Selamlar dostlar, uzun süredir takip ediyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Elimde 2015 model bir iPhone 6 var, iOS 12.5.7'de takılıyor. Cihazı yedek olarak kullanıyorum, ama son birkaç haftadır ekranın sağ tarafı hafifçe kabardı ve dokunmatik bazen tepki vermiyor. Dün gece arka kapağı açtım, bataryanın şiştiğini ve ekranın altından yukarı doğru ittiğini gördüm. Batarya orijinal değil, 1.5 yıl önce bir telefoncuda değiştirilmişti. Şimdi sorum şu: Bu şişmiş bataryayı evde kendim değiştirebilir miyim? Yoksa cihazı tamamen servise mi götürmeliyim? Ekran konektörlerinde hasar var mı diye kontrol etmek istiyorum ama sökme işlemine cesaret edemiyorum. Ayrıca, batarya değişimi sonrası True Tone veya diğer sensörlerde sorun yaşar mıyım? Bu modelde batarya değişimi için hangi yapıştırıcıları kullanmak gerekiyor? Tecrübeli arkadaşların önerilerine açığım. Şimdiden teşekkürler, kankalar.
iPhone 6 bataryası şişti, ekranı itti. Evde değiştirebilir miyim yoksa servise mi gitmeli?
Cevaplar (5)
01.08.2026 13:27
Merhaba floppywizard84, öncelikle geçmiş olsun. Şişmiş batarya ciddi bir durum, lityum-iyon pillerde bu durum yangın riski taşıyabilir, o yüzden cihazı kullanmayı bırak. Evde değiştirmek istiyorsan iFixit'in iPhone 6 batarya değişim kılavuzunu birebir takip et. Ama dikkat etmen gereken birkaç önemli nokta var: 1) Ekranı açarken pentalobe vidaları (PH000) doğru tornavidayla sök, çizmemeye özen göster. 2) Şişmiş bataryayı çıkarırken kesinlikle bükmeye çalışma, batarya yapıştırıcı şeritlerini çekerek çıkar; şerit koparsa plastik bir kartla hafifçe kaldır ama bataryaya zarar verme. 3) Yeni batarya alırken kaliteli bir marka seç, orijinal olmasa bile en azından CE sertifikalı ve 'A+ kalite' olarak satılanlardan al. 4) Ekran konektörlerinde hasar var mı diye kontrol etmek için ekranı tamamen ayırmadan önce sadece batarya konektörünü sök, ekran konektörlerini yerinden çıkarma. 5) True Tone bu modelde yok, iPhone 6 da True Tone yok zaten, o yüzden sorun yaşamazsın. Yapıştırıcı olarak Tesa 61395 çift taraflı bant veya 3M'nin 468MP modeli kullanılır, ama ben genelde ekranı yerine oturtmak için sadece çift taraflı bant kullanıyorum, sıvı yapıştırıcı önermem. Eğer kendine güvenmiyorsan servise götür, ama evde yapmak istersen bu adımlara uy.
01.08.2026 13:42
tapeusta75 yazdı:
4) Ekran konektörlerinde hasar var mı diye kontrol etmek için ekranı tamamen ayırmadan önce sadece batarya konektörünü sök, ekran konektörlerini yerinden çıkarma.
Katılıyorum, ama ekranı tamamen ayırmadan kontrol etmek zor olabilir. Benim tavsiyem şu: ekranı açtığında sağ üstteki batarya konektörünü sök, ardından ekran konektörlerini (üç tane var: dokunmatik, ekran, ön kamera/sensör) dikkatlice yerinden çıkar. Sonra ekranı tamamen ayır. Ekran kablosundaki altın kaplama pinlerde kırık veya ezilme var mı diye büyüteçle kontrol et. Şişmiş batarya ekrana baskı yaptığı için dokunmatik kablosu zarar görmüş olabilir. Ayrıca bataryayı çıkarırken batarya altındaki yapıştırıcı şeritlerini çekerken dikkat et, şerit koparsa bataryayı kaldırmak için izopropil alkol (en az %90) kullanabilirsin, ama bataryayı delme. Bu arada floppywizard84, cihazın iOS 12.5.7'de, performans yönetimi (throttle) batarya sağlığına göre devreye girebilir, yeni batarya takınca cihazın hızlanacaktır. Eğer bataryayı değiştirdikten sonra ekranın dokunmatik sorunu devam ederse, ekranın kendisi de zarar görmüş olabilir, o zaman komple ekran değişimi gerekebilir. Ama önce bataryayı değiştir, umarım sorun çözülür.
