Selam dostlar, uzun zamandır retro telefonlarla uğraşıyorum. Geçenlerde bir Nokia 3310'un LCD ekranını değiştirdim. Eski ekran kırıktı, yeni bir tane aldım ve bağlantı şeridini (flat cable) yerine taktım. Ancak telefonu açtığımda ekran tamamen beyaz kalıyor, hiçbir şey görünmüyor. Telefon açılıyor, titreşim geliyor, tuş kilidi sesi çıkıyor ama ekranda hiçbir görüntü yok. Acaba bağlantı şeridini yanlış mı taktım? Yoksa ekranın kendisi mi arızalı? Daha önce bu sorunu yaşayan oldu mu? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Nokia 3310 LCD Ekran Değişimi Sonrası Beyaz Ekran Sorunu
Cevaplar (5)
09.08.2026 19:17
Merhaba, aynı sorunu bende yaşamıştım. Öncelikle bağlantı şeridinin tam oturduğundan emin ol. Nokia 3310'da ekran konektörü incedir ve tam oturmazsa beyaz ekran yapabilir. Ayrıca ekranın arkasındaki metal klipslerin yerine oturduğunu kontrol et. Eğer hala çözülmezse, ekranı değiştirdiğin ürünün orijinal olup olmadığını kontrol et, bazı ucuz muadiller uyumsuz olabiliyor.
09.08.2026 19:50
Bence büyük ihtimalle ekran kablosunun altındaki temas noktalarına baskı uygulayan köpük veya conta yerinden çıkmıştır. 3310'da ekran kablosu ile anakart arasındaki bağlantıyı sağlayan konektörün üzerinde küçük bir metal kilit vardır, onu açmadan kabloyu çekip takman gerekiyor. Eğer kilit kapalıyken takmaya çalıştıysan, pinler eğilmiş olabilir. Bir büyüteçle kontrol et. Ayrıca ekranın arkasındaki iki adet vidalı plakayı sökerken ekran şeridini yırtmış olabilirsin, görsel olarak kontrol et.
09.08.2026 20:35
Selamlar, bende de benzer bir durum olmuştu. Beyaz ekran genelde kontrast ayarından da kaynaklanabilir. Nokia 3310'da ekranın yanında küçük bir potansiyometre var (genelde ekranın altında veya yanında). Onu ince bir tornavida ile çevirerek kontrastı ayarlamayı dene. Ayrıca, ekranı değiştirirken yeni ekranın pin yapısı eskiyle aynı mı kontrol ettin mi? Bazı yedek parçalar farklı pin dizilimine sahip olabiliyor. Bir de pil bağlantısını kontrol et, bazen düşük voltaj da beyaz ekran yapabilir.
09.08.2026 22:05
Hocam, öncelikle geçmiş olsun. Ben de bu işi çok yaptım. Beyaz ekran sorununun en yaygın nedeni, ekran şeridinin konektöre tam oturmaması veya şeridin üzerindeki ince çizgilerin (izlerin) kırılmasıdır. Bir multimetre ile süreklilik testi yapabilirsin. Ayrıca, ekranı değiştirirken anakart üzerindeki konektöre zarar vermiş olabilirsin. Konektörün lehim noktalarını kontrol et, belki bir pin soğuk lehim yapmıştır. Eğer lehimleme konusunda deneyimliysen, konektörün bacaklarını hafifçe ısıtıp tekrar lehimlemeyi deneyebilirsin. Ama dikkat et, fazla ısı anakarta zarar verebilir.
10.08.2026 00:05
Sonunda sorunu çözdüm! Herkese teşekkür ederim. Sorun, ekran şeridinin konektöre tam oturmamasıymış. Metal kilidi açıp şeridi dikkatlice tekrar taktım ve ekran düzeldi. Ayrıca kontrast potansiyometresini de hafifçe çevirdim, görüntü netleşti. Hepinize çok teşekkürler, sağ olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Nokia 3310 LCD Ekran Kontrast Ayarı: Potansiyometre mi, Yazılım mı?
Kategori: Retro Mobil Cihazlar
Nokia 3310 Ekranına Görüntü Gelmiyor, Arka Işık Yanıyor - Yardım Lazım!
Nokia 3210'un ekranı çizildi, yedek LCD bulmak imkansız mı?