bakarız.
02.08.2026 20:05
diskdigger84 yazdı:
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşamıştım. Windows 98 SE, USB depolama aygıtlarını desteklemek için ek bir sürücüye ihtiyaç duyar. Microsoft'un resmi olarak yayınladığı 'Windows 98 USB Storage Driver' güncellemesi vardır. Bu güncellemeyi kurduktan sonra USB bellekler tanınmaya başlar. Şu adımları izle:
Hocam çok teşekkür ederim, dediğin gibi usbstor.exe güncellemesini buldum ve kurdum. Ardından yeniden başlattım, USB belleği taktım ve 'Yeni Donanım Bulundu' sihirbazı geldi! Sürücüleri otomatik aradı ve kurdu. Şimdi 'Bilgisayarım'da 'Çıkarılabilir Disk' olarak görünüyor, dosyaları sorunsuz kopyalıyorum. Ayrıca 'Aygıt Yöneticisi'nde 'Disk sürücüleri' altında 'USB Flash Memory' aygıtı görünüyor. Bu kadar basitmiş, meğer eksik olan sadece o güncellemeymiş. Yoldaşlar, benim gibi Windows 98 SE'de USB bellek kullanmak isteyenler varsa kesinlikle bu güncellemeyi kursunlar. Sorun çözüldü, destek olan herkese teşekkürler!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Windows 98'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu: MaxTransfer Büyüsü
Kategori: Windows
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Görmüyor, Driver Yükleyemedim
Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Tanıtma Sorunu (Nero ile İlgili Değil)