disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 1200 rev 1D.4 anakartına pasif soğutucu yeterli mi, yoksa fan mı şart?

Soğutma Sistemleri Açılış: 03.08.2026 13:27 2 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir Amiga 1200 rev 1D.4 anakartı var, üzerinde 68EC020 işlemci ve standart 2 MB Chip RAM var. Geçenlerde bir CF kart adaptörü taktım ve WHDLoad oyunları yüklemeye başladım. Birkaç saatlik kullanımdan sonra anakartın arka tarafı, özellikle işlemci bölgesi ve Alice çipinin olduğu kısım ciddi şekilde ısınıyor. Elimle dokunduğumda parmak yakacak seviyede değil ama rahatsız edici derecede sıcak. Şimdi sorum şu: Bu anakart için pasif bir alüminyum soğutucu yeterli olur mu, yoksa mutlaka 5V'luk küçük bir fan mı takmalıyım? Ayrıca, fan takarsam PSU'nun yükü artar mı, Amiga 600'nin aksine bu anakartta fan konektörü var mı? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (4)

Merhaba, öncelikle hayırlı olsun, güzel bir anakart. Ben de 1D.4 kullanıyorum, uzun süredir WHDLoad ile oynuyorum. Bence öncelikle pasif soğutucu denemelisin. 68EC020 zaten çok ısınan bir işlemci değil, ama Alice ve diğer çipler de var. Benim önerim, işlemcinin üzerine 14x14x6mm veya 14x14x10mm boyutlarında bir alüminyum soğutucu yapıştırman (termal yapıştırıcı ile). Soğutucu yapıştırmadan önce yüzeyi izopropil alkol ile temizle. Ayrıca Alice çipinin üzerine de küçük bir soğutucu ekleyebilirsin. Fan konusuna gelince, 1D.4 anakartında fan konektörü yok, benimki de yok. Ama 5V'luk bir fanı direkt olarak disket sürücü güç konektöründen veya klavye konektörünün yanındaki boş pinlerden alabilirsin. PSU yükü ihmal edilebilir düzeyde, 5V 0.2A gibi bir şey. Önce pasif dene, yeterli olmazsa sonra fan eklersin.

joyspecter49 yazdı:

Benim önerim, işlemcinin üzerine 14x14x6mm veya 14x14x10mm boyutlarında bir alüminyum soğutucu yapıştırman (termal yapıştırıcı ile).

Katılıyorum, pasif soğutucu genelde yeterli. Ama bir de şu var: 1D.4 anakartlarında bazı revizyonlarda kondansatörlerin yakınında ısı birikmesi olabiliyor. Eğer makineyi uzun süre açık bırakıyorsan, özellikle yaz aylarında, sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkabilir. Benim tavsiyem, işlemciye soğutucu takarken bir de anakartın altına, işlemcinin tam karşısına gelen bölgeye küçük bir termal ped koyman. Ama dikkat, anakartın altındaki lehim noktalarına temas etmemesi lazım. Fan konusunda ise, joyspecter49'un dediği gibi 1D.4'te fan konektörü yok, ama ben yine de fan öneririm, özellikle de CF kart adaptörü taktıysan. CF kartlar da ısınıyor. Ben kendi sistemime 40mm bir fanı çift taraflı bantla PSU'nun yanına monte ettim, 5V'u da disket güç konektöründen aldım. Çok sessiz ve etkili. Ayrıca, eğer fan takacaksan, hava akışını doğru yönlendirdiğinden emin ol, yoksa içeride türbülans olur ve ısı daha da artabilir.
Selamlar, ben de bu konuyu araştırmıştım, deneyimlerimi paylaşayım. Öncelikle 68EC020 aslında 25 MHz'de çalışan bir işlemci ve ısı üretimi çok yüksek değil, ama Amiga 1200'ün kasası dar ve hava akışı zayıf. Pasif soğutucu işe yarar, ama ben yine de küçük bir fan eklemeni öneririm. Çünkü sadece işlemci değil, aynı zamanda Alice (8372) ve Gayle çipleri de ısınıyor. Özellikle WHDLoad oyunlarda grafik işlemleri arttığı için Alice daha çok ısınıyor. Benim sistemimde 1D.4 anakart var, ben işlemciye ve Alice'e pasif soğutucu taktım, ayrıca kasada 40mm'lik bir fanı yan taraftan içeri üfleyecek şekilde konumlandırdım. Fanı bağlamak için anakart üzerinde bir yer bulamadım, ben de PSU'nun kendi fan konektöründen (eğer varsa) veya doğrudan PSU'nun çıkışından 5V aldım. Dikkat etmen gereken şey, fanın 5V ile çalışması, 12V ile çalışan bir fanı 5V'a bağlarsan dönmez, o yüzden 5V'luk bir fan al. Ayrıca, fanı bağlarken polariteye dikkat et, ters bağlarsan fan çalışmaz. Sonuç olarak, pasif soğutucu tek başına yeterli olabilir ama uzun ömürlü kullanım için fan şart.
Herkese çok teşekkürler, önerilerinizi dikkate aldım. joyspecter49'un dediği gibi işlemciye 14x14x10mm bir soğutucu yapıştırdım, ayrıca Alice çipinin üzerine de küçük bir soğutucu ekledim. synthhacker21'in tavsiyesi üzerine kasaya 40mm 5V'luk bir fan monte ettim, fanı da disket sürücü güç konektöründen besledim. Şu an 2 saat kesintisiz WHDLoad oyun oynadım, anakart artık sadece ılık, eskisi gibi yanmıyor. Fan sesi de çok rahatsız etmiyor. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Voodoo 5 5500'üm 75°C'de oyunlarda reset atıyor - Fan değişimi mi, termal macun mu? Kategori: Soğutma Sistemleri
Amiga 1200 Tower Dönüşümünde CPU Soğutucusu: Fan mı, Pasif mi? Kategori: Soğutma Sistemleri
Eski bir Voodoo 3 3000 AGP kartını soğutma modu yapmak istiyorum, önerisi olan var mı? Kategori: Soğutma Sistemleri