disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 1200 Tower Dönüşümünde CPU Soğutucusu: Fan mı, Pasif mi?

Soğutma Sistemleri Açılış: 01.08.2026 13:23 3 Görüntülenme
Selamlar yoldaşlar, uzun süredir retro topluluğunda takılıyorum ama ilk kez bir sorunla karşılaştım ve gerçekten aklım karıştı. Elimde bir Amiga 1200 var, onu tower kasaya dönüştürdüm (Elbox Tower kit ile). Anakartı yataydan dikeye çevirince, 68020 işlemcinin üzerindeki pasif soğutucu (orijinal alüminyum blok) artık yeterli gelmiyor gibi. Özellikle yaz aylarında makine bir süre açık kaldıktan sonra, özellikle WHDLoad ile oyun yüklerken sistem kararsızlaşıyor, bazen de ekran kararıp reset atıyor. Sıcaklık ölçme imkanım yok ama elimle dokunduğumda işlemci bölgesi gerçekten çok ısınıyor, hatta parmak yakacak seviyede.

Şimdi sorum şu: Bu tower dönüşümünde 68020 için nasıl bir soğutma çözümü önerirsiniz? Aktif fan mı takmalıyım, yoksa daha büyük bir pasif soğutucu mu? Eğer fan takacaksam, 5V'luk küçük bir fan yeterli olur mu, yoksa 12V'luk bir fan mı kullanmalıyım? Ayrıca fanı direkt işlemcinin üzerine monte ederken nelere dikkat etmeliyim? Termal macun olarak ne kullanmalıyım? Bir de bu fan sesi retro deneyimi bozar mı, sessiz bir çözüm var mı? Tecrübeli arkadaşlardan öneriler bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (2)

Kanka, öncelikle geçmiş olsun, bu tower dönüşümlerinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri bu. 68020 aslında çok fazla ısınan bir işlemci değil ama orijinal Amiga 1200'deki pasif soğutucu, dikey konumda hava sirkülasyonu değiştiği için yetersiz kalabiliyor. Ben de aynı sorunu yaşadım ve çözümü aktif bir fan kullanmakta buldum. Ama hemen büyük bir fan almayın, öncelikle şunu deneyin: 68020'nin üzerindeki orijinal soğutucuyu söküp, yerine daha geniş yüzeyli bir alüminyum soğutucu takın. Mesela eski bir Pentium 1 işlemcinin soğutucusu (Intel'in OEM soğutucusu) birebir uyuyor, 37.5mm x 37.5mm ölçülerinde, üzerinde 5V'luk küçük bir fan da var. Bu soğutucuyu 68020'nin üzerine monte ederken, iki köşesine süper yapıştırıcı veya termal bant ile sabitleyebilirsiniz. Fanı da anakarttaki 5V besleme hattına bağlarsanız hem sessiz çalışır hem de yeterli soğutma sağlar.

Termal macun olarak Arctic MX-4 veya Noctua NT-H1 öneririm, ama elinizde varsa eski usul beyaz silikon bazlı macun da iş görür. Önemli olan ince bir tabaka halinde sürmek. Ayrıca fanı takarken, fanın hava akışını doğrudan işlemciye değil, soğutucunun kanatçıklarına yönlendirin. Eğer fan sesi rahatsız ederse, fanı bir dirençle (100 ohm civarı) 5V'ta çalıştırabilirsiniz, bu da sesi azaltır. Benim sistemimde 5V'luk 40mm fan kullanıyorum, sesi neredeyse duyulmuyor. Bir de şunu unutmayın: Tower kasada iç hava akışı önemli, kasada bir egzoz fanı varsa onu da kontrol edin. Kolay gelsin!

joyphreak23 yazdı:

Kanka, öncelikle geçmiş olsun, bu tower dönüşümlerinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri bu. 68020 aslında çok fazla ısınan bir işlemci değil ama orijinal Amiga 1200'deki pasif soğutucu, dikey konumda hava sirkülasyonu değiştiği için yetersiz kalabiliyor.

Dostum, joyphreak23'e katılıyorum, aktif fan şart gibi görünüyor. Ben de aynı tower dönüşümünü yaptım ve 68020 yerine 68030 hızlandırıcı kullanıyorum (ACA1233n). Orada da benzer bir ısınma sorunu yaşadım. Çözüm olarak, işlemcinin üzerine 5V'luk 30mm bir fan monte ettim, ama fanı direkt işlemciye değil, bir adaptör plakası ile soğutucuya sabitledim. Bu plakayı 3D yazıcıdan bastırdım, ama karton veya ince plastikten de kesebilirsiniz. Fanı anakarttaki 5V hattına bağlarken, doğrudan molex konnektöründen almayın, çünkü Amiga anakartındaki besleme hattı hassas olabiliyor. Ben fanı, klavye konnektörünün yanındaki 5V pad'inden aldım (orada boş bir pad var, şemada VCC olarak işaretli). Ayrıca fanın altına ince bir lastik veya sünger koyun, titreşimi azaltır ve sesi keser.

Termal macun olarak Arctic MX-4 kullandım, gayet memnunum. Ama bir önemli nokta: Fanı takarken, işlemcinin üzerindeki orijinal soğutucuyu söküp, yeni soğutucuyu takarken dikkatli olun, 68020'nin yüzeyi çok hassas değil ama anakart üzerindeki kondansatörlere zarar vermemeye özen gösterin. Bir de eğer fan sesi hala rahatsız ederse, BIOS'ta (yoksa Amiga'da BIOS yok tabii) fan hızını ayarlayamazsınız, ama bir potansiyometre ile 3.3V'a düşürürseniz sessizleşir. Sonuç olarak, bu çözümü uyguladıktan sonra sistemim 2 saat boyunca açık kaldı, WHDLoad ile oyun oynadım, hiçbir kararsızlık yaşamadım. Sorunun çözüldüyse ne mutlu, herkese kolay gelsin!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski bir Voodoo 3 3000 AGP kartını soğutma modu yapmak istiyorum, önerisi olan var mı? Kategori: Soğutma Sistemleri
Amiga 1200 Tower Kasaya Geçiş: 12V Fan Dönüştürücü ile Ses Sorunu Kategori: Soğutma Sistemleri
Retro PC'de işlemci sıcaklığı 95 dereceyi buluyor, ne yapmalıyım? Kategori: Soğutma Sistemleri