disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98'de USB Flash Disk Tanıtma Sorunu: MaxTransfer Büyüsü

Windows Açılış: 30.07.2026 13:16 6 Görüntülenme
Selam dostlar, başlıkta da belirttiğim gibi eski bir Toshiba Satellite 2510CDT laptop'ım var. Üzerinde Windows 98 SE yüklü. Bir USB flash disk taktığımda (16 GB'lık bir Kingston DataTraveler) sistem donanımı buluyor ama sürücü harfi atamıyor. Aygıt Yöneticisi'nde 'Mass Storage Device' olarak görünüyor ama üzerinde ünlem işareti var. Sürücüleri güncelledim, NUSB 3.6 (Maximus-Decim Native USB 2.0 Driver) kurdum, yine olmadı. BIOS'tan USB ayarlarını kontrol ettim, USB Legacy Support açık. Sorunun flash diskin boyutundan kaynaklandığını düşünüyorum, çünkü 256 MB'lık eski bir flash disk taktığımda sorunsuz çalışıyor. Forumlarda MaxTransfer değerini düşürmek gerektiğini okudum ama tam olarak nereden ve nasıl yapacağımı anlamadım. Kayıt defterinde bir düzenleme mi yapmam lazım? Yoksa başka bir yöntem mi var? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (5)

Merhaba atarilord79, aynı sorunu ben de Dell Inspiron 7000'de yaşamıştım. Haklısın, sorun büyük ihtimalle MaxTransfer değerinden kaynaklanıyor. Windows 98, USB 1.1 üzerinden büyük kapasiteli diskleri tanımakta zorlanıyor. Çözüm şu: Kayıt defterine gir (Regedit) ve şu yolu izle: HKEY_LOCAL_MACHINE\Enum\USB\VID_XXXX&PID_XXXX\... altında her bir USB aygıtı için bir anahtar var. Doğru anahtarı bulmak için Aygıt Yöneticisi'nden USB denetleyicisine sağ tıkla, Özellikler -> Ayrıntılar -> Cihaz Örneği Kimliği'ne bak. Oradaki VID ve PID'yi bul. Sonra o anahtarın altında yeni bir DWORD değeri oluştur, adı 'MaxTransferSize' olsun. Değerini 0x00000200 (512 byte) yap. Bilgisayarı yeniden başlat. Bu genelde işe yarar. Ayrıca NUSB 3.6 yerine NUSB 3.3'ü dene; bazı versiyonlarda 3.6 daha kararlı değil. Kolay gelsin.
Bir de şu var atarilord79: MaxTransferSize değerini 512 byte yapmak işe yaramazsa, 256 byte (0x00000100) da dene. Ama bence asıl mesele flash diskin dosya sisteminde. Windows 98, FAT32'yi desteklese de 16 GB'lık bir diski varsayılan olarak tanımayabilir. Diski FAT16'ya biçimlendirmeyi dene (örneğin 4 GB'lık bir bölüm oluşturup FAT16 yap). Bunun için HP USB Disk Storage Format Tool veya eski bir Partition Magic kullanabilirsin. Ayrıca BIOS'ta USB ayarlarında 'USB Controller' ve 'USB Legacy Support' dışında bir ayar varsa, 'USB Speed' veya 'USB Transfer Mode' gibi bir şeyi 'Full Speed' (12 Mbps) yap. Yüksek hızda (High Speed) takılı kalırsa, 1.1 denetleyici uyumsuzluk yapabiliyor. Başka bir şey: Eğer laptop'un PCMCIA üzerinden USB 2.0 kartı destekliyorsa, onu dene; çünkü 16 GB disk USB 1.1'de gerçekten yavaş kalıyor.
atarilord79, cpubender32'nin dediği gibi FAT16 iyi bir fikir. Ama bence MaxTransferSize ayarından önce, kayıt defterinde 'EnableLargeCapacity' diye bir DWORD de var mı diye kontrol et. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Class\USB\0000 altında bazen bu değer bulunur. Eğer yoksa, oluştur ve değerini 1 yap. Bu, Windows 98'e büyük kapasiteli USB diskleri tanıması için sinyal verir. Ayrıca, NUSB 3.6'yı kaldırıp sadece Microsoft'un orijinal USB sürücülerini kullanmayı dene. Bazen üçüncü parti sürücüler çakışabiliyor. Son çare olarak, flash diski takılıyken Aygıt Yöneticisi'nden 'Mass Storage Device'ı sil, sonra 'Donanım Değişikliklerini Tara' yap. Windows yeniden sürücü yüklerken belki doğru tanır. Bir de şu: Eğer laptop'ta iki tane USB portu varsa, ikisini de dene; bazen bir port diğerine göre daha iyi çalışıyor.
Bence en garanti çözüm, flash diski 2 GB veya daha küçük bir bölüme ayırıp FAT16'ya biçimlendirmek. hexking50'nin dediği gibi, Windows 98'in USB yığını 16 GB'lık bir diski tanımak için tasarlanmamış. Ben de geçenlerde bir 32 GB SD kartı USB adaptörle taktığımda aynı sorunu yaşadım. 2 GB'lık bölüm oluşturunca sorunsuz çalıştı. Ayrıca, MaxTransferSize ayarını 512 byte yapmak işe yaramazsa, 128 byte (0x00000080) dene. Bu değer çok düşük ama okuma/yazma hızını etkiler. Yine de tanıma sorununu çözer. Bir de, BIOS'ta 'USB Keyboard Support' varsa onu devre dışı bırak; bazen bu ayar USB depolama ile çakışabiliyor. Son olarak, Windows 98'in güncellemelerini kontrol et: Windows 98 Second Edition için USB güncellemesi (Q243199) var mı diye bak. Microsoft'un sitesinde artık yok ama arşivlerde bulabilirsin.
Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! microfiend62'nin dediği gibi MaxTransferSize değerini 512 byte yaptım ama işe yaramadı. Sonra cpubender32'nin önerisiyle flash diski 4 GB'lık bir bölüme ayırıp FAT16'ya biçimlendirdim ve hexking50'nin bahsettiği EnableLargeCapacity DWORD'ünü 1 yaptım. Şimdi sorunsuz çalışıyor. rambender40, BIOS'taki USB Keyboard Support'u devre dışı bırakmak da işe yaramış olabilir, onu da yaptım. Gerçekten sağ olun, eski laptop'um canlandı resmen. Herkese iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Windows 98 SE'de USB bellek sürücüsü tanıtma sorunu (NEC uHCI denetleyicisi) Kategori: Windows
Windows 98 SE'de USB Flash Disk Görmüyor, Driver Yükleyemedim Kategori: Windows
Windows 98 SE'de USB Flash Bellek Tanıtma Sorunu (Nero ile İlgili Değil) Kategori: Windows