disket.net Beta
Konu Listesine Dön

macOS Catalina'da 32-bit uygulama çalıştırma (Rosetta 2 yok, ne yapmalıyım?)

macOS Açılış: 02.08.2026 19:05 2 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, başlıkta da belirttiğim gibi bir MacBook Pro 2015 (i5, 8GB RAM) kullanıyorum ve geçenlerde macOS Catalina'ya geçtim. Malum Catalina ile birlikte 32-bit uygulama desteği tamamen kaldırıldı. Benim de eski bir fotoğraf düzenleme programım var (Pixelmator 3.6 gibi değil, daha eski bir şey; aslında Adobe Photoshop CS6'nın 32-bit sürümü). Açmaya çalıştığımda direkt 'Bu uygulama macOS'un bu sürümüyle uyumlu değil' hatası alıyorum. Şimdi ben bu uygulamayı nasıl çalıştırabilirim? VirtualBox ile Windows kurmayı denedim ama donanım hızlandırma olmadan çok yavaş. Bir de Apple Silicon'daki Rosetta 2 gibi bir çözüm var mı Catalina için? Yoksa başka bir yol var mı? Bilen birileri yardımcı olursa çok sevinirim, bu programı kullanmadan işlerim yürümüyor.

Cevaplar (3)

Merhaba ismail, öncelikle geçmiş olsun. Bu klasik bir Catalina sorunu. 32-bit uygulamaları çalıştırmak için birkaç seçenek var ama hiçbiri birebir Rosetta 2 gibi değil. Rosetta 2 sadece Apple Silicon'da var ve o da 64-bit x86 uygulamalarını ARM'ye çeviriyor, 32-bit desteği yok. Catalina'da ise 32-bit çekirdek desteği tamamen kaldırıldığı için sistem seviyesinde bir çözüm yok. Ancak şunları deneyebilirsin:

1. **Eski macOS sürümüne dönmek**: En garantili yol. Time Machine yedeğin varsa Mojave'ye geri dönebilirsin. Mojave hala 32-bit uygulamaları destekliyor ve güvenlik güncellemeleri alıyor (en azından 2021'e kadar aldı).
2. **Sanal makine ile**: VirtualBox yerine VMware Fusion veya Parallels Desktop kullanmayı dene. Parallels, özellikle eski macOS sürümlerini sanal makinede çalıştırmak için iyi optimize edilmiş. Örneğin, sanal makineye Mojave kurup Photoshop CS6'yı orada çalıştırabilirsin. Donanım hızlandırma için VirtualBox'ta 'Enable 3D Acceleration' seçeneğini açtığından emin ol.
3. **Wine veya CrossOver**: Bu araçlar Windows API'sini macOS'a çevirir, ama 32-bit Windows uygulamalarını çalıştırmak için Wine 64-bit sürümü gerekli. Ancak Photoshop CS6'nın Windows sürümü 32-bit ise Wine ile deneyebilirsin. Yine de tam performans beklemek hayal olur.
4. **Eski bir Mac'e veya Hackintosh'a yönelmek**: Eğer bu programı sürekli kullanman gerekiyorsa, 2012 öncesi bir MacBook veya eski bir masaüstü bulup Mojave kurmak en pratik çözüm olabilir.

Ben şahsen senin yerinde olsam Time Machine ile Mojave'ye geri dönerdim. Catalina'nın getirdiği yenilikler (Sidecar, vs.) Photoshop CS6'nın verimliliğinin yanında sönük kalır. Kolay gelsin!

ismail yazdı:

Şimdi ben bu uygulamayı nasıl çalıştırabilirim? VirtualBox ile Windows kurmayı denedim ama donanım hızlandırma olmadan çok yavaş.

Kanka, amigacoder78'in dediği gibi Mojave'ye dönmek en mantıklısı. Ama bir de şu var: Eğer Photoshop CS6'nın 64-bit sürümünü bulabilirsen (CS6 aslında 64-bit olarak da vardı, 32-bit olan sürümü Windows için miydi yoksa Mac için mi? Mac sürümü zaten 64-bit'ti sanırım, yanlış hatırlamıyorsam). Eğer gerçekten 32-bit ise, belki uygulamanın içindeki bir eklenti veya eklenti yöneticisi soruna yol açıyordur. Bir de şunu dene: Uygulamayı sağ tıkla, 'Paket İçeriğini Göster' de, Contents/MacOS klasöründeki binary dosyayı Terminal'den çalıştırmayı dene. Bazen sistem hatası veriyor ama terminalden çalıştırınca uyarıyı atlayabiliyor.

Ayrıca, VirtualBox'ta hızlandırma için 'Enable VT-x/AMD-V' ve 'Enable Nested Paging' ayarlarını açtıysan yine de yavaş olabilir çünkü VirtualBox'ın grafik sürücüsü zayıf. VMware Fusion'a geçmek daha iyi olabilir, hatta orada 'Accelerate 3D Graphics' seçeneği var. Ama tabii ki Photoshop gibi bir programı sanal makinede kullanmak can sıkıcı olur. Ben olsam eski bir macOS'u harici bir diske kurar, oradan önyükleme yapardım. Yani macOS Mojave'yi harici SSD'ye kur, açılışta Option tuşuna basıp seç. Böylece Catalina'yı da kullanmaya devam edersin, ihtiyacın olunca harici diskten açarsın. Bu bence en temiz çözüm.
Herkese selam, öncelikle amigacoder78 ve turboghost99'a verdiği detaylı cevaplar için çok teşekkür ederim. Sonunda sorunu çözdüm! Aslında turboghost99'un dediği gibi uygulamanın 64-bit sürümü varmış; benim elimdeki kurulum dosyası eskiymiş, Adobe'nin sitesinden güncel CS6 kurulum dosyasını indirip (64-bit olanı) kurunca sorunsuz çalıştı. Meğerse uygulama 32-bit değilmiş, sadece eski kurulum dosyası 32-bit olarak işaretlenmiş. Yine de Mojave'ye dönmeyi düşünüyordum ama bu daha kolay oldu. VirtualBox ile uğraşmaktan kurtuldum.

Ayrıca harici diske Mojave kurma fikri de çok mantıklı, ileride gerekirse onu da denerim. Şimdilik her şey yolunda, Photoshop CS6 açılıyor ve çalışıyor. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

MacBook Pro 2011'de macOS High Sierra sonrası fan sürekli full devirde - çözümü olan var mı? Kategori: macOS
Classic Mac OS 8.1'de AppleScript ile dosya kopyalama komutu çalışmıyor Kategori: macOS
macOS 9.2.2'de PowerBook G3'te USB 1.1 flash bellek tanıtma sorunu Kategori: macOS