disket.net Beta
Konu Listesine Dön

MacBook Pro 2011'de macOS High Sierra sonrası fan sürekli full devirde - çözümü olan var mı?

macOS Açılış: 04.08.2026 13:44 1 Görüntülenme
Selam dostlar, başlıkta da belirttiğim gibi bir MacBook Pro 2011 (13 inç, i5-2415M, 4GB RAM, Intel HD 3000) kullanıyorum. Uzun süredir macOS Mountain Lion ile sorunsuz kullanıyordum, ama geçen hafta bir arkadaşımın verdiği USB'den macOS High Sierra'ya geçtim (dosya sistemi olarak HFS+ seçtim, APFS değil). Kurulum sorunsuz tamamlandı, sistem açılıyor ama fan sürekli maksimum devirde dönüyor ve makine ciddi şekilde ısınıyor. Activity Monitor'de CPU kullanımı %10'u geçmiyor, işlemci yükü düşük ama fan durmuyor. SMC reset ve NVRAM reset denedim, sorun düzelmedi. Ayrıca 'powermetrics' komutuyla baktığımda CPU sıcaklığı 75-80°C civarında seyrediyor, bu da yüksek gibi geliyor. Acaba High Sierra ile birlikte gelen yeni termal yönetim sürücüleri bu eski MacBook Pro'da sorun mu çıkarıyor? Yoksa fan kontrolünü elle yapmam gereken bir ayar mı var? Yardımcı olabilecek birisi varsa çok sevinirim, bu makine benim için değerli bir koleksiyon parçası ve ona zarar vermek istemiyorum.

Cevaplar (3)

Merhaba, aynı sorunu ben de yaşadım. High Sierra sonrası özellikle 2011 ve 2012 MacBook Pro'larda termal yönetim sorunları bilinen bir durum. Öncelikle şunu belirteyim: SMC reset doğru bir adım ama bazen yeterli olmuyor. Benim çözümüm, macOS'un kendi fan kontrolünü devre dışı bırakıp üçüncü parti bir fan kontrol yazılımı kullanmaktı. Macs Fan Control (https://www.crystalidea.com/macs-fan-control) programını öneririm. Bu program sayesinde fan eğrisini manuel olarak ayarlayabiliyorsun. Ayrıca, High Sierra'da 'thermal pressure' olayı değişti, eski sürümlerdeki gibi davranmıyor. Benim makinede (MacBook Pro 2011 15" i7) aynı belirtiler vardı, Macs Fan Control ile fanı 'CPU Proximity' sensörüne göre değil de 'GPU' sensörüne göre ayarlayınca sorun çözüldü. Sıcaklık değerin 75-80°C ise aslında normal sayılır ama fan sürekli full devirdeyse bu anormal. Ayrıca bir de 'Intel Power Gadget' ile işlemcinin gerçek frekansını kontrol et, belki bir işlem sürekli turbo boost'u tetikliyordur. High Sierra'da 'powerd' süreci bazen CPU'yu yüksek frekansta tutabiliyor. Eğer Macs Fan Control işe yaramazsa, bir de 'smcFanControl' deneyebilirsin ama o daha eski bir yazılım.

Acaba High Sierra ile birlikte gelen yeni termal yönetim sürücüleri bu eski MacBook Pro'da sorun mu çıkarıyor?

Aslında sorunun kaynağı tam olarak bu değil. High Sierra, 2011 MacBook Pro'lar için son desteklenen sürümlerden biri, yani Apple'ın kendisi bu modeli hala destekliyor. Ancak High Sierra'nın termal yönetim algoritması, özellikle eski Intel HD 3000 grafik birimine sahip modellerde farklı davranıyor. Ben de uzun süre bu sorunla uğraştım. Sonunda şunu fark ettim: macOS, fanı kontrol ederken yalnızca işlemci sıcaklığına değil, aynı zamanda 'kasa sıcaklığı' sensörlerine de bakıyor. 2011 MacBook Pro'da bu sensörler bazen yanlış değerler okuyabiliyor. Bunun için 'Macs Fan Control' programında sensör değerlerini görüntüleyip hangisinin anormal yüksek değer gösterdiğini tespit etmenizi öneririm. Eğer 'Thunderbolt' sensörü gibi bir değer sürekli 100°C gösteriyorsa, bu bir donanım hatasıdır. Ama çoğu zaman bu bir yazılımsal hatadır ve 'SMC reset' sonrasında bile düzelmeyebilir. Bir diğer çözüm ise, High Sierra'yı temiz kurulum olarak değil, güncelleme olarak yüklemek. Ayrıca 'pmset -a manul' komutunu deneyin (yanlış yazmadım, 'manual' değil) - bu, fanı manuel moda alır ama sonra tekrar otomatik moda döndürmek için 'pmset -a auto' yazmanız gerekir. Ben bu komutlarla geçici bir çözüm elde ettim ama kalıcı çözüm Macs Fan Control oldu.
Öncelikle her iki arkadaşımın da önerdiği Macs Fan Control'ü denedim ve gerçekten işe yaradı. Fan eğrisini kendim ayarladım, 'CPU Proximity' sensörüne göre 50°C'de %30, 80°C'de %100 olacak şekilde bir eğri oluşturdum. Artık fan normal devirde dönüyor, sıcaklık da 60-65°C civarında sabitlenmiş durumda. Ayrıca 'powermetrics' ile tekrar baktığımda CPU sıcaklığı 65°C'ye düştü, yani sorun çözüldü. cpuwizard84'in dediği gibi sensör değerlerini kontrol ettim, 'Thunderbolt' sensörü 95°C gösteriyordu ama bu yanlış bir okumaydı, Macs Fan Control'de bu sensörü devre dışı bıraktım. Ayrıca 'pmset' komutları da işe yaradı ama kalıcı olmadı. Sonuç olarak destekleriniz için çok teşekkür ederim, bu güzel makineyi emekli etmeden kullanmaya devam edeceğim. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum, aynı sorunu yaşayanlara da Macs Fan Control'ü şiddetle tavsiye ederim. Sağ olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Classic Mac OS 8.1'de AppleScript ile dosya kopyalama komutu çalışmıyor Kategori: macOS
macOS Catalina'da 32-bit uygulama çalıştırma (Rosetta 2 yok, ne yapmalıyım?) Kategori: macOS
macOS 9.2.2'de PowerBook G3'te USB 1.1 flash bellek tanıtma sorunu Kategori: macOS