Selam yoldaşlar, uzun zamandır retro konsol topluyorum ve geçen hafta bir Sega Mega Drive 2 (model 2) aldım. Konsol açılıyor, ekrana görüntü gelmiyor ama ses geliyor. RCA çıkışından TV'ye bağladım, ses var ama ekran siyah. Konsolun içini açtığımda anakartta bazı kondansatörlerin şiştiğini gördüm, özellikle güç bölümündekiler. Ayrıca AV çıkışındaki jakın lehimleri de biraz gevşek görünüyor. Sorunun kondansatörlerden mi yoksa başka bir şeyden mi olduğunu anlamak istiyorum. Daha önce bir Mega Drive 1'de benzer bir sorun yaşamıştım ama orada görüntü de ses de gelmiyordu. Bu sefer sesin gelmesi kafamı karıştırdı. Ne yapmamı önerirsiniz? Kondansatörleri değiştirmeyi düşünüyorum ama hangi değerleri kullanacağımı tam bilmiyorum. Anakart üzerindeki baskılı devre şemasını da bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sega Mega Drive 2'de görüntü yok ama ses geliyor - ne yapmalıyım?
Cevaplar (3)
09.08.2026 01:28
Merhaba turborunner40, öncelikle geçmiş olsun. Mega Drive 2'de ses geliyor ama görüntü gelmiyorsa, genellikle sorun video sinyalinin işlendiği bölümdeki kondansatörlerden veya çıkış devresindeki bir bileşenden kaynaklanır. Ses devresi ayrı bir besleme hattından beslendiği için, güç bölümündeki kondansatörlerin şişmesi sesi etkilemeyebilir, ama video sinyali için kritik olan 5V hattındaki dalgalanma görüntünün kaybolmasına neden olabilir. Öncelikle anakart üzerindeki tüm elektrolitik kondansatörleri kontrol et, özellikle 10uF ve 100uF değerlerindekileri. Değiştirirken aynı değerleri ve mümkünse düşük ESR'li (düşük empedanslı) kondansatörler kullan. Ayrıca AV jakının lehimlerini tazelemen iyi olur, çünkü gevşek lehimler sinyal kaybına yol açabilir. Bu işlemleri yaptıktan sonra büyük ihtimalle sorun çözülür. Eğer hala görüntü gelmezse, video encoder çipi (CXA1645 veya benzeri) üzerindeki pinlerde soğuk lehim olabilir, onları da kontrol et.
09.08.2026 01:58
Katılıyorum atarilord79'a, kondansatör değişimi ilk adım olmalı. Ama bir de şuna dikkat et: Mega Drive 2'nin bazı modellerinde (özellikle VA1 anakart revizyonu) video çıkışındaki RGB sinyali için bir transistör ve dirençler vardır. Bu devredeki bir direncin yanması veya transistörün arızası görüntü kaybına neden olabilir. Multimetre ile AV jakının pinlerinde kısa devre olup olmadığını kontrol et. Ayrıca konsolun güç adaptörünün çıkış voltajını ölç; 9V-10V DC arası olmalı, eğer düşükse besleme hattındaki regülatör (7805) aşırı ısınıp korumaya geçebilir. Bir de anakart üzerindeki kristal osilatörü (53.693175 MHz) kontrol et, eğer hasar görmüşse video sinyali üretilemez. Kondansatörleri değiştirirken lehimleme işlemini dikkatli yap, aksi halde bakır yolları koparabilirsin. Eğer şema lazım olursa, konsolun servis kılavuzunu internetten 'Mega Drive 2 service manual' diye aratabilirsin, orada anakart şeması mevcut.
09.08.2026 03:13
Çok teşekkürler atarilord79 ve joyranger45, önerileriniz işe yaradı! Kondansatörleri değiştirdim, AV jakının lehimlerini tazeledim ve bir de video encoder çipinin pinlerindeki soğuk lehimleri düzelttim. Şimdi görüntü geliyor, hem de RGB çıkışından çok net görüntü alıyorum. Aslında sorunun AV jakındaki gevşek lehimlerden kaynaklandığını düşünüyorum, çünkü kondansatör değişiminden sonra hala görüntü yoktu, jakı lehimleyince düzeldi. Servis kılavuzunu da tavsiye ettiğiniz gibi buldum, ileride başka bir sorun olursa işime yarar. Tekrar teşekkürler, sağ olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Atari 2600'de RF Modülatörü Değişimi - Görüntüde Karelenme Sorunu
Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2 güç adaptörü yerine ne kullanabilirim? (9V 1A)
Amiga 500'de CF Kart ile HDD Takılıyken Kickstart ROM Değişimi?