Selam dostlar, uzun süredir retro konsol topluyorum, geçenlerde bir Sega Mega Drive 2 (VA1 anakart, PAL versiyon) aldım. İlk açılışta görüntü yok ama ses var, yani oyun açılış müziği geliyor. TV'de sinyal yok diyor, RCA kablolarını kontrol ettim, başka TV'de denedim, sorun konsolda. Kapağı açtım, anakartta şişmiş kondansatör görmedim, ama bazı yerlerde lehim çatlakları olabilir. Ayrıca RF modülatör çıkışını da denedim, oradan da görüntü gelmiyor. Ses geliyor olması kafa karıştırıcı, çünkü ses devresi görüntüden bağımsız çalışıyor galiba. Ne yapabilirim? Video çıkışındaki bir kondansatör mü suçlu, yoksa CXA1145 entegresi mi? Yardımcı olursanız sevinirim, kanka.
Sega Mega Drive 2'de Görüntü Gitti, Ses Geliyor - Ne Yapmalıyım?
Cevaplar (2)
01.08.2026 13:29
Merhaba diskcollector98, geçmiş olsun. Ses gelip görüntünün gelmemesi klasik bir video devresi arızasıdır. Mega Drive 2'de video çıkışı için CXA1145 video encoder entegresi kullanılır. Bu entegrenin çıkışındaki (pin 17 ve 18 civarı) ve güç hattındaki (pin 1, 2, 3) kondansatörler sık sık değişir. Öncelikle multimetre ile CXA1145'in güç pinlerinde 5V olup olmadığını ölç. Eğer 5V geliyorsa, entegrenin RGB girişlerine (pin 6, 7, 8) sinyal gelip gelmediğini osiloskopla kontrol et. Ama önce en basitinden başla: anakart üzerindeki video çıkışı RCA jakının lehim bağlantılarını kontrol et, çatlak lehim çok yaygındır. Ayrıca, şu meşhur 7805 regülatörünün çıkışını da ölç; eğer regülatör bozulmuşsa ses devresi farklı hattan beslendiği için ses gelir ama görüntü gelmez. Bu arada, RF modülatörün girişindeki video sinyalini de kontrol et, belki modülatör arızalıdır. Kolay gelsin.
01.08.2026 14:02
Teşekkürler atariguru37, dediğin gibi CXA1145'in güç pinlerini ölçtüm, 5V geliyor. Sonra RCA jakının lehimlerini tazeledim, ama görüntü hala yok. Osiloskopum yok, ama multimetre ile RGB girişlerinde sinyal var mı diye AC ölçüm yaptım, birkaç mV oynuyor. Sonra şunu denedim: anakartın üzerindeki 7805 regülatörünün çıkışını ölçtüm, tam 5.02V veriyor. Ama fark ettim ki, video çıkışındaki 220uF 16V kondansatörün (C48) üzerinde hafif bir şişkinlik var. Onu değiştirdim, işte o an görüntü geldi! Demek ki kondansatör zamanla kapasitesini kaybetmiş ve video sinyalini bloke ediyormuş. Ayrıca RF modülatörün de çalıştığını gördüm, çünkü görüntü artık RF'den de geliyor. Sorun çözüldü, destek veren herkese teşekkürler! Bu arada, aynı sorunu yaşayanlar için söyleyeyim: Mega Drive 2'de video çıkışındaki kondansatörlerin değişimi basit bir işlem, sadece doğru değerleri seçmek önemli.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Atari 2600'üm Görüntü Vermiyor: RF Kablosu mu, Modulator mü?
Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2'de Görüntü Yok, Ses Var! Ne Yapmalıyım?
Atari 2600'de Görüntü Sinyali Yok - RF Modülatör mü, AV Mod mu?