disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500'de CF Kart ile HDD Takılıyken Kickstart ROM Değişimi?

Retro Konsollar Açılış: 08.08.2026 01:47 20 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır Amiga 500'ümü (rev 6A anakart) CF kart ile HDD olarak kullanıyorum. Bir ACA500 Plus ile 4 GB'lık bir CF kartı IDE'ye bağladım ve Workbench 3.1 gayet güzel çalışıyor. Ancak bir sorunum var: Kickstart 1.3 ROM'u takılıyken (orijinal 8372A) CF karttan önyükleme yapmıyor, ekranda sadece 'AmigaDOS' yazıyor ve sonra çöküyor. Kickstart 3.1 ROM (27.175) taktığımda sorunsuz açılıyor. Ben de eski oyunları (özellikle 1.3 uyumlu olanları) denemek istiyorum, ama her seferinde ROM değiştirmek istemiyorum. Acaba bir çözüm var mı? Mesela ACA500 Plus'ın üzerinde ROM switch var mı, yoksa harici bir ROM switcher mı kullanmalıyım? Ayrıca CF kartta 1.3 ile uyumlu bir dosya sistemi mi kurmalıyım? Bilgisi olan yoldaşlar yardımcı olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (5)

Merhaba, ACA500 Plus'ın üzerinde aslında bir ROM switcher mevcut değil, ama kartın üzerinde iki adet 27C256 EPROM soketi var (U11 ve U12). Bu soketlere farklı Kickstart ROM'ları takıp, kartın üzerindeki bir jumper ile seçim yapabiliyorsun. Yani Kickstart 1.3 ve 3.1'i aynı anda takıp, jumper ile geçiş yapabilirsin. Ancak dikkat et, ROM'ları takmadan önce kartın revizyonunu kontrol et, çünkü bazı revizyonlarda bu soketler boş olabiliyor. Ayrıca CF kartta 1.3 ile önyükleme yapabilmek için, kartın dosya sisteminin FFS (Fast File System) değil, OFS (Old File System) olması gerekiyor. Workbench 1.3 diskini kullanarak CF kartı yeniden biçimlendirmen en doğrusu olur. Kolay gelsin!

amigacoder78 yazdı:

ACA500 Plus'ın üzerinde ROM switch var mı, yoksa harici bir ROM switcher mı kullanmalıyım?

Aynen katılıyorum, ACA500 Plus'ın üzerindeki EPROM soketleri işini görür. Bir de şunu ekleyeyim: Kickstart 1.3 ile CF karttan önyükleme yaparken, kartın MBR (Master Boot Record) yapısı da önemli. Amiga'nın HDD'den önyükleme yapabilmesi için RDB (Rigid Disk Block) kullanması gerekir, ama 1.3 RDB'yi desteklemez. O yüzden CF kartını 1.3 ile kullanacaksan, kartı 'HDToolBox' veya 'HDInstTool' gibi bir araçla 1.3 uyumlu olarak hazırlaman lazım. Ayrıca 1.3'ün desteklediği maksimum bölüm boyutu 4 GB'dır, ama senin kartın 4 GB ise tam sınırda kalıyor, bu yüzden bölümü 3.9 GB civarında yapmanı öneririm. Deneyip sonucu yazarsan sevinirim.
Selamlar, ben de bir şeyler ekleyeyim. ACA500 Plus'ın üzerindeki EPROM soketlerine ek olarak, harici bir ROM switcher da kullanabilirsin. Örneğin, 'Individual Computers' firmasının ürettiği 'ROM Switcher' modülü var, ama bu modül ACA500 Plus ile uyumlu mu emin değilim. En garantisi, ACA500 Plus'ın kendi jumper'larını kullanmak. Ayrıca, Kickstart 1.3 ile çalışan oyunların çoğu aslında floppy diskten çalışır, HDD'den çalışan oyunlar genelde 2.0 ve üstü ister. Yani 1.3'e geçtiğinde sadece eski oyunları floppy'den oynayacaksan, CF kartı tamamen devre dışı bırakıp, floppy sürücüsünü takman daha pratik olabilir. Benim önerim, önce jumper ile ROM geçişini dene, olmazsa floppy'ye yönel.
Bence işin içine yazılım tarafı da giriyor. Kickstart 1.3, IDE üzerinden bağlı cihazları tanımakta zorlanabiliyor. ACA500 Plus'ın kendi BIOS'u aslında bu sorunu çözmek için var, ama yine de bazen uyumsuzluklar olabiliyor. Bir de şunu dene: CF kartını 'HDF' (Hard Disk File) olarak değil, gerçek bir HDD gibi bağla. Yani kartı, Amiga'nın IDE portuna doğrudan takmak yerine, ACA500 Plus'ın IDE portuna tak. Zaten öyle yapıyorsun herhalde. Ayrıca, 1.3 ile önyükleme yaparken, kartın üzerindeki 'Master' ve 'Slave' atlama kablolarını (jumper) kontrol et. CF kartlar bazen slave modda takılı oluyor, bu da sorun yaratabilir. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, çözümü CF kartı master yapmaktı.
Herkese çok teşekkürler! Özellikle amigarunner62 ve rommaster20'nin verdiği bilgiler işe yaradı. ACA500 Plus'ın üzerindeki EPROM soketlerine Kickstart 1.3 ve 3.1'i taktım, jumper ile geçiş yapabiliyorum. Ayrıca CF kartını Workbench 1.3 ile OFS olarak biçimlendirdim ve bölümü 3.9 GB yaptım. Şu an 1.3 ile sorunsuz açılıyor, eski oyunlarımı da floppy'den oynayabiliyorum. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu forum gerçekten altın değerinde, iyi ki varsınız!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Atari 2600'de RF Modülatörü Değişimi - Görüntüde Karelenme Sorunu Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2'de görüntü yok ama ses geliyor - ne yapmalıyım? Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2 güç adaptörü yerine ne kullanabilirim? (9V 1A) Kategori: Retro Konsollar