Hobidaşlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez bir sorunum var. Geçenlerde bir bit pazarından Atari 2600 (Darth Vader modeli) aldım, kutusu ve kılavuzuyla. Evde güç kaynağını taktım, RF çıkışından eski bir CRT'ye bağladım ama ekranda hiçbir şey yok. Sadece cızırtı sesi geliyor, görüntü yok. Kartuşu taktım, çıkardım, salladım, yine yok. Sonra bir arkadaşım dedi ki 'kardeşim bu cihazlarda AV çıkışı yok ki, RF modülatörü bozuk olabilir'. Ben de merak ettim, bu modelde aslında AV modu yapılabilir mi? İnternette bazı videolar gördüm, birisi doğrudan TIA çipinden sinyal alıp AV'ye çeviriyor. Benim lehim tecrübem orta seviye, multimetre ve osiloskopum var. Sizce önce RF modülatörü mü kontrol etmeliyim, yoksa direkt AV moda mı geçeyim? Ayrıca güç kaynağı 9V DC 500mA, doğru mu? Çünkü bazı yerlerde 9V AC de diyorlar. Kafam karıştı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Atari 2600'de Görüntü Sinyali Yok - RF Modülatör mü, AV Mod mu?
Cevaplar (5)
31.07.2026 13:14
Kanka, öncelikle geçmiş olsun. Atari 2600'de RF modülatörü çok sık bozulur, özellikle bu yaşta kondansatörler kurumuş olabilir. Ama önce basit kontrolleri yapalım: Güç kaynağını kontrol et, 9V DC 500mA doğru. AC olanlar var ama senin modelde DC olmalı. Multimetre ile çıkışını ölç, 9-10V arası görmelisin. Sonra cihazı aç, voltaj regülatörü (7805) çıkışında 5V var mı bak. Eğer yoksa sorun güçte. Görüntü yok ama cızırtı varsa, RF modülatörüne sinyal gidiyor demektir ama modülatör bozuk olabilir. En garantisi AV mod yapmak. TIA çipinden (pin 6 ve 7) video ve sync sinyallerini alıp bir transistörlü amplifikatörle kompozit çıkışa çevirebilirsin. İnternette 'Atari 2600 composite mod' diye arat, birçok şema var. Ben kendi 2600'üme yaptım, görüntü çok net oldu. Önce güç kaynağını ve voltaj regülatörünü kontrol et, sonra AV moda geçmeni öneririm.
31.07.2026 13:21
analogdrifter76'in dediği gibi, güç kaynağını kontrol et. Ama benim aklıma gelen bir şey daha var: RF modülatöründe ayar vidası olabiliyor, bazen frekans kayması olur ve kanal ayarını tutturamazsın. 2600'de kanal 2 veya 3'ü seçen bir anahtar var, onu değiştirip denedin mi? Ayrıca eski CRT'lerde ince ayar düğmesi vardır, onu oynat. Benim 2600'de de görüntü yoktu, meğer kanal anahtarı 3'teydi ve ben 2'ye ayarlıyordum. Ama dediğin gibi AV mod daha kalıcı çözüm. TIA çipinin pinlerini doğru bulman önemli. Bir de şunu söyleyeyim: Eğer osiloskopun varsa, TIA'nın video çıkış pininde (pin 6) sinyali görebilirsin. Eğer sinyal yoksa, TIA çipi yanmış olabilir. O zaman çip değişimi gerekir, ama o iş biraz zor.
31.07.2026 13:34
Beyler, hepinize katılıyorum. Ben de bir süre önce aynı sorunu yaşadım. RF modülatörünü söktüm, içindeki trimpot'u ayarlayarak görüntüyü getirdim ama renkler bozuktu. Sonra AV mod yaptım, sorun tamamen çözüldü. Bir tavsiye: AV mod için şemayı uygularken transistör olarak 2N3904 kullan, dirençleri de orijinal şemadaki değerlerde kullan. Ayrıca çıkışa bir 75 ohm direnç eklemeyi unutma, empedans uyumu için. Bir de benim cihazda güç kaynağı 9V DC 500mA idi, doğru. Ama bazı modellerde 9V AC kullanılıyor, kutu üzerinde yazar. Senin modelde DC ise sorun yok. Eğer cızırtı geliyorsa, modülatör çalışıyor demektir ama görüntü sinyali zayıf olabilir. AV mod bu durumda en iyi çözüm.
31.07.2026 13:49
Hobidaşlar, ben de bu işlere biraz kazındım. Atari 2600'ün RF modülatörü aslında basit bir devre, ama yaşlandıkça kondansatörler bozuluyor. AV mod yaparken dikkat et: TIA çipinin pin 6'sı video, pin 7'si sync. Bu iki sinyali birleştirip transistörlü bir karıştırıcı devre kullanman lazım. Ben şu şemayı kullandım: 2N3904 transistör, 1k ve 2.2k dirençler, 10uF kondansatör. Çıkışı RCA soketine bağla. Eğer osiloskopun varsa, sinyali kontrol et, 1Vpp civarında olmalı. Ayrıca topraklamaya dikkat et, cihazın şasisi ile RCA'nın toprağını ortak yap. Benimki çalıştı, görüntü net. Bir de güç kaynağı konusunda: 9V DC 500mA yeterli, ama eğer AC ise cihazın içindeki köprü diyot yanabilir. Kontrol et.
31.07.2026 14:09
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim! Sorunu çözdüm. Önce güç kaynağını kontrol ettim, 9V DC 500mA doğruymuş. Sonra cihazı açtım, 7805 çıkışında 5V vardı. RF modülatörünü söktüm, içindeki bir kondansatör şişmişti, değiştirdim. Yine görüntü gelmedi. Sonra dediğiniz gibi AV moda geçtim. TIA çipinin pin 6 ve 7'den sinyal aldım, 2N3904 ile birleştirip RCA'ya bağladım. Şimdi görüntü harika! CRT'de pürüzsüz bir görüntü var. Arcadechaser72'nin önerdiği şemayı kullandım, 1k ve 2.2k dirençlerle. Osiloskopla kontrol ettim, sinyal 1Vpp civarındaydı. Emeği geçen herkese teşekkürler, forum sayesinde kurtardım. Artık bu cihazı tamir edip koleksiyonuma ekleyebilirim. Sağ olun, var olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Atari 2600'üm Görüntü Vermiyor: RF Kablosu mu, Modulator mü?
Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2'de Görüntü Yok, Ses Var! Ne Yapmalıyım?
Sega Mega Drive 2'de Görüntü Gitti, Ses Geliyor - Ne Yapmalıyım?