disket.net Beta
Konu Listesine Dön

iPhone 4S iOS 9.3.6'da pil ömrü ve performans artışı için ne yapabilirim?

iPhone Açılış: 01.08.2026 07:06 3 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır buradayım ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir iPhone 4S var, iOS 9.3.6 yüklü. Cihazı yeni aldım gibi kullanmak istiyorum ama pil ömrü berbat, şarj %100'den %20'ye 2 saatte düşüyor. Ayrıca uygulamalar arası geçişte donmalar oluyor, özellikle Safari'de sekme açarken arayüz kasıyor. Cihazı sıfırlamayı düşündüm ama önce sizlerin deneyimlerini öğrenmek istedim. Pil sağlığını nasıl kontrol edebilirim? Servise götürmeden kendim pil değiştirebilir miyim? Ayrıca iOS 9'da hangi ayarları kapatırsam performans ve pil ömrü artar? Şimdiden teşekkürler, yardımcı olursanız sevinirim.

Cevaplar (4)

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. iPhone 4S'te pil ömrü gerçekten zamanla azalıyor ama birkaç şeyle gözle görülür iyileşme sağlayabilirsin. Pil sağlığını kontrol etmek için iOS 11.3 ve sonrasında Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı bölümü var ama senin cihaz iOS 9'da, o yüzden üçüncü taraf uygulamalarla kontrol edebilirsin. Mac'te CoconutBattery veya Windows'ta iBackupBot gibi araçlar pilin döngü sayısını ve aşınma oranını gösteriyor. Eğer pilin 500 döngüyü geçmişse değişim zamanı gelmiş demektir. Kendin değiştirmek istersen, iFixit'in kılavuzunu izleyerek yapabilirsin, ama dikkatli ol çünkü 4S'in açılması hassas, ekran kablolarını koparmamaya özen göster. Performans için ise Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Hareketi Azalt'ı aç, böylece paralaks efektleri kapanır. Ayrıca Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenileme'yi kapat, bu pil ömrüne çok fayda eder. Safari'deki kasmalar için ise Ayarlar > Safari > Gelişmiş > JavaScript'i kapatmayı deneyebilirsin ama bazı siteler bozulabilir, o yüzden dikkatli ol. Umarım işe yarar, kolay gelsin.

Eğer pilin 500 döngüyü geçmişse değişim zamanı gelmiş demektir.

Katılıyorum, pil değişimi şart gibi. Ben de 4S kullanıyorum ve geçen yıl pil değiştirdim. Orijinal pil bulmak zor, ama AliExpress'te iyi markalar var, dikkat et. Değişimden sonra cihaz uçuyor. Ayrıca iOS 9'da şu ayarları da yapabilirsin: Ayarlar > iCloud > Fotoğraflar > iCloud Fotoğraf Arşivi'ni kapat, çünkü senkronizasyon sürekli çalışıyor. Ayarlar > Genel > Spot Arama'yı kapat, arama indeksleme yapıyor. Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri'nden gereksiz uygulamaları kapat. Bir de şarj döngüsüne dikkat et, %20'nin altına düşürme, gece şarjda bırakma. Bu ayarlarla pil ömrü en az 3-4 saat uzuyor. Performans için ise cihazı DFU modunda geri yükleyebilirsin, iTunes üzerinden sıfırlama temiz kurulum yapar, sistem dosyalarındaki şişkinlikler gider. Ama önce yedek almayı unutma.
Beyler, hepinize katılıyorum ama bir de şu var: iPhone 4S'in işlemcisi A5 ve 512MB RAM, iOS 9 onun için ağır. Bu yüzden donmalar normal. En radikal çözüm iOS 6'ya geri dönmek, ama Apple imzalı değil, imza sunucuları kapalı olduğu için resmi olarak düşürmek mümkün değil. Yine de jailbreak ile blobs kaydedip restore edebilirsin ama riskli. Bence en mantıklısı şu: Cihazı sıfırla, sadece temel uygulamaları kur. WhatsApp, YouTube gibi ağır uygulamaları kullanma, web sürümlerini kullan. Safari yerine Opera Mini dene, daha hafif. Ayrıca arka planda çalışan uygulamaları kapatmak için ana tuşa çift basıp yukarı kaydır. Bunlar işe yarar. Pil değişimi de şart, ama önce yazılımsal optimizasyonu dene, belki pil değişimine gerek kalmaz.
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim. Verdiğiniz tavsiyelerle cihazı toparladım. Öncelikle pil sağlığını CoconutBattery ile kontrol ettim, %78 çıktı, döngü sayısı 720 idi. Pil değişimini yaptım, iFixit kılavuzunu izledim, gerçekten zor değilmiş. Ayrıca hareketi azalt, arka plan yenileme ve konum servislerini kapattım. Safari'de JavaScript'i kapattım, bazı siteler bozuldu ama kasma gitti. Şu an pil ömrü 5-6 saati rahat buluyor, performans da fena değil. Tekrar teşekkürler, sorun çözüldü!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

iPhone 6 bataryası şişti, ekranı itti. Evde değiştirebilir miyim yoksa servise mi gitmeli? Kategori: iPhone
iPhone 4S iOS 9.3.6'da WhatsApp artık açılmıyor, eski sürüm bulamadım Kategori: iPhone
iPhone 6s pil sağlığı %84 ama ani kapanma oluyor, ne yapmalıyım? Kategori: iPhone