Selam dostlar, uzun süredir forumda okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Bütçem kısıtlı, ikinci el bir masaüstü toplamaya çalışıyorum. Bir arkadaşımda Dell OptiPlex 7010 var, işlemcisi i5-3470, 8 GB DDR3 RAM, 500 GB HDD ve ekran kartı yok. Fiyat olarak 1500 TL istiyor. Ben bu sistemi günlük ofis işleri, internet, film izleme ve nadiren CS:GO gibi hafif oyunlar için kullanacağım. Sizce bu makine bu işler için yeterli mi? Ayrıca ileride ekran kartı takmak istersem kasası ve güç kaynağı buna izin verir mi? Anakartında PCIe x16 slotu var mı, yoksa sadece x4 mü? Teşekkürler şimdiden.
İkinci El Dell OptiPlex 7010 alınır mı? Günlük kullanım ve hafif oyun için
Cevaplar (2)
03.08.2026 13:36
Merhaba, öncelikle hayırlı olsun, güzel bir başlangıç makinesi olabilir. i5-3470 hala günlük kullanım için gayet yeterli bir işlemci, özellikle ofis ve internet için hiç sorun yaşamazsın. 8 GB RAM de idare eder, ama ileride 16 GB'a çıkarmak istersen 2 adet DDR3 slotu daha boş oluyor genelde, o yüzden sıkıntı çekmezsin. Ancak ekran kartı konusunda dikkat etmen gereken bir nokta var: Bu OptiPlex 7010'ların iki farklı versiyonu var. Küçük (SFF) ve mini tower (MT) kasa seçenekleri mevcut. Eğer arkadaşının cihazı SFF ise, kasada yalnızca düşük profilli (low profile) ekran kartları takılabiliyor ve güç kaynağı genelde 240W civarında oluyor, bu da güçlü bir GPU için yetersiz. MT versiyonunda ise tam boyutlu kartlar takılabiliyor ve güç kaynağı 290W, yine de ekran kartı seçerken TDP'sine dikkat etmek lazım. PCIe x16 slotu her iki versiyonda da mevcut, anakart üzerinde tam boy x16 slotu var, ama SFF kasada fiziksel olarak sığdırma sorunu yaşarsın. CS:GO için GT 1030 veya RX 550 gibi düşük profilli kartlar yeterli olur, ama bütçeni biraz daha zorlayıp GTX 1050 Ti veya RX 6400 gibi bir şey alırsan MT kasada daha iyi performans alırsın. Ayrıca HDD'yi mutlaka SSD ile değiştir, bu sistemde en büyük darboğaz o HDD olacak. Umarım yardımcı olmuştur.
03.08.2026 14:09
tapeusta75 yazdı:
Ancak ekran kartı konusunda dikkat etmen gereken bir nokta var: Bu OptiPlex 7010'ların iki farklı versiyonu var. Küçük (SFF) ve mini tower (MT) kasa seçenekleri mevcut.
Hocam çok teşekkürler, gerçekten önemli bir ayrıntıymış. Arkadaşıma sordum, kasası MT yani mini tower'mış. O zaman tam boy ekran kartı takabilirim diye umuyorum. Güç kaynağı 290W demişsin, ben de CS:GO için düşük güç tüketen bir kart almayı düşünüyorum. Acaba GTX 1650 takabilir miyim? Yoksa 290W buna yeter mi? Bir de SSD olarak ne önerirsin, 240 GB mı 480 GB mı alsam? Son olarak, bu sisteme 16 GB RAM takarsam farkı hisseder miyim? Şimdiden sağ ol, cevabını bekliyorum.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
İkinci el Dell OptiPlex 9020 SFF'ye ekran kartı takmak mantıklı mı?
Kategori: Hazır Sistemler
Hazır sistemdeki 3.5mm jack'ten cızırtı geliyor, anakart mı suçlu?
Hazır sistem toplarken PSU watt hesabı ve kalite farkı