disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski bir Voodoo 3 3000 AGP kartını soğutma modu yapmak istiyorum, önerisi olan var mı?

Soğutma Sistemleri Açılış: 28.07.2026 19:04 6 Görüntülenme
Selam beyler, uzun süredir tozlu raflarda bekleyen bir Voodoo 3 3000 AGP kartım var. Kartın üzerindeki stok soğutucu minnacık bir alüminyum blok ve üstünde de ufak bir fan var, ama fan artık dönmüyor, gıcırdıyor resmen. Kartı çalıştırdığımda çip (Avenger) çok ısınıyor, elimi 5 saniye tutamıyorum. Orijinal fanı değiştirmek için uygun bir 40mm fan bulamadım, çünkü montaj delikleri çok garip. Ben de aklıma şöyle bir şey geldi: Anakartın üstündeki boş bir PCI yuvasına, bir çeşit braketle 80mm'lik bir fan monte edip, bu fanı doğrudan Voodoo'nun üzerine üfletsem nasıl olur? Tabii bu fanı 12V ile çalıştırmam lazım, ama gücü nereden alacağım? Molex'ten çektirmek istemiyorum, kasa çok dağınık oluyor. Anakartta boş bir fan header'ı var mı diye bakacağım ama emin değilim. Ayrıca bu tarz bir 'üflemeli' soğutma, çipin etrafındaki küçük kondansatörlere ve regülatör MOSFET'lerine zarar verir mi? Hava akımı direkt çipe çarpıp dağılacak, etrafa toz mu çeker? Termal macun olarak Arctic MX-4 kullanmayı düşünüyorum, sizce uygun mudur? Yoksa daha farklı bir çözüm mü önerirsiniz? Yani kısacası, bu karta özel, orijinal fanı olmayan bir soğutma çözümü düşünen var mı aramızda? Hobidaşlar, yardım edin!

Cevaplar (4)

Merhaba, bu tarz bir mod bence işe yarayabilir ama dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Öncelikle, 80mm fanı PCI yuvasına braketle monte etme fikri güzel, ama fanın hava akışının doğrudan çipe değil de, kartın üzerindeki tüm bileşenlere (VRM, bellekler) yayılması daha sağlıklı olur. Çünkü Voodoo 3'te bellekler de ısınıyor, özellikle 16MB SDRAM'ler. Fanı çok yakın monte edersen, türbülans oluşup tozlanmayı artırabilir. Bence 5-7 cm mesafe iyidir. Güç konusunda: Anakartta boş bir fan header'ı (genelde 3-pin veya 4-pin) varsa, oradan 12V alabilirsin. Ama header'ın akım sınırı genelde 1A civarıdır, 80mm fanlar 0.2-0.3A çeker, sorun olmaz. Header yoksa, Molex'ten kaçınmak istemiyorsan, bir SATA güç kablosundan 12V alan adaptör yapabilirsin. Termal macun olarak MX-4 gayet iyidir, Voodoo 3'ün çipindeki ısıyı iletmekte sıkıntı yaşamazsın. Ama orijinal soğutucuyu sökerken dikkat et, çipin köşeleri kırılgan olabiliyor. Benzer bir modu ben GeForce 2 MX400'te yapmıştım, 80mm fan ile sıcaklık 20 derece düşmüştü. Kolay gelsin.

diskchaser39 yazdı:

Bence 5-7 cm mesafe iyidir. Güç konusunda: Anakartta boş bir fan header'ı (genelde 3-pin veya 4-pin) varsa, oradan 12V alabilirsin.

Haklısın, mesafe önemli. Ben de eklemek isterim: Voodoo 3'ün çipinin üzerindeki orijinal termal ped genelde kurumuş oluyor, onu temizlerken aseton kullanma, çünkü çipin üzerindeki siyah epoksi kaplamayı aşındırabilir. İzopropil alkol (IPA) kullan. Ayrıca, fanı monte edeceğin braketi metal değil de plastik kullanmanı öneririm; metal braket anakartta kısa devre riski oluşturabilir. Eğer 80mm fanın hızını ayarlamak istersen, 7V modu yapabilirsin (12V ve 5V hatlarını kullanarak), ama bu durumda fanın başlaması sorunlu olabilir. Bence direkt 12V'da çalıştır, Voodoo 3 zaten 50W civarı çekiyor, fazla ısınmaz. Bir de şu not: Eğer fanın hava akışını yönlendirmek istersen, 3D yazıcıdan bir hava kanalı bastırabilirsin, ama bu işi uzatmak istemiyorsan, düz üflemeli de yeterli olur.
Arkadaşlar güzel noktalara değinmiş. Ben de başka bir alternatif sunayım: Eğer orijinal soğutucuyu tamamen sökmek istemiyorsan, üzerine 40mm bir fan monte etmek için 3D baskı veya epoksi ile bir adaptör yapabilirsin. Ama dediğin gibi montaj delikleri garipse, bu zor olabilir. Bir diğer seçenek: Pasif soğutma. Yani kartın üzerine büyük bir alüminyum soğutucu (örneğin 50x50mm) termal bant veya termal yapıştırıcı ile monte edip, onu da kasa içi hava akımıyla soğutmak. Ama bu yöntemde çipin sıcaklığı 70-80 dereceye çıkabilir, yine de Voodoo 3 için güvenli sınırlar içinde (max 90-100 derece civarı). Ama aktif soğutma daha iyidir. Güç konusunda: Anakartta boş header yoksa, PCI slotundan 12V alan bir adaptör de var, ama onu bulması zor. Bence en kolayı, bir Molex dişi konnektör alıp, sadece 12V ve GND pinlerini kullanarak fanı bağlamak. Karmaşa olmasın diyorsan, kablo bağlarıyla toparlarsın. Son olarak, kondansatörlere zarar verme konusunda endişelenme; 80mm fanın hava akışı yumuşaktır, kondansatörleri yerinden sökmez. Sadece tozlanmayı önlemek için fanın önüne ince bir toz filtresi koyabilirsin, ama bu da hava akışını azaltır. Karar senin.
Arkadaşlar çok teşekkür ederim, hepinizin önerilerini dikkate alarak bir çözüm buldum. Sonuç olarak: PCI yuvasına plastik bir braketle 80mm fan monte ettim, fanı anakarttaki boş bir fan header'ına taktım (şansıma vardı). Termal macun olarak MX-4 kullandım, orijinal soğutucuyu söktüm ve fanı doğrudan çipe 6 cm mesafede üfleyecek şekilde ayarladım. Kart şu an boşta 35 derece, yükte (Quake 3'te) 55 dereceyi geçmiyor, inanılmaz bir fark oldu. Eskiden elimi yakıyordu. diskchaser39 ve joyspecter49'in dediği gibi mesafe ve plastik braket iyi oldu, siliconmechanic90'in pasif soğutma fikri de mantıklıydı ama aktif daha iyi çalıştı. Herkese çok teşekkürler, sorun çözüldü!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 1200 Tower Dönüşümünde CPU Soğutucusu: Fan mı, Pasif mi? Kategori: Soğutma Sistemleri
Amiga 1200 Tower Kasaya Geçiş: 12V Fan Dönüştürücü ile Ses Sorunu Kategori: Soğutma Sistemleri
Retro PC'de işlemci sıcaklığı 95 dereceyi buluyor, ne yapmalıyım? Kategori: Soğutma Sistemleri