disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Atari 2600'üm Görüntü Vermiyor: RF Kablosu mu, Modulator mü?

Retro Konsollar Açılış: 02.08.2026 19:21 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır pasif takipçiyim ama artık bir sorunum var ve yardımınıza ihtiyacım var. Geçenlerde dedemden kalma bir Atari 2600 (4 switch woodgrain modeli) elime geçti. Makine fiziksel olarak tertemiz, içini açtım, anakartta şişmiş kondansatör veya yanık izi yok. Güç adaptörünü taktım, LED yanıyor ama televizyona RF çıkışından bağladığımda hiçbir görüntü alamıyorum. Sadece karlanma var, kanal 3 ve 4'te de aynı. Ses de gelmiyor. Kabloyu değiştirdim, hatta farklı bir TV denedim ama sonuç değişmedi.

Aklıma takılan şu: Acaba RF modulator mü arızalı yoksa TIA çipi mi gitmiş? Elimde osiloskop yok ama multimetre var. Anakart üzerindeki +5V ve +12V hatlarını ölçtüm, değerler normal görünüyor. Ayrıca kartuşu da temizledim, yine olmadı. Bu modelde bilinen bir sorun var mı? RF modulatorün çıkışındaki dirençler falan değişiyor mu? Yoksa direkt kompozit video moduna mı geçmek lazım? Tecrübesi olan varsa çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Not: Konsolun içinde RF kablosu lehimli, ben sökmedim, çünkü kırılmasından korktum. Bir de konsolun altındaki etikette 'CX2600A' yazıyor, sanırım bu 1980 sonrası üretim. Yardımcı olabilecek herkese şimdiden minnettarım.

Cevaplar (2)

Merhaba, geçmiş olsun. Öncelikle panik yapma, TIA çipinin yanması çok nadirdir, genelde sorun RF modulator veya çevresindeki pasif elemanlardan olur. CX2600A modelinde (6 switch değil, 4 switch) RF modulator genelde 'UM1277' veya 'UM1282' entegresi kullanıyor. Bunların çıkışında 75 ohm'luk bir direnç ve birkaç kondansatör var, zamanla bu kondansatörler kuruyup değer kaybedebiliyor. Multimetrenle RF çıkışındaki direnci ölç, eğer 75 ohm civarı değilse sorun oradadır.

Ayrıca, RF kablosunu lehimli olduğu yerden kontrol et, kırık olabilir. Ama en garantili çözüm, direkt kompozit video moduna geçmek. Atari 2600'ün TIA çipinden (pin 9 ve 10) kompozit sinyal almak mümkün, internette 'Atari 2600 composite video mod' diye aratırsan birçok şema bulursun. Basit bir transistörlü (2N3904) buffer devresi ile net görüntü alırsın. RF modulatorle uğraşmaktansa bu modu yapmanı öneririm, hem görüntü kalitesi çok daha iyi olur. Eğer lehim konusunda deneyimliysen 30 dakikada hallolur. Ama önce basit bir test yap: konsolu aç, RF kablosunun ucuna bir kablo bağla ve metal bir yüzeye dokundur, TV'de karlanma artıyorsa sinyal var demektir.

Aklıma takılan şu: Acaba RF modulator mü arızalı yoksa TIA çipi mi gitmiş? Elimde osiloskop yok ama multimetre var. Anakart üzerindeki +5V ve +12V hatlarını ölçtüm, değerler normal görünüyor.

Kanka, öncelikle +12V hattı ölçtüğünü söylemişsin ama Atari 2600'de +12V hattı yoktur, sadece +5V vardır. Anakart üzerindeki regülatör (7805) çıkışı 5V olmalı, eğer 12V görüyorsan ya yanlış yeri ölçüyorsun ya da regülatör arızalı. Ama LED yanıyorsa büyük ihtimalle 5V vardır. TIA çipi nadiren bozulur, ama RF modulator çıkışındaki sinyalin olup olmadığını basit bir radyo ile test edebilirsin: konsolu aç, bir AM radyoyu 100 MHz civarına ayarla, RF kablosuna yaklaştır, eğer cızırtı duyuyorsan modulator çalışıyor demektir.

Ayrıca, 'CX2600A' modelinde RF modulatorün girişindeki video sinyali TIA'dan gelir, ama TIA'nın pin 9 ve 10'u açık kollektör çıkışlıdır ve harici bir dirençle beslenir. Bu dirençler (genelde 1k ohm) yanmış olabilir, multimetre ile ölç. Eğer dirençler sağlamsa ve radyo testinde sinyal yoksa modulatorü değiştirmek en mantıklısı. Ama bence direkt kompozit moda geç, hem bu eski RF modulatorlerden kurtulursun hem de görüntü netliği artar. Ben kendi 2600'ümde 'Atari 2600 Longhorn Engineer' modunu yaptım, çok memnunum. Bir de, bazı TV'lerde kanal 3/4 ayarı yaparken ince ayar (fine tuning) gerekebilir, onu da denedin mi?

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Sega Mega Drive 2'de Görüntü Yok, Ses Var! Ne Yapmalıyım? Kategori: Retro Konsollar
Sega Mega Drive 2'de Görüntü Gitti, Ses Geliyor - Ne Yapmalıyım? Kategori: Retro Konsollar
Atari 2600'de Görüntü Sinyali Yok - RF Modülatör mü, AV Mod mu? Kategori: Retro Konsollar