disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Atari 2600'de RF Modülatörü Değişimi - Görüntüde Karelenme Sorunu

Retro Konsollar Açılış: 09.08.2026 01:16 28 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır retro koleksiyonuma eklediğim Atari 2600'ümde (Rev. 14 Jaguar kartı, NTSC) ciddi bir görüntü sorunu yaşıyorum. Konsolu CRT'ye RF kablosuyla bağlıyorum, sinyal geliyor ama görüntüde sürekli karelenme, yatay kayma ve zaman zaman da tamamen siyah ekran oluyor. Ses tarafında bir sorun yok, net geliyor. İlk başta kabloyu suçladım, farklı RF kabloları denedim, sorun devam etti. Sonra konsolun içini açtım, RF modülatörünün (um-1286) girişindeki iki adet 47uF 16V elektrolitik kondansatörün şişmiş olduğunu gördüm. Bu kondansatörleri değiştirdim ama sorun hala aynı. Modülatör çıkışındaki 75 ohm direnç de normal görünüyor. Acaba modülatörün içindeki transistör mü bozuldu, yoksa başka bir yerde mi sorun var? Daha önce bu tarz bir sorunla karşılaşan oldu mu? Yardımcı olursanız sevinirim, yoldaşlar.

Cevaplar (2)

Selam ramcoder77, geçmiş olsun. RF modülatörü tamiri hassas iş, ama önce birkaç şeyi kontrol edelim. Kondansatörleri değiştirmişsin, güzel. Ama modülatörün içindeki iki transistör (2SC1815 veya benzeri) bozulmuş olabilir. Ayrıca, modülatörün girişindeki video sinyalini taşıyan hat üzerindeki 10uF kondansatörü de kontrol etmelisin. Şişme yoksa bile ESR ölçümü yap. Diğer bir nokta, Atari 2600'ün TIA çıkışındaki video sinyali doğrudan modülatöre gitmeden önce bir direnç ağından geçer. Bu dirençlerden biri yanmış olabilir. Multimetreyle ölç, 100 ohm civarı olmalı. Ayrıca, modülatörün içindeki ayar vidası (tuning coil) kaymış olabilir; bu da karelenmeye neden olur. İnce bir tornavidayla hafifçe oynatarak görüntüyü düzeltmeyi dene. Ama dikkatli ol, fazla zorlama. Eğer bu işe yaramazsa, modülatörün çıkışındaki ferrit çekirdeği kontrol et, kırık olabilir. Son olarak, konsolun güç kaynağındaki (7805 regülatörü) dalgalanma da bu sorunu yapabilir; ölç, 5V DC stabil mi? Eğer stabil değilse, güç kaynağındaki 1000uF filtre kondansatörünü değiştir. Şansını dene, kolay gelsin.

Selam ramcoder77, geçmiş olsun. RF modülatörü tamiri hassas iş, ama önce birkaç şeyi kontrol edelim. Kondansatörleri değiştirmişsin, güzel. Ama modülatörün içindeki iki transistör (2SC1815 veya benzeri) bozulmuş olabilir. Ayrıca, modülatörün girişindeki video sinyalini taşıyan hat üzerindeki 10uF kondansatörü de kontrol etmelisin. Şişme yoksa bile ESR ölçümü yap. Diğer bir nokta, Atari 2600'ün TIA çıkışındaki video sinyali doğrudan modülatöre gitmeden önce bir direnç ağından geçer. Bu dirençlerden biri yanmış olabilir. Multimetreyle ölç, 100 ohm civarı olmalı. Ayrıca, modülatörün içindeki ayar vidası (tuning coil) kaymış olabilir; bu da karelenmeye neden olur. İnce bir tornavidayla hafifçe oynatarak görüntüyü düzeltmeyi dene. Ama dikkatli ol, fazla zorlama. Eğer bu işe yaramazsa, modülatörün çıkışındaki ferrit çekirdeği kontrol et, kırık olabilir. Son olarak, konsolun güç kaynağındaki (7805 regülatörü) dalgalanma da bu sorunu yapabilir; ölç, 5V DC stabil mi? Eğer stabil değilse, güç kaynağındaki 1000uF filtre kondansatörünü değiştir. Şansını dene, kolay gelsin.

Kanka, çok teşekkürler! Dediklerini tek tek uyguladım. Önce modülatörün girişindeki 10uF kondansatörü değiştirdim, yine olmadı. Sonra tuning coil vidasını çok az oynattım, görüntüdeki karelenme azaldı ama tam düzelmedi. En son güç kaynağındaki 1000uF kondansatörü değiştirdim ve sorun tamamen çözüldü! Meğer güç kaynağındaki dalgalanma modülatörü etkiliyormuş. Şimdi Atari 2600'üm tertemiz görüntü veriyor, ses de net. Desteklerin için sağ ol, yoldaşlar. Bu arada eski kondansatörleri sökünce etrafa kokular yayıldı, ama olsun. Sorun çözüldü, konuyu kapatıyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Sega Mega Drive 2'de görüntü yok ama ses geliyor - ne yapmalıyım? Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2 güç adaptörü yerine ne kullanabilirim? (9V 1A) Kategori: Retro Konsollar
Amiga 500'de CF Kart ile HDD Takılıyken Kickstart ROM Değişimi? Kategori: Retro Konsollar