disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Sega Mega Drive 2 güç adaptörü yerine ne kullanabilirim? (9V 1A)

Retro Konsollar Açılış: 08.08.2026 07:07 22 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, uzun zamandır retro konsol topluyorum ve geçen hafta bir Sega Mega Drive 2 (VA1.8 anakart, PAL) ele geçirdim. Konsol temiz, içi tertemiz, ama güç adaptörü yoktu. Elimde bir sürü 9V 1A adaptör var (eski router, modem falan), ama bazıları AC çıkışlı, bazıları DC. Mega Drive 2'nin girişi 9V DC, 1A (negatif merkez pin) olması lazım. Benim elimdeki adaptörlerin çoğu AC çıkışlı (örn. 9V AC 1A) ve bazıları DC ama polaritesi farklı olabilir. Kutupları ters bağlarsam konsolu yakabilir miyim? Ayrıca bazı yerlerde 9V 2A veya 12V 1A kullanılabileceğini okudum, bu doğru mu? Konsolun içindeki regülatör 7805 mi? Hangi adaptör tipi güvenli olur? Şimdiden teşekkürler, kafam çok karıştı.

Cevaplar (4)

Merhaba joyphreak23, öncelikle hayırlı olsun konsolun. Mega Drive 2'nin güç girişi gerçekten 9V DC, 1A, merkez pin negatif. Yani adaptörün çıkışında (genelde etikette yazar) DC 9V, 1A ve görsel olarak bir nokta ile yarım daire işareti vardır; o işarette (-) işareti merkezde olmalı. AC adaptör asla kullanma, çünkü AC dalga formu 7805 regülatörünü (evet, içeride 7805 var) doğrultma olmadan besleyemez, aşırı ısınır ve arıza yapar. DC ama polaritesi ters olan adaptör de tehlikeli; ters polarite, regülatörün girişindeki koruma diyotunu veya doğrudan 7805'i yakabilir. O yüzden adaptörün üzerinde 'DC 9V 1A, center negative' yazdığından emin ol. Eğer elindeki adaptörler AC çıkışlıysa, onları bağlama. Ayrıca amper değeri önemli değil, 1A veya üzeri olabilir; konsol ihtiyacı kadarını çeker. 12V kullanma, regülatör aşırı ısınır ve kısa sürede yanabilir. Kolay gelsin.

joyphreak23 yazdı:

Elimde bir sürü 9V 1A adaptör var (eski router, modem falan), ama bazıları AC çıkışlı, bazıları DC.

Kanka, aynı sorunu bende yaşamıştım. Hemen söyleyeyim: AC adaptörleri direkt çöpe at, onlar işe yaramaz. DC adaptörlerden polaritesi doğru olanı bulursan kullan, ama dikkat et: bazı eski modem adaptörleri 9V DC 1A olsa bile polarite farklı olabiliyor. Konsolun girişine bak, orada genelde bir şema basılıdır: ortadaki pin negatif, dış kısım pozitif. Bir multimetre ile ölçerek de doğrulayabilirsin. Eğer hiç uygun adaptör yoksa, 9V 2A veya 1.5A adaptör de kullanabilirsin, sorun olmaz; ama 12V asla. Ayrıca, bazı kişiler 9V DC yerine 9V AC adaptörü köprü diyotla doğrultup kullanıyor, ama bu işlem tecrübe gerektirir, tavsiye etmem. En garantisi orijinal Mega Drive 2 adaptörü veya uyumlu bir 9V DC 1A center negative adaptör bulmak. Kolay gelsin.
Selam, joyphreak23. Ben de bu konuyu araştırmıştım, hatta kendi konsoluma da uygun adaptör ararken birkaç şey öğrendim. Mega Drive 2'nin güç girişi 9V DC, 1A, merkez pin negatif (9V DC, center negative). İçeride 7805 regülatörü var, bu yüzden giriş voltajı 7.5V ile 12V arasında olabilir, ama 9V idealdir. 12V kullanırsan regülatör daha fazla ısınır, ama genelde kısa süreli çalıştırmada sorun olmaz; ancak uzun süreli kullanımda aşırı ısınıp korumaya geçebilir veya ömrünü kısaltır. AC adaptör kesinlikle kullanma, çünkü 7805 DC giriş bekler, AC verirsen çıkışta dalgalanma olur ve konsol düzgün çalışmaz, hatta zarar görebilir. Polarite konusunda da dikkatli ol: ters bağlarsan, anakarttaki koruma diyotu (D1) ile 7805 yanabilir. Benim önerim, orijinal adaptör bulmak yerine, güç kaynağı olarak 9V 2A bir adaptör kullanman; amper yüksek olması sorun değil. Ayrıca, bazı kişiler USB'den 5V ile besleyip devreyi atlıyor, ama bu başka bir mod. Kısacası: 9V DC, center negative, en az 1A. Kolay gelsin.
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim. ismailo, segabender67 ve glitchcoder27, verdiğiniz bilgiler sayesinde sorunu çözdüm. Elimdeki adaptörleri kontrol ettim, bir tane 9V DC 1A center negative adaptör buldum (eski bir uydu alıcısından). Konsolu bağladım, açıldı, görüntü geldi, her şey çalışıyor. AC adaptörleri de çöpe attım, zaten işe yaramazlardı. Polarite konusunda da dikkatli oldum, multimetre ile ölçtüm, doğruymuş. Şimdi Sonic 2 oynuyorum, keyfim yerinde. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Atari 2600'de RF Modülatörü Değişimi - Görüntüde Karelenme Sorunu Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2'de görüntü yok ama ses geliyor - ne yapmalıyım? Kategori: Retro Konsollar
Amiga 500'de CF Kart ile HDD Takılıyken Kickstart ROM Değişimi? Kategori: Retro Konsollar