Selam dostlar, uzun süredir sessiz bir ofis sistemi arıyordum, sonunda ikinci el bir Dell OptiPlex 7050 SFF (Small Form Factor) kaptım. İçinde i5-7500, 8 GB RAM ve 256 GB SSD var. İlk açılışta her şey normaldi, ama birkaç saat sonra fan sürekli yüksek devirde dönmeye başladı. BIOS'u en güncel sürüme (2.22.0) yükselttim, CMOS pilini değiştirdim, fanı söküp temizledim ve termal macunu yeniledim (Arctic MX-4). Ama sorun hala devam ediyor. Sıcaklık değerlerine baktım, CPU boştayken 45-50°C arası, yükte 70°C'yi geçmiyor. Yani termal bir sorun yok gibi. Fan kontrolü BIOS'ta 'Standard' modda, ama fan yine de sürekli %100'e yakın dönüyor. Acaba bu modellerde bilinen bir fan kontrol sorunu mu var? Yoksa anakart üzerindeki fan kontrolcüsü mü arızalı? Yardımcı olursanız sevinirim, bu gürültüyle çalışmak imkansız.
İkinci El Dell OptiPlex 7050 SFF aldım, fan sürekli yüksek devirde dönüyor, BIOS güncelledim olmadı
Cevaplar (5)
31.07.2026 13:16
Merhaba, öncelikle hayırlı olsun, güzel makine. Bu sorunu bende de yaşamıştım, ama farklı bir modelde (OptiPlex 7040). Öncelikle fan kablosunun anakart üzerindeki 4 pinli başlığa tam oturduğundan emin ol. Bazen yarım temas ediyor ve PWM sinyali düzgün gitmiyor. Ayrıca BIOS'ta 'Fan Control' bölümünde 'Thermal Management' ayarını kontrol et, belki 'Maximum Performance' moduna alınmıştır. Bunun dışında Dell'in kendi 'Dell Power Manager' veya 'Dell Command | Power Manager' yazılımını kurmayı dene, bazen işletim sistemi tarafından fan profili değiştirilebiliyor. Eğer hala olmuyorsa, fanı başka bir 4 pinli fanla test et, ama uyumlu bir fan bulmak zor olabilir. Son çare olarak anakart üzerindeki fan konnektörünün yanındaki küçük SMD kondansatörleri kontrol et, ama bu işi bilmiyorsan riskli. Kolay gelsin.
31.07.2026 13:39
hexhero70 yazdı:
BIOS'u en güncel sürüme (2.22.0) yükselttim, CMOS pilini değiştirdim, fanı söküp temizledim ve termal macunu yeniledim (Arctic MX-4). Ama sorun hala devam ediyor.
Aynen, bende de 7050 var, senin yaptıklarının hepsini yaptım ama farklı bir şey keşfettim: Dell'in bu nesil kartlarında fan kontrolü sadece CPU sıcaklığına değil, aynı zamanda anakart üzerindeki PCH (Platform Controller Hub) sıcaklığına da bakıyor. HWiNFO64 ile PCH sıcaklığını kontrol et, eğer 60°C üzerindeyse fan sürekli yüksek devirde dönebilir. Bende PCH soğutucusu yerinden oynamıştı, termal pedini değiştirince düzeldi. Ayrıca BIOS'ta 'Intel ME' veya 'AMT' ayarlarını kontrol et, bazı uzaktan yönetim özellikleri fanı sürekli açık tutabiliyor. Eğer hala çözülmezse, Dell'in resmi forumlarında 'OptiPlex 7050 fan noise' diye arat, bilinen bir sorun olabilir.
31.07.2026 14:04
Selamlar, bence sorun büyük ihtimalle fanın kendisinde. Bu modellerde kullanılan fanlar (Delta Electronics veya Nidec üretimi) zamanla PWM sinyalini düzgün işleyemiyor. Benim 5050'de de aynı sorun vardı, fanı söküp rulmanına bir damla yağ (sentetik yağ) damlattım ve bir süre düzeldi, ama kalıcı çözüm için orijinal fanı bulmak lazım. Eğer fanı değiştirmek istersen, Dell parça numarası genellikle fanın üzerinde yazar (örneğin '0N2T5X' gibi). Ayrıca, fanı 3 pinli bir fanla değiştirirsen, anakart voltaj kontrolü yapabilir, ama bu durumda fan hızı BIOS'tan okunmayabilir. Bir de şu var: bazı kullanıcılar fanı doğrudan 12V'a bağlayıp sesi görmezden geliyor, ama bu sağlıklı değil. Bence önce fanı değiştirmeyi dene, çünkü anakart arızası nadirdir.
31.07.2026 15:04
Hocam, benzer bir sorunu ben de yaşadım, ama çözümü çok basitti: BIOS'ta 'Intel SpeedStep' ve 'C-States' ayarlarını kapalıyken açtım. Şaka bir yana, ciddi söylüyorum, bu ayarlar kapalıysa işlemci sürekli yüksek frekansta çalışıyor ve fan da buna bağlı olarak sürekli yüksek devirde dönüyor. Ayrıca, Windows güç planını 'Dengeli' yap, 'Yüksek Performans' modunda CPU sürekli boostta kalır. Bir de görev yöneticisinde arka planda çalışan bir şey var mı kontrol et, özellikle 'Dell SupportAssist' gibi yazılımlar bazen sürekli CPU kullanıyor. Son olarak, fan kablosunu ters takmış olabilir misin? 4 pinli fanlarda pin çıkışı standarttır ama yine de kontrol et. Eğer hepsi olmadıysa, anakart üzerindeki fan kontrol IC'si (genellikle 'Nuvoton NCT6779D' gibi) arızalı olabilir, ama bu çok nadirdir.
31.07.2026 16:04
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim, sorunu çözdüm! Sonunda dediğiniz gibi PCH sıcaklığını kontrol ettim ve gerçekten de 65°C civarındaydı. joyranger45'in dediği gibi PCH soğutucusunun termal pedi kurumuştu, değiştirdim ve fan artık normal hızına döndü. Ayrıca BIOS'ta 'Thermal Management' ayarını 'Optimized' yaptım, şu an boşta 35°C, fan da neredeyse sessiz. Yardımlarınız için sağ olun, bu forum gerçekten işe yarıyor. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum, başka sorunum olursa yine buradayım.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
İkinci el Dell OptiPlex 9020 SFF'ye ekran kartı takmak mantıklı mı?
Kategori: Hazır Sistemler
İkinci El Dell OptiPlex 7010 alınır mı? Günlük kullanım ve hafif oyun için
Hazır sistemdeki 3.5mm jack'ten cızırtı geliyor, anakart mı suçlu?