Selam dostlar, uzun zamandır retro telefonlarla uğraşıyorum ama bu sefer takıldım. Elimde bir Nokia 3310 var, bataryayı takınca telefon açılıyor, titreşim geliyor ve arka ışık yanıyor ama ekranda hiçbir şey görünmüyor. Ekran tamamen beyaz/karanlık, hiçbir karakter belirmiyor. Telefonu açarken ekranın altındaki kontrast ayarını da denedim, vidaları söktüm, flex kabloyu çıkarıp tekrar taktım ama nafile. Anakart üzerinde gözle görülür bir şişme veya yanık izi yok. Acaba ekran mı öldü yoksa anakarttaki bir komponent mi? Bu konuda tecrübesi olan varsa yardımcı olabilir mi? Bir de elimde yedek bir 3310 ekranı var ama onu denemeden önce başka bir şey kontrol etmemi önerir misiniz? Şimdiden teşekkürler kankalar!
Nokia 3310 Ekranına Görüntü Gelmiyor, Arka Işık Yanıyor - Yardım Lazım!
Cevaplar (4)
07.08.2026 14:01
Selam, aynı sorunu bende yaşamıştım geçen sene. Öncelikle panik yok, büyük ihtimalle ekranın flex kablosundaki temas sorunu veya anakart üzerindeki ekran konnektörünün lehim noktalarında bir çatlak var. Ama önce şunu dene: Telefon kapalıyken ekranın flex kablosunu çıkar, kontakları izopropil alkol ile temizle (eczanelerde bulunur, %99 olanından). Sonra tekrar takarken kablonun tam oturduğundan emin ol, üstüne bir parça bant ile sabitle. Eğer hala görüntü gelmiyorsa, anakart üzerindeki ekran konnektörünün lehimlerini büyüteçle kontrol et. Özellikle konnektörün altındaki küçük dirençlerde soğuk lehim olabilir. Benim sorunum buydu, havyayla tazeledim düzeldi. Yedek ekranı denemeden önce bunları yap derim, çünkü ekran değişimi son çare olsun.
07.08.2026 14:34
Hocam bence ekran ölmemiştir, çünkü arka ışık yanıyor. Arka ışık ayrı bir devre, ekran sürücüsü ayrı. Bu durumda en olası senaryo ekranın flex kablosundaki kopukluk ya da anakarttaki ekran sürücü IC'sinin (örneğin 4379 gibi bir şey) arızalı olması. Ama önce basit şeyleri eleyelim: Telefonun yan tarafındaki kontrast ayarını yaparken ekranda hiçbir değişiklik olmuyor mu? Eğer kontrast ayarı hiçbir şey değiştirmiyorsa, bu ekran sürücüsüne sinyal gitmiyor anlamına gelir. Multimetreniz varsa, ekran konnektöründeki pinlerde voltaj olup olmadığını ölçün. Özellikle VDD ve GND pinlerinde 2.8V civarı bir voltaj görmelisin. Eğer voltaj yoksa anakartta sorun var demektir. Ayrıca, yedek ekranı denemekten çekinme, ama takmadan önce konnektörü iyice temizle. Benzer bir durumda bende flex kablo değişimi çözmüştü, ama o kablo artık bulunmuyor, o yüzden dikkatli ol.
07.08.2026 15:19
Beyler, bu tür arızalarda genellikle ekran konnektörünün hemen yanındaki iki adet SMD kondansatör (genelde 100nF) sorunlu oluyor. Bunlar ekran güç hattını filtreliyor, eğer kısa devre yapmışlarsa ekran sürücüsü beslenemez ve görüntü gelmez. Anakart üzerinde ekran konnektörünün çevresine bak, siyah küçük kondansatörler var, multimetre ile kısa devre testi yap. Eğer kısa devre varsa, o kondansatörü sök ve yerine aynı değerde yeni bir tane lehimle. Benim 3310'umda bu sorun vardı, kondansatörü değiştirince düzeldi. Ayrıca, bir de şu var: 3310'un ekranı ile anakart arasındaki bağlantıyı sağlayan elastomer (lastik) bir şerit var, bazen o kayıyor. Onu da kontrol et, yerine oturduğundan emin ol. Eğer o kaymışsa ekran hiçbir şey göstermez. Kolay gelsin.
07.08.2026 16:49
Herkese teşekkürler, sorunu çözdüm! Önerileriniz üzerine önce flex kabloyu izopropil alkol ile temizledim, sonra konnektörün lehimlerini havyayla tazeledim. Görüntü geldi, ekran aynen çalışıyor. Meğer soğuk lehim varmış. retrobreaker58 ve romchaser87'in dediği gibi kondansatörleri de kontrol ettim ama onlar sağlamdı. Yedek ekranı hiç denemedim, iyi ki denememişim. Tekrar sağ olun, bu forum gerçekten işe yarıyor!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Nokia 3310 LCD Ekran Değişimi Sonrası Beyaz Ekran Sorunu
Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310 LCD Ekran Kontrast Ayarı: Potansiyometre mi, Yazılım mı?
Nokia 3210'un ekranı çizildi, yedek LCD bulmak imkansız mı?