disket.net Beta
Konu Listesine Dön

iPhone 6s pil sağlığı %84 ama ani kapanma oluyor, ne yapmalıyım?

iPhone Açılış: 01.08.2026 01:09 2 Görüntülenme
Selam dostlar, yıllardır kullandığım iPhone 6s'im var. Pil sağlığı ayarlar bölümünde %84 görünüyor ama son birkaç haftadır özellikle soğuk havalarda ve şarjı %30 civarındayken telefon aniden kapanıyor. Açtığımda da pil yüzdesi %5'e düşmüş oluyor. Bu durum özellikle dışarıda navigasyon kullanırken çok can sıkıcı. Pil değişimi için servise götürmeden önce kendi başıma yapabileceğim bir şey var mı? Kalibrasyon falan işe yarar mı, yoksa pil sağlığı %84 görünse de bu davranış pilin ömrünün bittiğine mi işaret? Bir de iOS sürümüm 15.8.1, bu sürümde bu sorun bilinen bir şey mi? Yorumlarınızı bekliyorum, teşekkürler.

Cevaplar (4)

Merhaba, aynı sorunu ben de yaşadım. %84 pil sağlığı aslında Apple'ın belirttiği gibi 'peak performance' için yeterli görünüyor ama bu değer sadece pilin kapasite kaybını gösteriyor, iç direncini göstermiyor. 6s'lerde özellikle soğukta iç direnç artar ve ani kapanmalar tetiklenir. Kalibrasyon yapmak geçici bir çözüm olabilir ama asıl çözüm pil değişimi. Ben de kendi pilimi değiştirdim, orijinal değil ama kaliteli bir batarya taktım, sorun tamamen çözüldü. Ayrıca iOS 15.8.1'de bu tür ani kapanmalar bilinen bir durum değil, daha çok donanımsal. Yine de önce bir yedek al, sonra DFU modunda geri yükleme yapmayı deneyebilirsin ama ben pek işe yarayacağını sanmıyorum.

tapeusta75 yazdı:

Ayrıca iOS 15.8.1'de bu tür ani kapanmalar bilinen bir durum değil, daha çok donanımsal.

Hocam bu söylediğiniz kısmen doğru ama şöyle bir detay var: iPhone 6s, iOS 15.8.1'de performans yönetimi (throttling) özelliği aktif çalışıyor. Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı bölümünde 'Beklenmedik bir şekilde kapanan iPhone' uyarısı çıktıysa bu, pilin zirve performansı destekleyemediğini gösterir. %84'te bu uyarı çıkmasa bile pilin iç direnci yüksek olabilir. Kesin çözüm pil değişimi. Ben de 6s plus kullanıyorum, geçen sene aynı sorunu yaşadım, %82 görünüyordu ama soğukta kapanıyordu. Orijinal servis yerine güvenilir bir yerde kaliteli bir batarya ile değiştirdim, sorun bitti. Kalibrasyon için şunu deneyebilirsiniz: pili tamamen bitirin, sonra şarjda hiç kullanmadan %100'e kadar doldurun, bu işlemi 2-3 kez tekrarlayın. Ama bu işlem sadece pil göstergesini düzeltebilir, ani kapanmayı engellemez. Bir de şarj kablosunu değiştirmeyi deneyin, bazı kablolar düşük voltaj veriyor ve telefonu yanıltıyor.
Selam, bence önce şunu netleştirelim: pil sağlığı %84 olması, pilin tasarım kapasitesinin %84'üne kadar şarj olabildiği anlamına gelir. Ama bu, pilin bozuk olmadığı anlamına gelmez. 6s'lerde pil seri numarasına göre Apple'ın ücretsiz değişim programı vardı ama o program çoktan kapandı. Yine de kontrol etmekte fayda var. Eğer telefonunuzu hiç sökmediyseniz ve piliniz orijinalse, serviste orijinal pil taktırmak en garantisi ama fiyatı yüksek olabilir. Kendiniz değiştirmek isterseniz, iFixit'in kılavuzunu takip edin, gerekli aletlerle birlikte geliyor. Dikkat etmeniz gereken nokta, ekranı açarken ekran kablolarını koparmamak ve pil yapıştırıcılarını çekerken bataryayı delmemek. Ayrıca iOS 15.8.1'de performans yönetimi aktif olduğu için, pil değişiminden sonra bir süre telefon kendini kalibre edecek, normaldir. Bir de şu var: eğer cihazınızda 3D Touch ile ilgili sorun yaşarsanız, pil değişimi sırasında ekran kablosuna zarar vermiş olabilirsiniz. O yüzden dikkatli olun.
Herkese çok teşekkür ederim, özellikle tapeusta75 ve glitchcoder27'in önerileri işe yaradı. Sonunda dayanamadım, güvendiğim bir telefoncuya götürdüm, pil sağlığı %84 görünmesine rağmen pilin iç direncinin yüksek olduğunu söyledi. Orijinal pil taktırdım, şu an soğuk havada dışarıda test ettim, hiç kapanma olmadı. Kalibrasyon işe yaramamıştı, sorun tamamen donanımsalmış. Ayrıca iOS 15.8.1 ile ilgili bir sorun yokmuş. Tekrar teşekkürler, konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

iPhone 6 bataryası şişti, ekranı itti. Evde değiştirebilir miyim yoksa servise mi gitmeli? Kategori: iPhone
iPhone 4S iOS 9.3.6'da WhatsApp artık açılmıyor, eski sürüm bulamadım Kategori: iPhone
iPhone 4S iOS 9.3.6'da pil ömrü ve performans artışı için ne yapabilirim? Kategori: iPhone