Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde bir HP ProLiant DL380 G7 var, 2 adet Xeon X5675, 64 GB RAM ve 8 adet 2.5' 300 GB SAS disk mevcut. Üzerine VMware ESXi 6.5 U3 kurmaya çalışıyorum ama kurulum aşamasında hiçbir disk görünmüyor. ISO'yu USB'ye yazdım, boot ediyor, kernel yükleniyor ama disk seçim ekranında boş bir liste ile karşılaşıyorum. BIOS'tan RAID ayarlarına baktım, controller olarak HP Smart Array P410i görünüyor. RAID 1+0 yapılandırması yaptım, logical volume oluşturdum ama yine de göremiyorum. Acaba ESXi 6.5 bu eski controller'ı desteklemiyor mu? Yoksa ek bir sürücü mü yüklemem gerekiyor? Bu arada sunucunun firmware sürümleri oldukça eski, 2011'den kalma galiba. Ne yapmam lazım, yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkürler.
HP ProLiant DL380 G7'ye ESXi 6.5 Kurulumunda HDD Algılanmıyor - RAID Controller Sorunu mu?
Cevaplar (5)
01.08.2026 13:49
Merhaba, aynı sorunu bende yaşamıştım. ESXi 6.5, P410i için sürücüyü varsayılan olarak içermiyor. Çözüm olarak VMware'in sitesinden 'HP Smart Array Controller Driver' (hpvsa) sürücüsünü indirip, kurulum sırasında 'Shift+O' ile boot parametrelerine 'hpvsa' ekleyip, ardından sürücüyü yüklemen gerekiyor. Ayrıca, ESXi 6.5'in ilk sürümlerinde P410i desteği sonradan eklenmişti, o yüzden en güncel Update 3 ISO'sunu kullandığından emin ol. Eğer hala olmazsa, BIOS'ta controller'ı 'RAID' modundan 'AHCI' moduna almayı dene, ama bu durumda RAID özelliğini kaybedersin. Benim tavsiyem sürücüyü yüklemen.
01.08.2026 14:05
tapebreaker75 yazdı:
Çözüm olarak VMware'in sitesinden 'HP Smart Array Controller Driver' (hpvsa) sürücüsünü indirip, kurulum sırasında 'Shift+O' ile boot parametrelerine 'hpvsa' ekleyip, ardından sürücüyü yüklemen gerekiyor.
Aynen katılıyorum, hpvsa sürücüsü şart. Ama bir de şunu kontrol et: P410i'nin üzerinde bir cache modülü var mı? Eğer üzerinde pil yoksa ve write cache devre dışıysa, bazı durumlarda controller düzgün çalışmayabiliyor. Ayrıca, ESXi 6.5 kurulumunda 'VIB' olarak sürücüyü yüklemek için 'esxcli' komutunu kullanabilirsin, ama kurulum aşamasında en pratik yol ISO'yu 'hpvsa' sürücüsü ile birlikte 'custom image' olarak indirmek. HP'nin kendi sitesinde 'VMware ESXi 6.5 U3 for ProLiant' diye özelleştirilmiş bir imaj var, onu kullanırsan hiç uğraşmazsın. Ben öyle yapmıştım, sorunsuz kuruldu.
01.08.2026 14:22
Beyler, bir de firmware konusuna dikkat edin. DL380 G7'nin BIOS'u ve P410i controller firmware'i çok eskiyse, ESXi 6.5 ile uyumluluk sorunları yaşarsınız. En azından controller firmware'ini güncelleyin. HP'nin 'Service Pack for ProLiant' (SPP) ISO'su var, onu indirip boot ederek tüm firmware'leri güncelleyebilirsiniz. SPP 2018.10 sürümü, ESXi 6.5 destekliyor. Ayrıca, P410i'nin üzerindeki pilin (BBWC) sağlam olduğundan emin olun, yoksa RAID dizisi bozulabilir. Benim önerim, önce SPP ile güncelleme yapın, sonra hpvsa sürücüsü ile kurulumu deneyin. Bu kombinasyon bende %100 çözdü.
01.08.2026 14:44
Hobidaşlar, hepinize katılıyorum ama bir şey daha ekleyeyim: ESXi 6.5 kurulumunda 'hpvsa' sürücüsünü yüklerken 'Shift+O' ile boot parametrelerine 'hpvsa' yazmanız yetmez, ayrıca 'vSphere Hypervisor' kurulum menüsünde 'Alt+F1' ile konsola geçip 'esxcli storage core module load' komutu ile modülü manuel olarak yüklemeniz gerekebilir. Ama en garantisi, VMware'in 'ESXi 6.5 U3' ISO'sunu HP'nin sitesinden 'HP Custom Image' olarak indirmek. Bu imajda hpvsa zaten var, kurulum direkt diskleri görecektir. Ayrıca, SAS disklerinizin 'smart array' tarafından oluşturulan mantıksal sürücü olarak göründüğünü unutmayın, yani fiziksel diskleri değil, logical volume'u görmeniz lazım. Eğer hala görmüyorsanız, disklerin birinde bozuk sektör olabilir, 'hpssacli' ile kontrol edin.
01.08.2026 15:07
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim! Sorunu çözdüm. Önerdiğiniz gibi HP'nin sitesinden 'VMware ESXi 6.5 U3 for ProLiant' custom image'ini indirdim, USB'ye yazdım ve kurulumda hiçbir sorun yaşamadım. Diskler anında göründü. Meğerse sorun tamamen sürücü eksikliğiymiş, firmware güncellemesine bile gerek kalmadı. Ama yine de ileride sorun yaşamamak için SPP ile firmware güncellemeyi planlıyorum. tapebreaker75, romchaser87, byteguru21 ve doscollector47 hepinize ayrı ayrı teşekkürler, sağ olun var olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerisi?
Kategori: Sunucu Sistemleri
HP ProLiant DL380 G7'de RAID 5 dizisi bozuldu, veri kurtarma önerileri?
Dell PowerEdge R720'ye Debian 12 kurarken RAID 5 dizisi görünmüyor, yardım!