disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Nokia 3310 LCD Ekran Kontrast Ayarı: Potansiyometre mi, Yazılım mı?

Retro Mobil Cihazlar Açılış: 08.08.2026 01:15 22 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro cep telefonu topluyorum ve geçenlerde bir Nokia 3310 (eski kasa, 1999 model) ele geçirdim. Cihaz açılıyor, şarj oluyor ama LCD ekrandaki kontrast o kadar düşük ki yazıları zar zor seçiyorum. Ekranın arka ışığı yanıyor ama karakterler silik, gölgeli görünüyor. Ben de bu sorunu çözmek için internette biraz araştırdım ama kafam karıştı. Bazı yerlerde ekranın arkasındaki küçük potansiyometre ile kontrastın ayarlanabileceği yazıyor, bazılarında ise bu ayarın yazılımsal olduğu ve servis menüsünden ya da bir kabloyla bilgisayara bağlayıp değiştirilebileceği söyleniyor. Benim cihazda ekranın arkasında (LCD'nin alt kısmında) küçük, mavi renkli bir trimpot gördüm ama üzerinde herhangi bir işaret yok. Bu potansiyometreyi çevirerek kontrastı ayarlamak mümkün mü? Yoksa bu modelde kontrast ayarı sadece yazılımsal mı? Ayrıca eğer yazılımsal ise, hangi servis koduyla (örneğin *#06# gibi değil de) bu menüye ulaşabilirim? Cihaz orijinal ve hiç açılmamış gibi duruyor, o yüzden garanti dışı kalmasın derdinde değilim. Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (5)

Merhaba microking54, öncelikle güzel bir cihaz bulmuşsun. Nokia 3310'da kontrast ayarı aslında iki aşamalıdır: donanımsal ve yazılımsal. O bahsettiğin mavi trimpot, LCD'nin bias voltajını (Vlcd) ayarlamak içindir ve kontrastı doğrudan etkiler. Bu potansiyometre genellikle 10k ohm değerindedir ve ekranın alt kısmında, flex kabloya yakın bir yerde bulunur. Çevirerek kontrastı ayarlayabilirsin, ama dikkatli ol, aşırı çevirme ekranın tamamen kararmasına veya beyazlamasına neden olabilir. Benzer bir sorunu Nokia 5110'da yaşamıştım, ince bir tornavida ile 45 derece kadar çevirince görüntü netleşmişti. Eğer potansiyometre işe yaramazsa, yazılımsal ayar da var: cihaz açıkken *#0000# tuşlayıp 'Version' menüsüne gir, orada 'Contrast' seçeneği çıkıyor. Ama önce donanımsal ayarı dene, çünkü bu modellerde genellikle yazılımsal ayar sadece belirli revizyonlarda mevcut.

rommaster20 yazdı:

O bahsettiğin mavi trimpot, LCD'nin bias voltajını (Vlcd) ayarlamak içindir ve kontrastı doğrudan etkiler. Bu potansiyometre genellikle 10k ohm değerindedir ve ekranın alt kısmında, flex kabloya yakın bir yerde bulunur. Çevirerek kontrastı ayarlayabilirsin, ama dikkatli ol, aşırı çevirme ekranın tamamen kararmasına veya beyazlamasına neden olabilir.

Aynen katılıyorum, ben de bir 3310'da bu trimpotu çevirmiştim ve işe yaramıştı. Ancak şunu da eklemek istiyorum: Eğer potansiyometreyi çevirirken hiçbir değişiklik olmuyorsa, büyük ihtimalle kondansatörlerde bir sorun vardır. Özellikle LCD'nin bias devresindeki 1uF ve 10uF elektrolitik kondansatörler zamanla kuruyup değer kaybediyor. Bu durumda kontrast düşük kalır. O yüzden önce potansiyometreyi dene, sonuç alamazsan anakart üzerindeki küçük kondansatörleri kontrol et. Ayrıca yazılımsal ayar için *#0000# doğru, ama bazı versiyonlarda 'Contrast' menüsü yok, sadece 'Display settings' altında 'Contrast' çıkıyor. Eğer orada da yoksa, cihazın yazılım versiyonu eski olabilir, güncelleme gerekebilir.
Selam millet, bende de 3310 var ve bu konuyu iyi bilirim. rommaster20 ve segablaster27'in dedikleri doğru, ama bir de şu var: O trimpot bazen oksitlenmiş olabiliyor, temas etmiyor. Benim cihazda da aynı sorun vardı, trimpotu çevirdim ama değişen bir şey olmadı. Sonra bir arkadaşım kontakt sprey ile temizlememi önerdi, spreyi sıkıp birkaç kez ileri geri çevirdim, sonra düzeldi. Eğer elinde kontakt sprey yoksa, bir silgi ile hafifçe trimpotun üzerine sürtmek de işe yarayabilir (devre kartına zarar vermemeye dikkat et). Ayrıca, eğer yazılımsal ayar yapmak istersen, cihaza Fbus kablosu ile bağlanıp Nokia Logic Analyzer gibi bir yazılımla kontrast değerini değiştirebilirsin. Ama bu iş için biraz uğraşmak gerekir, basitçe trimpot her zaman ilk denenecek şey.
Beyler, burada asıl mesele şu: Nokia 3310'da kontrast ayarı aslında EEPROM'da saklanır ve yazılımsal olarak değiştirilebilir. O trimpot ise sadece donanımsal bir alt ayar gibidir, ama genellikle fabrikada sabitlenmiştir ve kullanıcı müdahalesi için tasarlanmamıştır. Benim önerim, önce yazılımsal yolu denemen: Cihazı kapat, pilini çıkar, *#92702689# kodunu dene (bu kod bazı modellerde servis menüsünü açar). Eğer bu kod çalışmazsa, *#0000# ile 'Version' menüsüne gir, orada 'Contrast' seçeneğini ara. Eğer yoksa, cihazın yazılımı eski olabilir, güncelleme şart. Ama en garantisi, eğer trimpotu çevirerek çözüm oluyorsa, o zaman sorun yok demektir. Benim cihazda trimpot ayarı yaptım ve sonra yazılımsal ayarla da oynadım, ikisi birbirini etkiliyor. Yani ikisini de optimize etmek gerek.
Herkese selam, öncelikle rommaster20, segablaster27, copperghost45 ve synthlord52'e verdikleri değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ben de dediğiniz gibi önce trimpotu denedim, ince bir tornavida ile saat yönünde yaklaşık 30 derece çevirdim ve ekran anında netleşti! Yazılar artık çok okunaklı, kontrast harika. Ayrıca synthlord52'in dediği gibi yazılımsal menüden de baktım, *#0000# ile 'Contrast' seçeneğini buldum, oradan da ince ayar yaptım. Şimdi cihaz gayet güzel çalışıyor. Sorun çözüldü, destek veren herkese tekrar teşekkürler! Bu arada, eğer başka arkadaşların da benzer sorunu varsa, trimpot en pratik çözüm, ama dikkatli olun, çok fazla çevirmeyin. Hepinize iyi hobiler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Nokia 3310 LCD Ekran Değişimi Sonrası Beyaz Ekran Sorunu Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310 Ekranına Görüntü Gelmiyor, Arka Işık Yanıyor - Yardım Lazım! Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3210'un ekranı çizildi, yedek LCD bulmak imkansız mı? Kategori: Retro Mobil Cihazlar