disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Nokia 3210'un ekranı çizildi, yedek LCD bulmak imkansız mı?

Retro Mobil Cihazlar Açılış: 06.08.2026 01:06 21 Görüntülenme
Selam beyler, uzun süredir bu forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçen hafta babamın eski Nokia 3210'unu çatı katında buldum, ilk telefonumdu benim için, tam bir nostalji bombası. Cihaz açılıyor, şarj tutuyor, tuşlar çalışıyor ama ekranı maalesef çizilmiş ve sol üst köşeden de kırık. Yeni bir LCD panel bulmak istiyorum, ama sahibinden.com'da, Dolap'ta falan baktım, ya komple sökük telefon satıyorlar ya da astronomik fiyatlar. Yedek parça satan birkaç site var ama hepsi yurt dışı ve kargo derdi var. Bu ekranın orijinali neydi, hangi modellerle aynı paneli kullanıyor, bilen var mı? Ayrıca yan sanayi üretimi ya da uyumlu bir ekran takılabilir mi? Lehimleme falan gerekiyor mu, yoksa direkt soketli mi? Deneyimi olan varsa çok sevinirim, bu telefonu tekrar hayata döndürmek istiyorum, kanka.

Cevaplar (4)

Hocam geçmiş olsun, 3210 gerçekten efsane bir cihaz. O ekranın orijinali Philips PCD8544 tabanlı bir LCD değil, onu hemen söyleyeyim. 3210'da kullanılan panel, 84x48 piksel çözünürlüğünde, Epson veya Hitachi kontrolcülü bir LCD'dir. Aynı paneli Nokia 3210, 3310, 3330, 8210, 8850 gibi modellerde de bulabilirsin. Yani aslında uyumlu parça bulmak çok zor değil, ama orijinal Nokia yedek parçası bulmak biraz şans işi. Ben geçen yıl bir 3310'a ekran değiştirdim, soketli bir yapı var, lehim falan gerektirmiyor. Ama dikkat et, soket uçları çok ince, zorlamadan çıkar. Ayrıca ekranın arkasındaki metal çerçeve de önemli, onu da değiştirmen gerekebilir. Yurt dışı sitelerde 'Nokia 3210 LCD' diye aratırsan, özellikle AliExpress'te uyumlu ürünler var, ama kalite konusunda şanslı olman lazım. İlla orijinal olsun diyorsan, ikinci el sökük bir 3210 alıp ekranını sökebilirsin, bu en garantisi.

romchaser87 yazdı:

Hocam geçmiş olsun, 3210 gerçekten efsane bir cihaz. O ekranın orijinali Philips PCD8544 tabanlı bir LCD değil, onu hemen söyleyeyim.

Aynen, PCD8544 değil, o daha çok 3310'un ilk versiyonlarında falan kullanılmıştı. 3210'da kullanılan panel ile 3310'unki aslında birbirine çok benziyor ama pin yapıları aynı mı emin değilim. Benim bildiğim, 3210 ve 3330'un ekranları birebir aynıdır. Hatta 3330'un ekranı 3210'a direkt uyar, çünkü aynı flex kabloya sahipler. Ben birkaç yıl önce bir 3210'a 3330'un ekranını takmıştım, hiçbir sorun yaşamadım. Soketli dediğin gibi, lehim yok ama flex kablo çok hassas, takarken dikkatli ol. Yurt dışından alacaksan, "Nokia 3210 LCD" yerine "Nokia 3330 LCD" diye arat, daha ucuz bulabilirsin. Ayrıca bir de şu var: Ekranın arkasındaki aydınlatma LED'leri de zamanla sönüyor, eğer ekranı değiştirirsen onları da kontrol et. Hatta bazıları LED'leri değiştirip daha parlak hale getiriyor, ama orijinal görünüm istiyorsan söndürme.
Beyler bu konuya bir de anakart tarafından bakmak lazım. Ekran değişimi kolay da, 3210'un anakartındaki ekran konnektörü zamanla oksitleniyor. Eğer yeni ekranı taktığın halde görüntü gelmezse, konnektörün üzerine elektronik temizleyici sık ve birkaç kez tak-çıkar yap. Ayrıca ekranın flex kablosundaki ince şeritlerde kırılma olabilir, o yüzden ikinci el bir ekran alırken mutlaka eski cihazdan sökülmüş ve çalışır durumda olduğunu teyit et. Benim tavsiyem, AliExpress'te satılan "Nokia 3210/3330 LCD" ürünlerine yorumları oku, bazı satıcılar orijinal Nokia stoklarını satıyor. Bir de şu var: 3210'un ekranı ile 5110'in ekranı karıştırılıyor ama onlar farklı, 5110'de PCD8544 var, o yüzden dikkat et. Son olarak, eğer ekranı değiştirdikten sonra kontrast ayarı yapman gerekebilir, cihazın yanındaki küçük ayar vidası ile oynayabilirsin. Başka sorun olursa yaz.
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim, özellikle romchaser87 ve rambender40'e. Verdiğiniz bilgilerle yola çıktım, önce yurt dışından bir yerden "Nokia 3330 LCD" sipariş ettim, iki hafta sonra geldi. Açtım, cihazı söktüm, eski ekranı dikkatlice çıkardım, konnektörü temizledim, yeni ekranı taktım. Açtım, görüntü geldi, kontrastı da ayarladım, şu an telefon yeni gibi çalışıyor. Oksitlenme olayı da dediğiniz gibiymiş, temizleyince daha iyi temas etti. Bu forum olmasa bu işi yapamazdım, sağ olun var olun. Telefonu tekrar hayata döndürmek harika bir his, artık her akşam birkaç oyun oynuyorum. Konuyu çözülmüş olarak işaretliyorum, tekrar teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Nokia 3310 LCD Ekran Değişimi Sonrası Beyaz Ekran Sorunu Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310 LCD Ekran Kontrast Ayarı: Potansiyometre mi, Yazılım mı? Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310 Ekranına Görüntü Gelmiyor, Arka Işık Yanıyor - Yardım Lazım! Kategori: Retro Mobil Cihazlar