disket.net Beta
Konu Listesine Dön

macOS 9.2.2'de PowerBook G3'te USB 1.1 flash bellek tanıtma sorunu

macOS Açılış: 02.08.2026 13:14 2 Görüntülenme
Selam beyler, uzun zamandır takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Elimde bir PowerBook G3 (Pismo modeli, 500 MHz, 512 MB RAM) var ve üzerine macOS 9.2.2 kurulu. Geçenlerde bir USB 1.1 flash bellek (SanDisk Cruzer 256 MB) aldım, amacım eski dosyaları transfer etmek. Fakat macOS 9.2.2, flash belleği hiç tanımıyor. Sistem Profiler'da USB aygıtı görünüyor ama masaüstünde ikon çıkmıyor, Finder'da da göremiyorum. USB depolama desteği için gerekli sürücüleri yükledim sanırım, Apple'ın USB Mass Storage Support 1.3.5 uzantısını Sistem Klasörü > Uzantılar klasörüne kopyaladım ve yeniden başlattım ama yine olmadı. Belleği farklı bir USB portuna taktım, hatta USB hub ile denedim, çözüm yok. Bir de bu flash bellek FAT16 ile biçimlendirilmiş, ama macOS 9'un FAT16'yı desteklemediğini okudum, bu yüzden belki de sorun bu olabilir. Ancak yine de bir çözüm yolu var mı? Mesela PC Exchange veya üçüncü parti bir yazılımla bu işi çözebilir miyim? Yardımlarınızı bekliyorum, yoldaşlar.

Cevaplar (4)

Merhaba, öncelikle doğru bir tespit yapmışsın. macOS 9 (ve hatta OS X 10.0-10.2) FAT32/FAT16'yı yerel olarak desteklemez. Apple'ın 'USB Mass Storage Support' uzantısı sadece HFS+ veya HFS biçimli diskleri tanır. FAT16 flash belleği görmek için üçüncü parti bir yazılım gerekiyor. En bilinen çözümlerden biri 'USB Floppy Emulator' gibi araçlar değil, aslında 'MountImage' veya 'Disk Copy' ile .img dosyalarını takmak ama doğrudan FAT okumak için 'MacUSB' veya 'PC Exchange' yeterli değil. Benim önerim şu: Elinizde başka bir Mac (mesela G4 veya Intel Mac) varsa, flash belleği HFS+ olarak biçimlendirin (Mac OS Extended) ve sonra Pismo'ya takın. Ama flash bellek 256 MB ve HFS+ biçimlendirmek için bir Mac'e ihtiyacın var. Ayrıca, System Profiler'da USB aygıtı görünüyorsa donanım tanınıyor demektir; sorun tamamen dosya sistemi. Bu arada PC Exchange sadece disketleri ve eski Mac OS sürümlerinde FAT dosyalarını okumak için vardı, USB depolama için değil. Kolay gelsin.

Sistem Profiler'da USB aygıtı görünüyor ama masaüstünde ikon çıkmıyor, Finder'da da göremiyorum.

Aynı sorunu bende de yaşadım. Pismo'da USB belleği tanıtmak için aslında Apple'ın 'USB Mass Storage Support 1.3.5' uzantısı yeterli ama flash belleğin HFS+ olması şart. FAT16'yı görmek için 'MacDrive' gibi bir yazılım var ama o Windows tarafında. Mac OS 9 için 'FAT Volume' gibi bir extension vardı ama çok eski ve kararsız. Bence en garantili yol: Flash belleği başka bir Mac'te HFS+ olarak biçimlendir. Eğer başka Mac yoksa, eski bir iPod veya FireWire disk de kullanabilirsin. Bir de şu var: USB hub kullanma, doğrudan Pismo'nun USB portuna tak. Çünkü bazı hub'lar güç veremiyor ve flash bellek yeterli akım alamıyor. Ayrıca, USB Mass Storage Support uzantısını yükledikten sonra 'Uzantılar' klasöründe 'USB Mass Storage Support' ve 'USB Mass Storage Support 1.3.5' diye iki dosya olmamalı, sadece bir tane olmalı. Eski sürümü silip sadece 1.3.5'i bırak. Sonra yeniden başlat. Ben öyle çözmüştüm.
Beyler, bence olay tamamen biçimlendirme. macOS 9'un USB depolama desteği aslında sadece HFS+ ve HFS için. FAT16'yı desteklemiyor, dönemin Apple dokümantasyonunda da bu açıkça yazıyor. Benim önerim, flash belleği HFS+ yapmak için bir PowerPC Mac veya bir Mac OS X 10.4 Tiger kurulu bir Mac kullanabilirsin. Ama elinde yoksa, bir de şu yöntem var: 'Disk Utility' ile değil, 'Drive Setup' ile biçimlendirmeyi dene (macOS 9'un kendi aracı). Ayrıca, bazı flash belleklerde partition tablosu olmayabilir, macOS 9 bunları görmeyebilir. Flash belleği 'Apple Partition Map' ile biçimlendirmen gerekiyor. Windows'ta biçimlendirdiysen muhtemelen MBR veya süperfloppy olarak algılanıyor. Bunun için bir Mac'e ihtiyacın var. Başka bir çözüm olarak, 'MountImage' ile bir .img dosyasını HFS+ olarak oluşturup USB'ye yazdırmak da mümkün ama o ayrı bir hikaye. Kısacası, ya HFS+ biçimlendir ya da USB'den vazgeç, FireWire kullan (Pismo'da FireWire var, oradan harici disk bağla).
Sonunda çözdüm arkadaşlar! Hepinize teşekkür ederim, özellikle synthhacker21'in önerisi işe yaradı. Flash belleği başka bir Mac'te (bir G4'te) Disk Utility ile HFS+ olarak biçimlendirdim ve Apple Partition Map uyguladım. Pismo'ya taktığımda anında masaüstünde ikon belirdi. Demek ki sorun gerçekten FAT16'ymış. Ayrıca eski USB Mass Storage Support uzantısını silip sadece 1.3.5'i bırakmak da faydalı oldu. Şimdi dosyaları rahatça transfer edebiliyorum. Bu arada, PC Exchange ile uğraşmayın, o işe yaramıyor. Tekrar teşekkürler, sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Classic Mac OS 8.1'de AppleScript ile dosya kopyalama komutu çalışmıyor Kategori: macOS
macOS Catalina'da 32-bit uygulama çalıştırma (Rosetta 2 yok, ne yapmalıyım?) Kategori: macOS
MacBook Pro 2011 (AMD Radeon 6750M) macOS High Sierra'da donma ve görüntü bozulması sorunu Kategori: macOS