disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Voodoo 5 5500'üm 75°C'de oyunlarda reset atıyor - Fan değişimi mi, termal macun mu?

Soğutma Sistemleri Açılış: 02.08.2026 19:38 2 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir sessizce takılıyordum ama şimdi gerçekten çıkmaza girdim. Elimde bir Voodoo 5 5500 var, tahmin edersiniz ki bu kartların soğutması zaten baştan sıkıntılı. Kartımı özellikle Unreal Tournament ve Quake 3 Arena'da kullanıyorum. Son zamanlarda oyun sırasında ekran kararıp sistem reset atıyor. Sıcaklık sensöründen (GPU'nun üzerindeki termistör) okuyabildiğim kadarıyla kart boştayken 55°C, yükte ise 75°C'ye ulaşıyor. Bu değerler normal mi bilmiyorum ama resetler can sıkıyor. Fanlar dönüyor ama sanki eskisi kadar güçlü değil, bir tanesi bazen takırdıyor. Kartın üzerindeki orijinal termal macunu değiştirmeyi düşünüyorum, ama hangi macunu kullanmalıyım? Ayrıca fanları komple değiştirmek istiyorum; orijinal fanlar 40mm, ama yerine 50mm veya 60mm fan takabilir miyim? Kasanın yan kapağını açık bırakmak çözüm olur mu, yoksa bu kart için özel bir soğutma çözümü mü lazım? Tecrübesi olan varsa yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (3)

Merhaba vectormaster75, öncelikle geçmiş olsun. Voodoo 5 5500'ün soğutması gerçekten zorlu bir iş, o karttaki iki GPU çipi aynı PCB üzerinde ve aradaki köprü çipi de var. 75°C yükte bence biraz yüksek ama reset atma noktasına gelmesi fanların yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir. Öncelikle termal macun işini hallet: Arctic Silver 5 veya Arctic MX-4 gibi kaliteli bir macun kullan. Eski macunu temizlemek için izopropil alkol (en az %90) kullan, kesinlikle tırnak veya metal bir şeyle kazıma. Fanlar konusuna gelince, orijinal fanlar 40mm ama 50mm takmak için fan deliklerini genişletmen gerekebilir. Ancak dikkat et: Voodoo 5 5500'ün fan konektörleri 2 pinlidir ve voltaj regülasyonu kart üzerinden yapılır. Eğer 50mm fan takarsan, fanın akım çekişi orijinalinden yüksek olabilir, bu da kartın voltaj regülatörlerine zarar verebilir. O yüzden ya aynı akım değerlerinde bir fan bul (orijinal fan 0.15A civarıdır) ya da harici bir 12V kaynaktan beslemeli bir fan adaptörü kullan. Kasa yan kapağını açık bırakmak kısa vadede işe yarar ama toz birikimine neden olur; bence kartın üzerine ek bir 80mm fanı yan kapağa monte etmek daha sağlıklı olur. Ayrıca resetlerin başka bir nedeni de PSU'nuzun 3.3V hattının yetersiz kalması olabilir, Voodoo 5 5500 özellikle 3.3V'den çok akım çeker. Güç kaynağınızın amper değerlerini kontrol edin.

Fanlar dönüyor ama sanki eskisi kadar güçlü değil, bir tanesi bazen takırdıyor.

Aynen katılıyorum, o takırtı muhtemelen fanın rulmanının bitmek üzere olduğunu gösterir. Orijinal fanlar genelde sleeve bearing (kaymalı yatak) tipindedir ve zamanla kuruyup gıcırdamaya başlar. Bence fan değişimi şart, ama retrodigger44'ün dediği gibi akım değerlerine dikkat et. Benim önerim, orijinal fanlarla aynı boyutta (40mm) ama daha kaliteli bir fan bulman. Örneğin, Sunon veya Delta marka 40mm fanlar hem daha yüksek hava akışı sağlar hem de daha uzun ömürlüdür. Ancak bu fanların gürültüsü biraz fazla olabilir, ama bu kart zaten sesli çalışıyor. Ayrıca termal macun uygularken dikkat et: Voodoo 5 5500'ün GPU çipleri (Avenger ve Napalm) açık çiptir, yani heatsink'in altında doğrudan çip yüzeyi vardır. Macunu çok kalın sürme, ince bir tabaka yeterli. Ben geçenlerde kendi Voodoo 3'üme Arctic Silver 5 uyguladım ve sıcaklık 10°C düştü. Ayrıca kartın arka tarafındaki bellek çipleri için de termal ped kullanmayı unutma, onlar da ısınıyor. Son olarak, eğer fan değişimi sonrası hala resetler oluyorsa, kartın üzerindeki voltaj regülatörlerinin (MOSFET'lerin) üzerine küçük soğutucular ekleyebilirsin. Bu tarz bir modu internette görmüştüm, işe yarıyor.
Selam beyler, öncelikle retrodigger44 ve microfiend62 verdiği bilgiler için çok teşekkürler. Dediklerinizi aynen uyguladım. İzopropil alkol ile eski macunu temizledim, Arctic MX-4 sürdüm (çok ince bir tabaka olacak şekilde). Fan değişimi için orijinal boyutta 40mm Sunon fan buldum, akım değerleri de uygun (0.13A). Fanı takarken bir de fanın altına ince bir filtre koydum, toz girmesin diye. Ayrıca microfiend62'nin önerdiği gibi MOSFET'lerin üzerine küçük alüminyum soğutucular yapıştırdım (termal yapıştırıcı ile). Kasa yan kapağını da açık bırakmadım, ama yan kapağa 80mm'lik bir fan monte ettim, kartın tam üzerine denk gelecek şekilde. Sonuç: boşta sıcaklık 45°C'ye, yükte ise 62°C'ye düştü. Unreal Tournament'te bir saat oynadım, hiç reset atmadı. Ayrıca fanlar artık çok sessiz, o takırtı da gitti. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada PSU'mu da kontrol ettim, 3.3V hattı 20A veriyor, yeterliymiş. Tekrar sağ olun, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 1200 rev 1D.4 anakartına pasif soğutucu yeterli mi, yoksa fan mı şart? Kategori: Soğutma Sistemleri
Amiga 1200 Tower Dönüşümünde CPU Soğutucusu: Fan mı, Pasif mi? Kategori: Soğutma Sistemleri
Eski bir Voodoo 3 3000 AGP kartını soğutma modu yapmak istiyorum, önerisi olan var mı? Kategori: Soğutma Sistemleri