disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Classic Mac OS 8.1'de AppleScript ile dosya kopyalama komutu çalışmıyor

macOS Açılış: 03.08.2026 13:04 1 Görüntülenme
Selam yoldaşlar! Eski bir Power Macintosh 7300'üme Mac OS 8.1 kurdum ve AppleScript ile bir diskten diğerine otomatik dosya kopyalayan bir script yazmaya çalışıyorum. Ama 'duplicate' komutu sürekli hata veriyor. Şöyle bir script yazdım:

set sourceFolder to choose folder
set destFolder to choose folder
duplicate every file of folder sourceFolder to folder destFolder

Ama 'duplicate' komutu çalışırken 'The command is not available' hatası alıyorum. Script Editör'de derlerken sorun yok, ama çalıştırınca patlıyor. Acaba Mac OS 8.1'de AppleScript'in 'duplicate' komutu desteklenmiyor mu? Yoksa benim sistemimde bir eklenti mi eksik? Yardımcı olursanız çok sevinirim, çünkü bu script'i arşiv dosyalarımı yedeklemek için kullanacağım.

Cevaplar (2)

Merhaba! Bence sorun büyük ihtimalle AppleScript'in sürümüyle ilgili. Mac OS 8.1 ile birlikte gelen AppleScript 1.3.7 sürümünde 'duplicate' komutu aslında var, ama bazı sistemlerde Finder'ın scripting desteği tam yüklenmemiş olabiliyor. Önce 'Script Editor'ün 'File > Get Info' kısmından AppleScript sürümünü kontrol et. Eğer 1.3.7'den düşükse, AppleScript 1.3.7 güncellemesini Apple'ın eski yazılım arşivlerinden indirip kurman gerekebilir.

Ayrıca, script'i çalıştırmadan önce Finder'ın 'AppleScript' eklentisinin etkin olduğundan emin ol. Bunu 'Finder > Edit > Preferences > General' altında 'Show AppleScript menu' seçeneğini işaretleyerek kontrol edebilirsin. Ama asıl çözüm şu olabilir: 'duplicate' komutu yerine 'copy' komutunu dene. AppleScript 1.3.7'de Finder'in 'duplicate' komutu bazen 'File not found' hatası veriyor, çünkü 'folder' referansını tam çözemiyor. Şöyle bir alternatif dene:

set sourceFolder to choose folder
set destFolder to choose folder
copy every file of folder sourceFolder to folder destFolder

Bu komut bazen daha güvenilir çalışıyor. Eğer yine olmazsa, dosya listesini al ve her dosyayı tek tek kopyala. Ama önce sürümü kontrol et, çünkü benzer bir sorunu Mac OS 8.6'da yaşamıştım ve güncelleme sorunu çözmüştü.

Bence sorun büyük ihtimalle AppleScript'in sürümüyle ilgili. Mac OS 8.1 ile birlikte gelen AppleScript 1.3.7 sürümünde 'duplicate' komutu aslında var, ama bazı sistemlerde Finder'ın scripting desteği tam yüklenmemiş olabiliyor. Önce 'Script Editor'ün 'File > Get Info' kısmından AppleScript sürümünü kontrol et. Eğer 1.3.7'den düşükse, AppleScript 1.3.7 güncellemesini Apple'ın eski yazılım arşivlerinden indirip kurman gerekebilir.

Haklısın dostum, sağol! AppleScript sürümüm 1.3.7'ydi ama yine de çalışmadı. Ama 'copy' komutunu denediğimde sorunsuz çalıştı! Demek ki 'duplicate' komutu Finder'ın o sürümünde tam desteklenmiyormuş. Şimdi script'im çalışıyor, tüm dosyaları kopyalayabiliyorum. Belki başka kullanıcılar da aynı sorunla karşılaşırsa diye buraya yazayım: 'duplicate' yerine 'copy' kullanmak kesin çözüm. Tekrar teşekkürler, eyvallah!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

macOS Catalina'da 32-bit uygulama çalıştırma (Rosetta 2 yok, ne yapmalıyım?) Kategori: macOS
macOS 9.2.2'de PowerBook G3'te USB 1.1 flash bellek tanıtma sorunu Kategori: macOS
MacBook Pro 2011 (AMD Radeon 6750M) macOS High Sierra'da donma ve görüntü bozulması sorunu Kategori: macOS