disket.net Beta
Konu Listesine Dön

MacBook Pro 2011 (AMD Radeon 6750M) macOS High Sierra'da donma ve görüntü bozulması sorunu

macOS Açılış: 02.08.2026 13:00 2 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum, ilk konumu açıyorum. Elimde 2011 ortası MacBook Pro 15" (8,1) var, işlemcisi i7-2635QM, 16 GB RAM, 1 TB HDD. Ekran kartı AMD Radeon HD 6750M ve Intel HD 3000 (optimus yok, sadece AMD aktif). macOS High Sierra 10.13.6 kurulu, dosya sistemi HFS+. Sorunum şu: cihazı açtıktan sonra 10-15 dakika içinde ekran anında donuyor, bazen çizgiler ve renk bozulmaları oluyor, bazen de tamamen kararıyor. Sadece zorla kapatma yapabiliyorum. Soğutucu temizliği yaptım, termal macun yeniledim, hala aynı. Sistem raporunda GPU'yu normal gösteriyor ama ben bu durumun GPU'nun kendisinden mi yoksa High Sierra'daki bir sürücü sorunundan mı kaynaklandığını anlayamadım. Ayrıca macOS Mojave'ye geçmeyi düşünüyorum ama bu model resmi olarak desteklenmiyor, patch ile kurmayı denemeli miyim yoksa bu donma sorunu için önce başka bir şey mi yapmalıyım? Herkese şimdiden teşekkürler, yoldaşlar.

Cevaplar (4)

Merhaba, bu klasik bir 2011 MacBook Pro GPU sorunu. Radeon HD 6750M'de BGA çipine giden lehim bağlantıları ısı stresiyle çatlıyor ve bu da tam olarak bahsettiğin belirtilere yol açıyor. High Sierra'da sürücü kaynaklı olma ihtimali düşük, çünkü bu donanım macOS'ta zaten destekli. Öncelikle şunu deneyebilirsin: macOS'un kendi Disk Utility'sinden İlk Yardım çalıştır, ama asıl önemli olan GPU'yu test etmek. Windows veya Linux ile harici bir diskten açılış yapıp stres testi yapabilirsin; eğer orada da donuyorsa kesin donanımsal. Eğer donanımsal ise, tek kalıcı çözüm anakartı revizyonlu bir GPU ile değiştirmek ya da GPU'yu yeniden top yapmak (reballing). Ama önce bir şey daha: Apple'ın 2011 MacBook Pro için ücretsiz onarım programı vardı, hala geçerli mi bilmiyorum ama Apple Store'a danışmakta fayda var.

Sistem raporunda GPU'yu normal gösteriyor ama ben bu durumun GPU'nun kendisinden mi yoksa High Sierra'daki bir sürücü sorunundan mı kaynaklandığını anlayamadım.

Aynen, sistem raporu çoğu zaman hatalıyı göstermez. Ben de 2011 17" (8,3) kullanıyorum, geçen yıl aynı belirtilerle bozuldu. Benim çözümüm şu oldu: macOS'un içinde GPU'yu devre dışı bırakıp sadece Intel HD 3000 ile kullanmak. Bunun için macOS'ta "gfxCardStatus" uygulaması var ama 2011'de sadece AMD aktif olduğu için işe yaramıyor. Ancak Linux tarafında veya OpenCore ile yüklenen macOS'ta ACPI patch ile AMD'yi kapatıp Intel'i aktif edebilirsin. Ama önce şunu dene: Sistem Tercihleri > Enerji Tasarrufu'nda "Otomatik grafik anahtarlama" varsa işaretliyse kaldır, yoksa zaten yok. Donma sırasında harici bir ekran takılıysa farklı davranıyor mu? Bir de şu anki macOS kurulumunda GPU'yu zorlayan bir şey var mı (video oynatma, oyun vs.)? Bence sorun kesin ısı kaynaklı lehim, ama yine de yazılımsal test için PRAM ve SMC sıfırlamayı dene.
Selamlar, ben de bu konuda birçok araştırma yaptım. 2011 MacBook Pro'larda GPU sorunu o kadar yaygın ki, Apple'ın 2015'te başlattığı ücretsiz onarım programı sadece 8,2 ve 9,1 modelleri kapsıyordu (15" ve 17"), yani 8,1 değil. Yani Apple'dan ücretsiz çözüm bekleme. Ama bir umut var: Bazı kişiler GPU'yu fırında ısıtarak (reflow) geçici olarak düzeltiyor, ama bu riskli ve geçici bir çözüm. Kalıcı çözüm için anakartı değiştirmek ya da GPU'yu reballing yapan bir servise vermek lazım. Ancak benim tavsiyem, bu makineyi tamir etmek yerine macOS Mojave veya Catalina'ya OpenCore ile geçip yazılım tarafında GPU'yu devre dışı bırakmaktır. OpenCore'da "boot-args" olarak "-wegnoegpu" ekleyebilirsin, bu sayede AMD GPU'yu tamamen kapatıp Intel HD 3000 ile çalışırsın. Bu sayede donma sorunu büyük ihtimalle çözülür, ama performans düşer (Intel HD 3000, 4K video izlerken takılabilir, ama günlük kullanım için yeterli). Ayrıca Mojave patch'i yerine OpenCore'u öneririm, çünkü daha güncel ve güvenli.
Çok teşekkürler dostlar, hepinizin yazdıklarını dikkate aldım. Özellikle cyberknight71'in OpenCore ve -wegnoegpu önerisi işe yaradı. Mojave'yi OpenCore ile kurmayı denedim, boot-args'e -wegnoegpu ekledim ve AMD GPU'yu devre dışı bıraktım. Şu an Intel HD 3000 ile sorunsuz çalışıyorum, donma tamamen durdu. Tabii ki performans düştü ama bu eski makine için kabul edilebilir. Ayrıca microfiend62'nin dediği gibi Windows'ta stres testi yapmıştım, orada da donuyordu, yani donanımsal olduğu kesinleşti. Şimdilik bu çözümle idare edeceğim, ileride anakart değişimi düşünebilirim. Tekrar teşekkürler, sağ olun var olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

MacBook Pro 2011'de macOS High Sierra sonrası fan sürekli full devirde - çözümü olan var mı? Kategori: macOS
Classic Mac OS 8.1'de AppleScript ile dosya kopyalama komutu çalışmıyor Kategori: macOS
macOS Catalina'da 32-bit uygulama çalıştırma (Rosetta 2 yok, ne yapmalıyım?) Kategori: macOS