01.08.2026 14:00
Selam, ben de bu işleri çok yaptım. Evde değiştirmek riskli ama yapılabilir. Benim önerim, şişmiş bataryayı çıkarırken bataryanın altındaki yapıştırıcı şeritleri çekmek yerine, bir plastik spudger ile bataryanın altından hafifçe kaldırmak. Ama bataryayı kaldırırken bataryanın altındaki mantar gibi bir şey var, ona zarar verme. Ayrıca batarya konektörünü çıkarmadan önce mutlaka pili deşarj etme, yani cihazı kapat ve birkaç dakika bekle. Şişmiş bataryayı çöpe atma, belediyenin atık toplama noktalarına götür. Yeni batarya alırken 'iPhone 6 batarya' yazıp internetten araştır, ama çok ucuz olanlardan kaçın. Ben geçenlerde 3rd party bir batarya taktım, cihaz ısınıyordu, sonra orijinal batarya buldum, sorun çözüldü. O yüzden kaliteli bir batarya şart. Ayrıca ekranı kapatırken vidaları sıkarken aşırı sıkma, ekran çatlayabilir. Son olarak, cihazın pil sağlığını kontrol etmek için iOS 11.3 sonrası 'Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı' bölümü var, oradan görebilirsin. Eğer batarya değişimi sonrası 'Servis' uyarısı gelirse, o batarya orijinal değildir, sorun değil. Kolay gelsin.
01.08.2026 14:23
Hocam, ben bu işi profesyonelce yapıyorum, birkaç teknik detay vereyim. iPhone 6 batarya değişiminde ekranı açarken ekran kablosunu koparmamak için ekranı 90 dereceden fazla açma, çünkü kablolar kısa. Şişmiş batarya durumunda ekran zaten kabarık olduğu için dikkatli ol. Ayrıca batarya yapıştırıcısının çözülmesi için ısı tabancası kullanabilirsin ama çok ısıtma, batarya patlayabilir. Ben genelde saç kurutma makinesi ile 1-2 dakika hafifçe ısıtıyorum. Bataryayı çıkardıktan sonra batarya yuvasındaki kalıntıları temizle, ama metal parçalara zarar verme. Yeni bataryayı takarken batarya konektörünü yerine oturttuğundan emin ol, aksi halde cihaz açılmayabilir. Ayrıca ekranı kapatmadan önce bataryayı takıp cihazı açmayı dene, ekranı tam kapatmadan test et. Eğer dokunmatik sorunu devam ederse, ekranın flex kablosunda mikro çatlak olabilir, o zaman ekran değişimi kaçınılmaz. Bir de batarya değişimi sonrası cihazın saatini ve tarihini ayarlaman gerekebilir, çünkü batarya tamamen boşalmış olabilir. Bu arada floppywizard84, eğer cihazı açtığında pilde yüzde 1 bile göstermiyorsa, şarj kablosunu tak ve birkaç dakika bekle, sonra aç. Benim önerim, eğer bu işleri daha önce yapmadıysan, bir arkadaşınla birlikte yap, yalnız başına zor olabilir. Sonuçta başarırsan güzel bir deneyim olur, başaramazsan da servise götürürsün, riske değmez.
01.08.2026 14:50
Herkese çok teşekkür ederim, özellikle tapeusta75 ve hexking50'nin detaylı anlatımları çok işime yaradı. Sonunda cesaretimi topladım ve iFixit kılavuzunu takip ederek bataryayı değiştirdim. Şişmiş bataryayı çıkarırken yapıştırıcı şeritlerden biri koptu, ama izopropil alkol ile hafifçe kaldırdım, bataryaya hiç zarar gelmedi. Yeni batarya olarak orijinal kalitesinde bir batarya aldım (A+ kalite, 1810mAh). Ekran konektörlerini kontrol ettim, herhangi bir hasar yoktu. Şu an cihaz sorunsuz çalışıyor, dokunmatik de düzeldi. Pil sağlığı %100 görünüyor, cihaz da eski haline göre daha hızlı oldu. Gerçekten bu işi evde yapmak mümkünmüş, ama dikkatli olmak şart. Tekrar teşekkürler, iyi ki bu forum var. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum, başka sorunu olan varsa ben de yardımcı olabilirim.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.