disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Sega Mega Drive 2'de Görüntü Yok, Ses Var! Ne Yapmalıyım?

Retro Konsollar Açılış: 01.08.2026 19:13 1 Görüntülenme
Selam beyler, uzun süredir retro topluyorum ama bu sefer takıldım kaldım. Elimde bir Sega Mega Drive 2 var, RF çıkışından TV'ye bağlıyorum. Konsol açılıyor, güç ışığı yanıyor, oyunu taktığımda ses geliyor (müzik ve efektler duyuluyor) ama görüntü hiç gelmiyor. Ekran tamamen siyah, sadece bazen karlanma oluyor. AV kablosuyla da denedim, aynı sorun. Konsolun içini açtım, anakartta şişmiş kondansatör falan görmedim ama emin değilim. Bir de RF modülatörünün üzerindeki kabloları kontrol ettim, gevşeklik yok gibi. Bu sorunla karşılaşan oldu mu? Çözümü nedir? Şimdiden teşekkürler, yoldaşlar!

Cevaplar (5)

Kanka, öncelikle geçmiş olsun. Bu sorun genelde video çıkışındaki bir sorundan kaynaklanıyor. Ses gelip görüntü gelmemesi çoğu zaman video DAC'inin (genelde CXA1145 veya benzeri bir çip) veya onun çevresindeki bileşenlerin arızalı olduğunu gösterir. Ama önce basit şeyleri eleyelim: TV'de doğru kanalı seçtiğine emin misin? RF'de kanal ayarı çok kritik. Ayrıca konsolun AV çıkışındaki pinlerde kırık veya oksitlenme olabilir. İnce bir tornavida ile pinleri hafifçe temizlemeyi dene. Eğer hala olmuyorsa, anakart üzerinde CXA1145 çipinin etrafındaki 4-5 adet küçük elektrolitik kondansatörü (genelde 10uF ve 47uF) değiştirmeni öneririm. Bunlar zamanla kuruyup değer kaybediyor ve görüntü sinyalini zayıflatıyor. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, kondansatörleri değişince düzelmişti.

gamerrider86 yazdı:

Kanka, öncelikle geçmiş olsun. Bu sorun genelde video çıkışındaki bir sorundan kaynaklanıyor. Ses gelip görüntü gelmemesi çoğu zaman video DAC'inin (genelde CXA1145 veya benzeri bir çip) veya onun çevresindeki bileşenlerin arızalı olduğunu gösterir. Ama önce basit şeyleri eleyelim: TV'de doğru kanalı seçtiğine emin misin? RF'de kanal ayarı çok kritik. Ayrıca konsolun AV çıkışındaki pinlerde kırık veya oksitlenme olabilir. İnce bir tornavida ile pinleri hafifçe temizlemeyi dene. Eğer hala olmuyorsa, anakart üzerinde CXA1145 çipinin etrafındaki 4-5 adet küçük elektrolitik kondansatörü (genelde 10uF ve 47uF) değiştirmeni öneririm. Bunlar zamanla kuruyup değer kaybediyor ve görüntü sinyalini zayıflatıyor. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, kondansatörleri değişince düzelmişti.

Hocam ben de aynı görüşteyim, ama bir şey eklemek istiyorum. CXA1145 çipinin güç kaynağı pininde (VCC, genelde 5V) bir seri direnç veya ferrit boncuk olabilir. Bu elemanların lehim bağlantıları çatlamış olabilir. Multimetreniz varsa, çipin VCC pini ile GND arasında 5V ölçmelisin. Eğer voltaj düşükse veya hiç yoksa, besleme hattındaki sorunu bulman lazım. Ayrıca osilatör kristalini de kontrol et; 53.693175 MHz'lik bir kristal vardır, eğer bu kristal çalışmıyorsa görüntü sinyali üretilemez ama ses yine gelebilir. Kristali osiloskopla kontrol etmek en iyisi ama yoksa, değiştirmeyi deneyebilirsin. Bir de şunu unutma: Mega Drive 2'nin bazı modellerinde video çıkışındaki RGB sinyali değil, kompozit sinyal üretilir. Eğer AV kablosunda sarı ucu yanlış yere taktıysan görüntü gelmez, ama sen denemişsin zaten.
Selam dostlar, ben de bir şeyler karalamak istiyorum. Bu tür arızalarda en sık karşılaşılan şeylerden biri de konsolun güç kaynağının yetersiz olmasıdır. Mega Drive 2 için orijinal adaptör 9V-10V DC ve en az 850mA vermelidir. Eğer düşük akımlı bir adaptör kullanıyorsan, konsol açılır ama video çıkışı düzgün çalışmayabilir. Adaptörün çıkışını multimetre ile ölç, yükte voltaj düşmesi var mı bak. Ayrıca konsolun içindeki güç regülatörü (7805 tipi) ısınıyor mu? Eğer aşırı ısınıyorsa veya çıkışında 5V yoksa, anakarttaki diğer bileşenler de etkilenir. Benzer bir sorunu bir arkadaşımın konsolunda yaşadık, adaptör değişince düzeldi. Ayrıca, anakarttaki video çıkışına giden yolda bir direnç veya transistör arızalı olabilir; bu yüzden görüntü sinyali hiç oluşmuyor. Lehim bağlantılarını büyüteçle kontrol etmekte fayda var.
Beyler, hepiniz çok teknik konuşmuşsunuz ama benim aklıma bir şey takıldı. Konsolu açtığında ekranda hiçbir şey çıkmıyor dedin, peki televizyonun sinyal kaynağını doğru seçtin mi? Bazen AV girişinde farklı bir kanal olabiliyor. Bir de şu var: Mega Drive 2'nin bazı PAL modellerinde RGB çıkışı üzerinden SCART ile bağlanınca görüntü gelir ama kompozit çıkışta sorun olabilir. Eğer elinde SCART kablosu varsa, onu dene. Ayrıca, konsolun içindeki RF modülatörü söküp direkt olarak anakarttaki video sinyalini (CVBS) ölçmek mümkün. Osiloskopun yoksa, bir kulaklıkla bile sinyali duyabilirsin (ses kartı girişine bağlayarak). Bunlar işe yaramazsa, CXA1145 çipini değiştirmeyi düşün. Çip oldukça ucuz ve bulunabilir bir parça. Ama önce lehimleme işine hakim olduğundan emin ol, çünkü SMD lehim sökme işlemi zor olabilir. Kolay gelsin.
Selam tekrar, ben konuyu açan kişiyim. Hepinize çok teşekkür ederim, sorunu çözdüm! Meğer anakarttaki CXA1145 çipinin VCC pinine giden lehim bağlantısı çatlamış. Multimetre ile ölçerken voltaj kesikli geliyordu. Lehim teliyle tazeledim, şimdi görüntü de geliyor, ses de. Demek ki en başta 'gamerrider86' nin dediği gibi lehim bağlantılarına bakmak lazımmış. Ayrıca 'dosknight99' in dediği gibi adaptörü de kontrol ettim, onda sorun yoktu. Bu forum gerçekten çok faydalı, sağ olun yoldaşlar! Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Atari 2600'üm Görüntü Vermiyor: RF Kablosu mu, Modulator mü? Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2'de Görüntü Gitti, Ses Geliyor - Ne Yapmalıyım? Kategori: Retro Konsollar
Atari 2600'de Görüntü Sinyali Yok - RF Modülatör mü, AV Mod mu? Kategori: Retro Konsollar