disket.net Beta
Konu Listesine Dön

İkinci El Dell OptiPlex 7010'a SSD + RAM Yükseltme: Anakart SATA Portları Yeterli mi?

Hazır Sistemler Açılış: 31.07.2026 01:05 3 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde bir hurdacıdan Dell OptiPlex 7010 (SFF modeli, i5-3470, 4GB DDR3, 500GB HDD) buldum, 300 liraya aldım. Temizlik yaptım, termal macunu değiştirdim, şu an Windows 10 Pro kurulu ve gayet stabil çalışıyor. Ama tabii ki HDD yüzünden açılışlar çok yavaş, bu yüzden bir SSD alıp sistemi oraya taşımak istiyorum. Ayrıca 4GB RAM yetmiyor, 8GB daha eklemeyi düşünüyorum.

Sorum şu: Bu kasada anakart üzerinde kaç adet SATA portu var? Benim elimde 2.5" bir SSD ve mevcut HDD'yi takılı bırakmak istiyorum. Ayrıca SFF kasada güç kaynağı 200W, ekstra bir şey takmayacağım ama SSD + HDD kombinasyonu bu güç kaynağını zorlar mı? Bir de RAM olarak 1600MHz mi yoksa 1333MHz mi almalıyım? Anakartın desteklediği maksimum RAM kapasitesi nedir? Şimdiden teşekkürler, sağ olun var olun.

Cevaplar (2)

Selam kanka, hayırlı olsun, güzel makine. Dell OptiPlex 7010 SFF anakartında toplam 4 adet SATA portu var (SATA0, SATA1, SATA2, SATA3). Yani SSD + HDD takarsan rahatça ikisini de bağlarsın, hatta iki tane daha boş portun kalır. Güç kaynağı konusuna gelince, 200W PSU bu sistem için yeterli; SSD zaten 2-3W çeker, HDD maksimum 8-10W. Toplamda sistem boştayken 50-60W, yükte 100-120W civarı çeker, yani 200W rahat kaldırır. Endişe etme.

RAM konusuna gelince, bu anakart (Intel Q77 chipset) DDR3 1600MHz destekler, ama 1333MHz de çalışır. Maksimum RAM kapasitesi 32GB (4x8GB) olarak görünüyor, ama pratikte 16GB (2x8GB) fazlasıyla yeterli. Benim önerim, mevcut 4GB'ın yanına bir adet 8GB DDR3 1600MHz (non-ECC, UDIMM) takman. Toplam 12GB olur, dual-channel olmasa bile farkı hissettirmez. Eğer bütçen el veriyorsa 2x8GB alıp 16GB yapabilirsin, ama 12GB bile bu işlemci için yeterli. Ayrıca BIOS'tan XMP veya bellek hızını manuel ayarlaman gerekmez, tak-çalıştır.

SSD olarak SATA III bir model al (örn. Samsung 870 EVO veya Crucial BX500), 2.5" boyutunda. Kurulumda Windows'u SSD'ye temiz kurmanı öneririm, disk klonlama da olur ama temiz kurulum daha sağlıklı. BIOS'ta boot önceliğini SSD'ye almayı unutma. Kolay gelsin.

amigarebel13 yazdı:

Selam kanka, hayırlı olsun, güzel makine. Dell OptiPlex 7010 SFF anakartında toplam 4 adet SATA portu var (SATA0, SATA1, SATA2, SATA3). Yani SSD + HDD takarsan rahatça ikisini de bağlarsın, hatta iki tane daha boş portun kalır. Güç kaynağı konusuna gelince, 200W PSU bu sistem için yeterli; SSD zaten 2-3W çeker, HDD maksimum 8-10W. Toplamda sistem boştayken 50-60W, yükte 100-120W civarı çeker, yani 200W rahat kaldırır. Endişe etme.

Dostum, verdiğin bilgiler için sağ ol, gerçekten işime yaradı. SATA port sayısını ve PSU hesabını birebir doğruladım, anakart üzerindeki portlar aynen dediğin gibi 4 adet. SSD'yi taktım, HDD'yi de ikinci porta bağladım, şu an her şey çalışıyor. Windows'u temiz kurmadım, mevcut HDD'deki Windows'u SSD'ye klonladım (Macrium Reflect ile), açılış süresi 2 dakikadan 20 saniyeye düştü, muazzam. RAM olarak da 8GB 1600MHz taktım, toplam 12GB oldu, sistem çok akıcı. Tek sorun, BIOS'ta boot önceliğini değiştirmeyi unutmuşum, ilk açılışta HDD'den boot etmeye çalıştı, sonra düzelttim.

Bu arada, 200W PSU gerçekten yeterliymiş, stres testinde bile sorun yaşamadım. Ama bir şey fark ettim: SFF kasada 3.5" HDD için yer var, ama 2.5" SSD'yi monte etmek için herhangi bir aparat yok. Ben SSD'yi çift taraflı bantla kasaya sabitledim, ama ileride titreşim sorunu olur mu? Bir de bu sisteme ekran kartı takmayı düşünüyorum, örneğin GT 1030 veya RX 550 gibi düşük profilli bir kart. 200W PSU bu kartlarla başa çıkar mı? Tekrar teşekkürler, sorun çözüldü sayılır, ama bu ek sorular için de yardımcı olursan sevinirim.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

İkinci el Dell OptiPlex 9020 SFF'ye ekran kartı takmak mantıklı mı? Kategori: Hazır Sistemler
İkinci El Dell OptiPlex 7010 alınır mı? Günlük kullanım ve hafif oyun için Kategori: Hazır Sistemler
Hazır sistemdeki 3.5mm jack'ten cızırtı geliyor, anakart mı suçlu? Kategori: Hazır Sistemler