disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Hazır sistemdeki 3.5mm jack'ten cızırtı geliyor, anakart mı suçlu?

Hazır Sistemler Açılış: 31.07.2026 19:05 3 Görüntülenme
Selam dostlar, yaklaşık 2 ay önce bir mağazadan hazır sistem toplattım. Anakart olarak MSI B450M PRO-VDH MAX, ekran kartı olarak da RX 6600 var. Ön paneldeki kulaklık girişine takınca normal ses geliyor ama arka paneldeki yeşil jack'e takınca sürekli bir cızırtı ve hafif bir uğultu var. Özellikle GPU yük altına girince cızırtı artıyor. Realtek HD Audio sürücüsünü güncelledim, Windows güç planını değiştirdim, hatta BIOS'u güncelledim ama çözülmedi. Kasanın ön paneli temiz çalışıyor, bu yüzden anakarttaki ses çipinin veya lehimlerinin sorunlu olduğunu düşünüyorum. Garantiye göndermeden önce başka deneyebileceğim bir şey var mı? Bu arada kasada ek bir ses kartı takılı değil, her şey anakart üzerinden. Ayrıca elektrik tesisatımız eski, topraklama da olmayabilir, bununla ilgisi olabilir mi? Teşekkürler.

Cevaplar (4)

Selam, öncelikle geçmiş olsun. Bu tür cızırtı sorunlarının en yaygın nedenlerinden biri topraklama eksikliği veya hatalı topraklamadır. Özellikle eski binalarda topraklama hattı olmayabilir ya da nötr ile toprak birbirine karışmış olabilir. Bunu test etmek için priz test cihazı kullanabilirsin veya basit bir multimetre ile prizdeki faz-nötr ve faz-toprak arası voltajı ölçebilirsin. Faz-toprak arası 0V gösteriyorsa toprak yok demektir. Ayrıca, GPU yüke girince cızırtının artması, güç kaynağından veya anakartın VRM bölgesinden kaynaklanan elektromanyetik gürültünün ses devresine sızması olabilir. Bu durumda ön panele takılı olmasına rağmen ses gelmemesi, ön panel kablosunun ekran kartından uzak olmasından kaynaklanabilir. Benzer bir sorunu bende de yaşamıştım, topraklama hattını çektikten sonra cızırtı tamamen kesilmişti. Ayrıca, anakartın arka panelindeki ses çıkışını kullanırken Realtek HD Audio Manager'da "Arka Panel" ayarını değiştirip "AC'97" yerine "HD Audio" seçeneğini işaretlemeyi dene, bazen bu da yardımcı olabilir.

cpuwizard84 yazdı:

Ön paneldeki kulaklık girişine takınca normal ses geliyor ama arka paneldeki yeşil jack'e takınca sürekli bir cızırtı ve hafif bir uğultu var.

Aynen, bu durum topraklama ihtimalini güçlendiriyor. Ön panel kablosu genellikle anakartın alt kısmından geçer ve güç kaynağından uzak olabilir, bu yüzden orada gürültü daha az. Ama arka panel direkt anakartın üzerinde, özellikle GPU'nun hemen altında kalıyor. Benim önerim, öncelikle bir UPS veya regülatör kullanmayı dene, eğer cızırtı azalıyorsa şebeke kaynaklıdır. Ayrıca, anakart üzerindeki ses kondansatörlerinin şişip şişmediğini kontrol et, ama garantisi varsa açmak riskli olabilir. Bunun dışında, ses sürücüsünü tamamen kaldırıp Windows'un kendi sürücüsünü deneyebilirsin, bazen Realtek'in güncel sürümleri sorunlu olabiliyor. Eğer hala çözülmezse, garanti kapsamında anakartı değiştirmelerini iste, çünkü bu bir donanım arızası olabilir.
Beyler, ben de benzer bir sorun yaşamıştım, ama benimki anakarttan değil, ekran kartından kaynaklanıyordu. RX 6600'lerde özellikle yüksek FPS'de bobin sesi (coil whine) yapabiliyor, ama bu ses hoparlöre değil, kulağa direk gelir. Senin durumunda cızırtı kulaklıkta duyuluyorsa, bu büyük ihtimalle elektriksel gürültü. Şunu dene: Kulaklığı arka panele tak, sonra ekran kartını çıkarıp entegre grafikle (eğer işlemcinde görüntü birimi varsa) sistemi aç, bakalım cızırtı devam ediyor mu? Eğer kesilirse, sorun ekran kartının güç tüketiminden kaynaklanıyordur. Ayrıca, güç kaynağının kablolarını düzgün bir şekilde döşeyip manyetik alan oluşturmasını engellemeyi dene, özellikle 24-pin ve 8-pin EPS kablolarını ses jakından uzak tut. Benim sistemde bu işe yaramıştı. Bir de, anakartın arka panelindeki ses çıkışına takılıyken Realtek panelinden "Ses Geliştirmeleri" kısmındaki tüm efektleri kapat, bazen "Oda Düzeltme" veya "Bas Takviyesi" gibi özellikler cızırtıyı artırabiliyor.
Herkese teşekkürler, sorunu çözdüm! cyberknight71'in dediği gibi topraklama sorunuymuş. Eski bir bina olduğu için prizlerde toprak hattı yokmuş, ben de ucuz bir topraklama adaptörü aldım ve prize taktım, cızırtı tamamen kesildi. Ayrıca actions.php'nin önerdiği gibi Realtek panelinden ses geliştirmelerini kapattım, belki o da katkı sağlamıştır. Garantiye göndermeden önce bu kadar basit bir çözüm olduğunu bilmiyordum, sağ olun. Bu arada, aynı sorunu yaşayanlar için söyleyeyim, topraklama adaptörü işe yaramazsa, PSU'nun topraklama kablosunu bir radyatöre veya su borusuna bağlamak da geçici bir çözüm olabilir, ama bunu yaparken dikkatli olun, elektrik çarpması riski var. Tekrar teşekkürler, konu kilitlenebilir.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Hazır sistem toplarken PSU watt hesabı ve kalite farkı Kategori: Hazır Sistemler
İkinci El Dell OptiPlex 7050 SFF aldım, fan sürekli yüksek devirde dönüyor, BIOS güncelledim olmadı Kategori: Hazır Sistemler
İkinci El Dell OptiPlex 7010'a SSD + RAM Yükseltme: Anakart SATA Portları Yeterli mi? Kategori: Hazır Sistemler